miercuri, 11 februarie 2009

Romanii timoceni sunt aparati in Parlamentul European

Europarlamentarii romani Alexandru Nazare si Marian-Jean Marinescu (PPE-DE, PDL) au depus o declaratie scrisa prin care aduc in atentia Parlamentului European problema incalcarii drepturilor religioase ale romanilor din Valea Timocului, Serbia, informeaza un comunicat de presa al Parlamentului European.


"Respectul pentru drepturile omului si protectia minoritatilor etnice si religioase sunt principii fundamentale ale Procesului de Stabilizare si Asociere, la respectarea carora Serbia s-a angajat, conform Articolului 5 al Acordului de Stabilizare si Asociere. Orice tara aspiranta la aderarea la Uniunea Europeana trebuie sa se angajeze sa isi trateze egal cetatenii, indiferent de identitate etnica si religioasa", se arata in declaratia depusa. Serbia s-a obligat prin Acordul de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana sa protejeze drepturile minoritatilor. Cazul bisericii romanesti din Malainita, Valea Timocului, construita de preotul Boian Alexandrovici si amenintata cu demolarea de primaria orasului Negotin luna trecuta reprezinta o astfel de incalcare a anga­jamentelor Serbiei. Conform regulilor Parlamentului European, declaratia va fi considerata adoptata si va fi transmisa institutiilor abilitate daca este semnata de cel putin jumatate dintre europarlamentari, mai informeaza comunicatul citat.

(G.D.) ZIUA - via www.rgnpress.ro
Posted on 22:44 / 0 comentarii / Read More

Icoanele pe Sticla de la Sibiel ajung si la Torino

Marţi 17 februarie 2009 de la orele 20.30, Biserica ortodoxă română 'Sfânta Cruce', Via Accademia Albertina n. 11 din Torino va gazdui prezentarea ediţiei italiene a volumului 'Icoanele pe sticlă de la Sibiel, muzeul Zosim Oancea' de Giovanni Ruggeri, ziarist din Bergamo, transmite Primaria din Torino, citata de Romanian Global News.


Va fi prezent autorul. Pentru o discuţie mai aprofundată privind tehnica picturii pe sticlă va fi de asemenea prezentă pictoriţa româncă Mihaela Vlad, studentă la Accademia Albertina di Belle Arti din Torino şi specialistă în pictură murală.

Cu aceeaşi ocazie va putea fi vizitată o expoziţie de icoane pe sticlă realizate de către copiii care participă la cursul de pictură pe sticlă organizat în biserică. Va urma un bufet rece cu dulciuri şi vinuri româneşti. Manifestarea este organizată în colaborare cu Asociaţia 'Ovidio' din Chieri.
Posted on 22:42 / 0 comentarii / Read More

Sfanta Liturghie de duminică, de la Berna, va fi oficiată de doi înalţi prelaţi

Duminică 15 februarie va avea loc, la Berna, un eveniment extraordinar pentru parohia românească "Sf. Mare Mucenic Gheorghe": slujba arhierească săvârşită de doi arhierei: Mitropolitul Iosif, al Europei Centrale şi Meridionale şi Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, transmite casa romanilor din Elvetia citată de Romanian Global News.


În cadrul Sf. Liturghii va avea loc şi hirotonia întru diacon a domnului Mircea Ianculescu.
Este o ocazie unică pentru românii din ţara cantoanelor de a participa la o Liturghie Arhierească săvârşită de doi arhierei şi de a asista şi la o hirotonie. De aceea Părintele Laurenţiu îi indeamnă pe toţi enoriaşii săi, să profite de această ocazie şi să vina în număr cât mai mare. Utrenia şi pregătirea proscomidiei începe la ora 9:15 iar Sf. Liturghie va începe la ora 10:30, ora locală.
Posted on 22:40 / 0 comentarii / Read More

luni, 9 februarie 2009

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea parintelui Iustin Parvu plange cu lacrimi de mir

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Petru Voda din Moldova a plans duminica cu mir, fapt observat de credinciosii adunati in numar mare, au relatat calugarii de la fata locului, care ne-au transmis si fotografia icoanei. Zilele acestea, Manastirea cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril este in centrul atentiei lumii ortodoxe dupa ce duhovnicul Iustin Parvu a facut un Apel romanilor, cinului monahal si ierarhilor Bisericii sa nu accepte indosarierea electronica prin cipuri biometrice introduse obligatoriu in pasapoarte, cu incepere de la 1 ianuarie. La apelul parintelui Iustin s-au strans pana acum peste 50.000 de semnaturi din intreaga tara, ce vor fi inaintate Guvernului, Parlamentului si Patriarhiei, alaturi de cererea de a putea alege acte de identitate cu sau fara dispozitive de supraveghere electronica prin unde radio (RFID). Sfantul Sinod a anuntat de altfel ca va discuta problematica cipurilor biometrice la urmatoare sedinta din 25-26 februarie a.c., iar o coalitie de organizatii ale societatii civile a contestat Hotararea Guvernului la Curtea de Apel, cazul urmand a se judeca chiar martea aceasta, pe 11 februarie, orele 9.00.
Lacrimile cu mir ale Fecioarei Maria au fost interpretate drept un semn al vremurilor care vin, mai ales ca marti Parintele Iustin implineste 90 de ani, dintre care 17 a suferit pentru credinta in temnitele comuniste. Pe icoana facatoare de minuni se afla si Sfantul Haralambie, protectorul parintelui Iustin, sarbatorit pe 10 februarie. Pentru marti au fost organizate adevarate pelerinaje la Manastirea de la Poalele Ceahlaului, mii de credinciosi dorind sa vada minunea si sa-i ureze "La Multi Ani!" parintelui, considerat, dupa regretatii parinti Ilie Cleopa si Ioanichie Balan si alaturi de bunii parinti Adrian Fageteanu si Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei romanesti.

V.R.
Sursa: www.ziua.ro
Posted on 20:19 / 0 comentarii / Read More

Ultima ora! Parjolul din Australia da o imagine apocaliptica despre inconstienta umana

Din elicopter parjolul Australian arata ca o APOCALIPSA. Pana astazi, 9 februarie, cifra mortilor declarata in Parlament este de 129, iar de case arse peste 700, plus scoli, clinici, magazine si chiar intregi localitati etc. Flacara inca arde. Or fi si romani printre ei? Nu stim inca. Focul nu face discriminare. Cifrele sunt in crestere, transmite Ben Todica pentru Romanian Global News.


Incepand de azi guvernul Australian a alocat peste 10 milioane de dolari care sa fie distribuiti: pe adult 1000.00 de dollari, iar copii 400.00 - pentru imbracaminte mancare si strictul necesar. Prim ministrul Australiei, Kevin Rudd, declara ca guvernul australian, cu ajutorul Commonwealth-ului, urmeaza sa ii ajute pe oameni sa-si reconstruiasca casele. In cazul dezastrelor naturale asigurarile nu acopera si incendiul pentru ca altfel ar da faliment.

Imaginati-va ca avem statul Queensland sub ape iar Victoria sub flacari. O sa-i ajutam prin donatii si munca voluntara sa-si refaca vietile. Nu e usor sa-ti pierzi munca de-o viata intro clipita. Se presupune ca jumatate din focuri au fost initiate de indivizi pe care prim ministrul ii acuza de crima in masa.

O scena care m-a impresionat: stii ca de obicei cand te apropii de animale in padure ele se sperie si fug. De asta data am vazut un pompier care impingea un animal sa plece spre libertate iar acesta nu voia, se intorcea si incerca sa se catere pe pompier pe care erau deja vre-o trei - patru alte animale (pe umeri, pe spinare, stateau agatati de parca ai putea jura ca stiu cine sunt oamenii astia).

Din pacate focul continua....
Marysville este un oras completamente disparut de pa fata pamantului. Cunoscut odata ca locul preferat al cuplurilor proaspat casatorite, oraselul care era doar la 60 de mile departare de capitala statului Victoria, este acum numai scum, o imagine apocaliptica de nedescris in cuvinte.Din elicopter imaginile pe care jurnalistii le transmit sunt infioratoare: animale speriate, unele care mai ieri se vanau reciproc, cu toatele cauta acum un petic de pamant unde sa se adaposteasca de furia focului.Corpuri umane carbonizate care zac in fel si fel de pozitii, cum i-a prins focul. Masini abandonate pe drumuri, in multe cazuri, din cauza disperarii, acestea devenind si sicriele celor care cautat sa fuga din fata limbilor iadului. http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/09/australia-bushfires

Sursa: www.rgnpress.ro
Posted on 17:16 / 0 comentarii / Read More

Dezbateri interesante la Centrul Bisericesc romanesc din Munchen

La sediul Centrului Bisericesc din Munchen, sâmbata, 14 februarie va avea loc prezentarea conferintei cu tema „Creştinismul în secolul al IV-lea: probleme si evoluţii în Biserică şi societate" (partea a II-a) sustinuta de P.C. Diacon Ciprian Burlăcioiu, transmite Romanian Global News. Prezentarea are loc la Capela „Sf. Siluan Atonitul" de la Centrul Bisericesc din München (Paul-Heyse-Str. 19), în continuarea vecerniei care va începe la orele 18:00.

Sursa: www.rgnpress.ro
Posted on 17:14 / 0 comentarii / Read More

Viata religioasa a romanilor din Austria

Biserica Romana din Viena anunta aparitia lucrarii parintelui dr. Nicolae Dura, "Biserica Traita Departe", lucrare ce poate fi achizitionata in scop caritabil de la sediul parohial, transmite Romanian Global News.


„Parintele Dr. Nicolae Dura contribuie prin lucrarea sa la o imagine completa a Bisericii Ortodoxe Romane, prezenta in toate partile lumii in care se afla credinciosi pastoriti de Ea. Autorul cartii, cu o ampla documentatie si intemeiat pe propria experienta, demonstreaza ca in comunitatea romanilor din Austria trairea ortodoxa este impletita cu pastrarea limbii si traditiilor strabune, ca membrii acestei comunitati au un rol activ in proiectarea unei imagini autentice, pozitive a romanilor in lume si in dezvoltarea vechilor legaturi ale poporului nostru cu cel austriac," se arata in prefata semnata de Virgil Candea, Membru al Academiei Romane.

Suma obtinuta din vanzarea cartii se va folosi in intregime pentru pictarea bisericii romanesti din Viena. Cartea poate fi cumparata direct la biserica sau comandata telefonic sau prin mail.
Posted on 17:12 / 0 comentarii / Read More

Parohia "Sfantul Gheorghe" din Hamilton are preot

La cererea credinciosilor ortodocsi din orasul Hamilton, Noua Zeelanda (Insula de Nord), Adunarea Eparhiala intrunita la data de 28 iunie 2008, a aprobat intre altele, infiintarea Parohiei Ortodoxe Romane "Sfantul Gheorghe".


In sedinta Consiliului Eparhial din data de 20 august 2008, a fost numit in postul de preot paroh, teologul Anton Ovidiu Motofelea, care locuieste in Hamilton, N.Z.

La Catedrala Episcopala din Melbourne "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", a avut loc hirotonia intru diacon, la data de 30 ianuarie, 2009, cu prilejul sarbatorii in cinstea "Sfintilor Trei Ierarhi" iar duminica - 1 februarie, 2009, a fost hirotonit intru preot.

La data de 2 februarie, cu prilejul praznicului "Intampinarea Domnului", preotul Anton Ovidiu Motofelea a primit hirotesia intru duhovnic pentru a cerceta in Taina Spovedaniei pe binecredinciosii crestini in calitate de parinte duhovnicesc, sa sfatuiasca enoriasii pe calea mantuirii si sa le impartaseasca Tainele Bisericii Ortodoxe, spre dobandirea vietii vesnice si spre slava Preasfintei Treimi.

"Astfel noua parohie "Sfantul Gheorghe" de la Hamilton va avea slujba romaneasca si nadajduim ca in scurt timp sa avem proprietatea nostra in care romanii sa inceapa o noua viata duhovniceasca, sociala si culturala, in spiritul invataturii mostenite de la inintasii nostri.

Rugam pe Domnul Dumnezeu sa binecuvinteze acest inceput iar Sfantul Gheorghe sa ocroteacsa si sa ajute comunitatea noastra romanesaca sa biruiasca in toate incercarile prin puterea Crucii Mantuitorului Hristos" marturiseste Prea Sfintitul Mihail Filimon, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande.

Sursa: www.rgnpress.ro
Posted on 17:10 / 0 comentarii / Read More

TRADIŢIE ŞI COOPERARE RESPONSABILĂ ÎN EUROPA DE ASTĂZI

În ziua de 9 februarie 2009, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în audienţă pe Excelenţa Sa Domnul Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italia în România.
În cadrul întrevederii, au fost subliniate relaţiile foarte bune dintre România şi Italia, sub aspect cultural, economic şi politic, având în vedere moştenirea comună culturală şi lingvistică. Această realitate trebuie să constituie o premisă pentru intensificarea legăturilor dintre cele două ţări şi popoare, mai ales în contextul actual când există o numeroasă comunitate românească în Italia, dar şi multe societăţi comerciale italiene în România.
Excelenţa Sa consideră că este necesară cooperarea dintre cele două ţări, pentru ca incidentele sociale din Italia în care au fost implicaţi unii cetăţeni români să nu creeze o imagine negativă pentru toată comunitatea românească din Italia, sau, ca reacţie, o atitudine negativă a românilor faţă de italienii din România.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanţa promovării şi apărării valorilor sociale şi culturale creştine ale celor două popoare, ca factori de echilibru între apărarea propriei identităţi, dar şi respectul faţă de identitatea celorlalţi.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a adus la cunoştinţă domnului ambasador că, între preocupările pastoral-misionare şi sociale actuale ale Bisericii Ortodoxe Române, se înscrie şi grija faţă de credincioşii ortodocşi români din străinătate şi integrarea lor în societăţile în care trăiesc. În acest sens, Preafericirea Sa va propune Sfântului Sinod ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) să fie instituită ca Duminică a migranţilor, cu scopul de a cunoaşte mai bine atât problemele, cât şi realizările acestora în alte ţări.
În cadrul audienţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat împlinirea anul acesta a zece ani de la vizita Papei Ioan Paul II în România - prima vizită a unui episcop al Romei într-o ţară majoritar ortodoxă (7-9 mai 1999) - moment care ar putea fi marcat printr-o aniversare adecvată.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Posted on 17:08 / 0 comentarii / Read More

Preot pe seama nou înfiinţatei parohii ortodoxe române din Sölvesborg, Suedia

Duminică 8 februarie 2009, Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoţi a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în nou înfiinţata Parohie Ortodoxă Română Sfinţii Mucenici şi Arhidiaconi Ştefan şi Laurenţiu şi Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu din oraşul Sölvesborg, Suedia.

Cu acest binecuvântat prilej, Preasfinţitul Părinte Macarie a instalat în funcţia de preot paroh a acestei noi comunităţi parohiale, formată în jur de 800 de suflete, pe Părintele Alin-Ioan Popa, care a fost primit de credincioşi cu multă dragoste şi bucurie duhovnicească. După slujbă, s-a organizat o agapă frăţească şi s-a stabilit programul liturgic şi de cateheză la biserica care va fi oferită de Biserica Luterană comunităţii româneşti din Sölvesborg.


Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
Posted on 17:07 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact