luni, 16 februarie 2009

Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei, în pelerinaj la Locurile Sfinte

Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei, aflat în aceste zile într-un pelerinaj la Locurile Sfinte, a vizitat astăzi, 15 februarie 2009, Reprezentanţa Patriarhiei Române de la Ierusalim. Din grupul de pelerini care l-a însoţit pe Preasfinţia Sa fac parte şi maicile Stareţe de la Mănăstirile Clocociov (jud. Olt) şi Christiana (jud. Ilfov). Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri.

Episcopul Slatinei a săvârşit Sfânta Liturghie astăzi la Reprezentanţa Patriarhiei Române de la Ierusalim, când ortodocşii din Ţara Sfântă sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. În cuvântul său de învăţătură de la sfârşitul Sfintei Liturghii, explicând semnificaţia duhovnicească a pildei fiului risipitor, Preasfinţia Sa ne îndeamnă: 'Să ne rugăm bunului Dumnezeu ca, în orice postură ne-am afla, de fii căzuţi şi pocăiţi sau de fii ascultători şi tot timpul în preajma lui Dumnezeu, să nu ne lase niciodată să devenimi insensibili, ci să ne dea puterea să ne pocăim, dacă am căzut, şi să iubim, dacă n-am căzut'.

La Sfânta Liturghie a fost prezent şi un grup de pelerini români din Canada, însoţiţi de părintele Gheorghe Ţiu, parohul bisericii 'Sfântul Apostol Andrei' din Mississauga. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei, va continua pelerinajul la Locurile Sfinte în zilele următoare, urmând să viziteze Muntele Sinai şi să se închine în Mănăstirea 'Sfânta Ecaterina'. Pelerinajul se va încheia joi, 19 februarie 2009.

Ilie Chişcari
Corespondent BASILICA la Ierusalim

Sursa: www.basilica.ro
Posted on 22:26 / 0 comentarii / Read More

Preot pentru românii ortodocşi din Sønderborg

Credincioșii români ortodocși din orașul Sønderborg, situat în sudul Danemarcei, au un preot, care le va asigura asistența religioasă. Părintele Leon Iacob a fost instalat, sâmbătă, 14 februarie 2009, în Parohia „Sfinţii Ioan Casian, Gherman și Dionisie Exiguul” de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Sursa: Radio TRINITAS
Posted on 22:24 / 0 comentarii / Read More

Un nou preot pentru românii ortodocşi din Johannesburg

Comunitatea românilor ortodocşi din Johannesburg, capitala Africii de Sud, are un nou preot. Părintele Răzvan Tatu a fost hirotonit pe seama Parohiei Ortodoxe Române din Johannesburg. El va pleca în Africa de Sud la sfârşitul lunii februarie, propunându-şi să ridice un locaş de cult pentru cei 3000 de români ortodocşi de aici. Momentan slujbele se săvârşesc în biserica grecească „Sfântul Nicolae al Japoniei”.

Sursa: Radio TRINITAS
Posted on 22:23 / 0 comentarii / Read More

Punti de colaborare intre Bistrita si Jula

Prea Sfintia Sa Siluan, Episcop al romanilor din Ungaria, a fost, la acest sfarsit de saptamana, invitatul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud unde a fost lansata cartea "Punti", un volum despre colaborarea dintre Bistrita si orasul Jula din Ungaria, unde traieste o mare comunitate de romani, transmite Romanian Global News citand presa locala.


Cartea este editata de CJC si de Centrul de Documentare si Informare al Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.
Episcopul Siluan a oficiat duminica si Sfanta Liturghie la Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Bistrita
Posted on 22:18 / 0 comentarii / Read More

Nou început de misiune pentru românii ortodocşi din Buenos Aires

Românii ortodocşi din Buenos Aires, Argentina, au trăit o mare bucurie: prima Sf. Liturghie săvârşită de către Părintele Iconom Stavrofor Vasile-Ioan Tivadar, nou numit preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române Sf. Apostol Andrei din Buenos Aires, transmite Romanian Global News.


Acest eveniment este rezultatul dorinţei românilor ortodocşi de a păstra şi perpetua străvechea credinţă ortodoxă şi pe pământ sud-american. În acest scop, un grup de credincioşi români în frunte cu domnul Sergiu Ionescu, preşedintele Asociaţiei Creştine Ortodoxe Române din Argentina, domnul Vasile Gheorghiu, preşedintele asociaţiei România-Argentina şi domnul ambasador Ion Vâlcu, au făcut demersurile necesare pentru înfiinţarea unei parohii ortodoxe româneşti în Buenos Aires.

În Argentina sunt stabilite aproximativ 10.000 de persoane de origine română, majoritatea fiind concentrate în Buenos-Aires, iar în grupuri mai mici în Mendoza, La Plata, Cordoba şi Rosario. Mare parte dintre ei dispun de o pregătire profesională superioară, fiind ingineri, profesori, istorici, ocupând poziţii relevante în viaţa economică şi politică din Argentina. În marea lor majoritatea, aceştia participă la promovarea tradiţiilor naţionale, culturale şi istorice româneşti.

Emigraţia română din Argentina poate fi împărţită în mai multe grupe: emigraţia economică, stabilită înaintea primului război mondial şi în perioada interbelică; emigraţia politică, stabilită după al doilea război mondial ca urmare a instalării regimului comunist în România; emigraţia de după 1989, când românii au putut călători liber în lume.

În decursul timpului, în Buenos Aires au fost săvârşite slujbe ortodoxe de către preoţi români, unii emigranţi, alţii invitaţi din SUA, Brazilia, Venezuela şi România. Amintim câteva nume: Pr. Panaghiţă, Pr. Useriu, Pr. Ariciuc, Pr. Lefter, Pr. Teoharie, Pr. Costică Popa, Pr. Mircea Uţă. Dar începutul formal al unei parohii ortodoxe româneşti a avut loc în data de 14 decembrie 2008, urmare a binecuvântării IPS Arhiepiscop Nicolae şi a aprobării Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi din 2 decembrie 2008.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, azi cand se implinesc 2 luni de slujire, noua parohie îşi lansează site-ul oficial, www.borba08.ilive.ro, ce cuprinde informații folositoare pentru toți cei care doresc să cunoască mai bine viaţa bisericească si pământeasca a ortodoxiei românești din Buenos Aires - Argentina. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze această realizare și să reverse harul Său asupra realizatorilor şi cititorilor" ne transmit enoriasii parohiei Sf. Andrei din Buenos Aires.
Posted on 22:17 / 0 comentarii / Read More

duminică, 15 februarie 2009

Romania, printre cele mai religioase tari europene

România este printre ţările cele mai religioase din Europa, conform unui nou studiu, citat de EUObserver. Aproximativ 78 la sută dintre români au răspuns afirmativ la întrebarea: "Este religia o parte importantă din viaţa ta de zi cu zi?", conform rezultatelor unui sondaj Gallup, transmite Prompt Media citata de Romanian Global News.

Românii sunt aproape la fel de credincioşi ca irakienii (79%) sau iranienii (83%). Cea mai puţin religioasă naţiune din lume este Estonia (14%), urmată în clasament de statele nordice Suedia şi Danemarca, unde 17 şi 18 la sută dintre respondenţi au răspuns "da" la aceeaşi întrebare. Republica Cehă este pe locul cinci, cu 21 de procente, imediat în urma Norvegiei (20%), în timp ce Franţa este a noua, un sfert dintre francezi precizând că religia are un rol important în viaţa lor de zi cu zi. Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Lituania, Letonia şi Bulgaria sunt, de asemenea, printre ţările unde religia nu este foarte importantă pentru cetăţeni.
Posted on 13:30 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact