joi, 30 octombrie 2008

“Salut, sunt român!”, în Castellon

Campania organizată de cãtre Guvernul României pentru îmbunătăţirea imaginii românilor din Spania continuã cu o serie de concerte în Castellon şi în Coslada-Madrid.

Elena Llagostera, reprezentant al firmei Saatchi & Saatchi, care se ocupã de organizarea acestor evenimente, a declarat: „În Castellon, mai mult de 5.000 de persoane s-au bucurat de muzica tradiţionalã româneascã, de dansurile populare şi de invitaţii de onoare din colţurile României”.

La eveniment au fost prezenţi Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţãndãricã şi o trupã de teatru din România, precum şi diferiţi meşteşugari.

S-au prezentat tehnicile de prelucrare a lutului, felul în care meşteşugarii vopsesc ouãle de Paşte şi cum se picteazã vitraliile bisericilor ortodoxe.

Restaurantul Valencia din Castellon a asigurat preparatele culinare specifice româneşti: peste 2.000 de mici, 2.000 de chifteluţe şi 2.000 de cabanoşi, toate plãtite de cãtre Guvernul României şi oferite gratuit celor care au participat la eveniment.

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 23:34 / 0 comentarii / Read More

Coslada are pagină virtuală în limba română

De câteva săptămâni, locuitorii din Coslada (Madrid) dispun de un ghid comercial şi industrial, în format 3D, tradus şi în limba română. Pe pagina de internet www.cosladavirtual.com se pot căuta şi localiza peste o mie de localuri şi firme.

De asemenea, se oferă un ghid al instituţiilor publice ale oraşului şi prezentarea unei hărţi de drumuri care permite localizarea virtuală a fiecărei străzi.

Pagina este prezentată în două limbi: spaniolă şi română. Ea a fost realizată de departamentul de Proiecte şi Dezvoltare Virtuală S.L., în colaborare cu organizaţia întreprinzătoare din Henares AEDHE şi cu Primăria din Coslada.

Promotorii au avut nevoie de o perioadă de peste un an pentru realizarea proiectului.

Sursa www.adevarul.ro
Posted on 16:27 / 0 comentarii / Read More

Românii pot aplica pe Internet pentru vizele de călătorie în Australia

Romanii pot aplica pe Internet pentru vizele de calatorie in AustraliaRomânii vor primi mai repede vize pentru Australia datorită unui program care le perimte doritorilor să aplice pe internet şi să primească un răspuns în doar câteva minute, pe site-ul eVisitor Autorităţile din Australia au hotărât să adauge România, Bulgaria şi Polonia pe lista ţărilor ai căror cetăţeni pot folosi sistemul. Australia este viziată anual de aproximativ un milion de români, bulgari şi polonezi.
Veste bună şi pentru slovacii care călătoresc în Statele Unite. Din 17 noiembrie, nu vor mai avea nevoie de vize pentru a traversa Oceanul. Anunţul vine de la ministrul american pentru securitate internă. Data aleasă este simbolică, deoarece atunci se aniversează 19 ani de la căderea comunismului în fosta Cehoslovacie.
Spre deosebire de slovaci, românii mai au de aşteptat. Deocamdată nu s-a stabilit o dată clară pentru intrarea ţării noastre în programul de eliminare completă a vizelor pentru Statele Unite, dar oficialii americani promit că acest lucru se va întâmpla în următoarele câteva luni.
România este defavorizată de SUA din cauza numărului mare de persoane care sunt respinşi la acordarea vizelor de intrate. Numărul maxim de respingeri nu ar trebui să depăşească 10 procente din totalul doritorilor. Ţara noastră trebuie să îndeplinească alte criterii, precum implementarea paşaportului electronic, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals (şerifii aerului) pe cursele aeriene directe cu SUA.
Antena3.ro
Posted on 10:42 / 0 comentarii / Read More

miercuri, 29 octombrie 2008

Muzică românească contemporană la Bergamo

Institutul Superior de Studii muzicale “Gaetano Donizetti” din Bergamo va organiza astăzi, începând cu ora 21.00, un concert cuprinzând lucrări din repertoriul unor compozitori români contemporani. Concertul va fi susţinut de către formaţia Trio PROmoZICA “Echo meno”.

Tot astăzi, va avea loc o întâlnire cu membrii trupei Trio PROmoZICA, purtând titlul “Noua muzică, noile sunete, noile tehnologii”. Formaţia are trei componenţi, dintre care o violonistă de origine română, Cornelia Petroiu, un saxofonist, Daniel Kientzy şi o solistă, Reina Portuondo. Muzica trupei reprezintă o inedită îmbinare de culturi şi stiluri muzicale, instrumente tradiţionale şi muzică electronică.

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 23:31 / 0 comentarii / Read More

Campanie antirasistă în Mallorca

Guvernul Insulelor Baleare a lansat o campanie de prevenire a rasismului şi a xenofobiei. Căderea zidului Berlinului este imaginea principală a campaniei publicitare care va fi vizibilă pe străzile arhipelagului, pentru a promova buna convieţuire între culturi. Campania va dura până în anul 2010. În Insulele Baleare trăiesc aproximativ 200.000 de imigranti.

Sursa www.adevarul.ro
Posted on 16:26 / 0 comentarii / Read More

marți, 28 octombrie 2008

Spaniolii le transmit românilor să stea acasă, că nici ei nu au de muncă

Autorităţile spaniole îi avertizează pe români ca ţara trece printr-o perioadă de criză, făcându-se concedieri masive, iar în acest context precizează că nici spaniolii nu mai au locuri de muncă. Unii dintre ei consideră că ar fi mai bine ca românii să nu mai vină la muncă în Spania.

Viceprimarul oraşului Castellon, Carmen Amoros, a precizat că, în provincia pe care o reprezintă, se află cei mai mulţi români, aproximativ 52.000, ceea ce reprezintă jumătate dintre străini, imaginea acestora fiind "foarte bună". "Spania trece printr-o situaţie dificilă, pentru că se fac concedieri atât în rândul românilor, cât şi al spaniolilor sau ecuadorienilor. În afară de această campanie, cred că ar fi bine să nu mai vină alţi oameni, pentru că în momentul de faţă nu mai e de lucru. În acest moment nu sunt locuri de muncă nici pentru spanioli, nici pentru români, pentru nimeni şi criza e abia la început", a subliniat Carmen Amoros - prezentă la spectacolul organizat în Valencia cu ocazia campaniei guvernamentale "Hola, soy rumano!", având ca scop îmbunătăţirea imaginii românilor din Spania, citată de Mediafax.

La rândul său, Angela Placsintar, preşedintele Asociaţiei pentru Imigranţii din Ţările Est, este de părere că 30 la sută dintre românii din Castellon sunt şomeri. Aceasta a mai spus că mulţi români refuză şi cursurile de reorietare profesională, sperând că îşi vor găsi de muncă "pe ici, pe colo".
Rata şomajului la nivel naţional este de 11,73 la sută, iar in comunitatea valenciană nu ajunge la zece la sută, spun oficialităţile.

"Teoretic, ei ar vrea să rămână aici, pentru că au dat de o viaţă liniştită în Spania, le este greu să revină în ţară pentru că au de plătit credite bancare şi au copii care se duc la şcoală. Dar, dacă nu mai găsesc un loc de muncă, hotărârea e luată, e greu să spui că într-o zi se vor întoarce toţi acasă", a explicat consul României la Castellon, Liviu Popa.

Românii au câştigat foarte bine în perioada de boom economic a Spaniei, între 2000 şi 2007, ceea ce le-a permis să ducă o viaţă bună, să îşi cumpere casă, maşină, să facă copii, să ia viaţa de la capăt, unii dintre ei vânzând tot ce aveau în România.

Consulul a precizat că de la începutul anului la consulat s-au înregistrat aproximativ 1.200 de cereri pentru eliberarea certificatelor de naştere româneşti pentru copii care s-au născut în ultimii doi-trei ani, iar 60 la sută dintre aceştia s-au născut în comunitatea valenciană. În 2008, s-au născut aproximativ 700.000 de copii.


Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 23:29 / 0 comentarii / Read More

luni, 27 octombrie 2008

Italia: Patru români răniţi în explozia dintr-un imobil

Patru români au fost răniţi în această dimineaţă în cadrul unei deflagraţii survenite într-un imobil dintr-un cartier din oraşul Latina (sudul Italiei).

Blocul de trei etaje s-a prăbuşit. Dintre aceştia, doi bărbaţi, aflaţi în stare gravă, au fost transportaţi de urgenţă la spitalul din Pisa. Alţi doi răniţi, un bărbat şi o femeie, au fost internaţi la spitalele din Napoli şi Latina. Una dintre posibilele cauze ale exploziei este o scurgere de gaze.

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 23:35 / 0 comentarii / Read More

SUA şi Italia vor să facă bani din gunoaiele românilor

Producătorul american de energie din surse alternative Energy Quest a anunţat, luni, semnarea unui memorandum de înţelegere cu grupul italian COFAMM pentru formarea unei companii mixte care va investi 73 milioane euro în construcţia unei uzine de gazificare a deşeurilor menajere solide în România.
SUA si Italia vor sa faca bani din gunoaiele romanilor Unitatea ar urma să producă 20 de MW din procesarea a 500 tone de deşeuri municipale solide pe zi, potrivit unui comunicat al Energy Quest.
Gazificarea este un proces chimic şi termic care transformă materiale solide, ca biomasa sau cărbunele, într-un gaz care poate fi folosit drept combustibil.
"Instalaţia este benefică pentru mediu, urmând să aibă emisii poluante apropiate de zero", a declarat Wilf Ouellette, preşedinte şi director general al Energy Quest.
Energy Quest va furniza echipamentul pentru instalaţia de gazificare, în timp ce COFAMM va contribui cu instalaţii de sortare a deşeurilor.
Totodată, instalaţia va recupera, pentru reciclare, şi deşeurile din sticlă sau metal. Uzina va fi dată în folosinţă în aproximativ 12 luni, iar veniturile ar urma să se ridice la 20 milioane euro (26,6 miloane dolari), cu un profit net de 8,3 milioane euro (11,1 milioane dolari), potrivit estimărilor Energy Quest. COFAMM este o companie italiană care produce echipamente pentru industria reciclării deşeurilor.
sursa: Antena3.ro
Posted on 09:36 / 0 comentarii / Read More

Bijuterii ale Romaniei in Patrimoniul UNESCO (IV)

Din fericire (pentru ea), in inima Deltei Dunarii nu se poate ajunge cu masina. Cu partenerul nostru din aceasta luna, un minunat Jeep Patriot, am fi putut patrunde totusi mai adanc (uneori la propriu) in paradisul de stuf. Ne-am oprit insa, din respect pentru natura, inainte ca masina sa-si atinga limitele.
Delta Dunarii este singurul „bun natural” (aceasta e denumirea oficiala) al Romaniei inscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Umanitatii. Plecata din muntii Padurea Neagra, Dunarea ajunge, dupa mai bine de 2.800 de kilometri, sa se verse in Marea (tot) Neagra, in locul unde, de vreo 10.000 de ani, zamisleste cel mai tanar pamant al Europei – Delta. Prima oara am fost in Delta acum 25 de ani. Am luat un vapor (i se spunea Pasagerul) din Tulcea si, dupa un drum care a durat mai bine de sase ore, am ajuns la Sfantu Gheorghe.

De o parte si de alta a puntii care facea legatura intre debarcader si uscat stateau insirati localnici (de fapt, localnice) imbiindu-i pe turisti cu oferte de cazare si masa. Atunci, am tras la Dorina. Si tot la ea am mers de mai multe ori, in anii care au urmat. Dormeam la Dorina intr-o casuta de chirpici, micuta, curata si racoroasa. Nici vorba de aer conditionat pe vremea aceea, dar in casa era placut chiar si la ceasurile amiezei. De mancat, mancam in prispa casei bucatele pregatite de gazda. Invariabil, dupa pranz cadeam rapusi de satietate. Dorina gatea fabulos, iar conceptul de portie nu functiona in gospodaria ei: ne aducea cate doua ceaune uriase, unul cu bors de peste, altul cu felul doi. Mancam pana cadeam lati. Precum la pranz, asa si seara. Dimineata ne trezea batranul pescar Andrei, tatal Dorinei.

Lucrase o viata pe pescadoare si, dupa ce iesise la pensie, se indeletnicea tot cu pescuitul. Ziua se ingana cu noaptea cand ne suiam in lotca si porneam, pe Dunare, catre locurile in care Andrei isi intinsese, de cu seara, sculele. Adica un soi de sfoara foarte lunga de care prindea, din loc in loc, carlige mari, cu momeala, si greutati de plumb. Prindeam indeobste somn. Acum, daca stau si ma gandesc mai bine, cred ca braconam. In fine... Varam pestele in saci de iuta si porneam cu ei in carca spre casa, apoi drumurile noastre se desparteau: noi porneam catre plaja, iar Andrei mergea la carciuma.

De fapt, plaja era acolo pretutindeni: satul era asezat pe nisip, dar pana la mare mai era de mers cale de cativa kilometri. La tarm, pustiu, doar uneori cativa oameni, risipiti la mare distanta unul de altul, pescarusi si turme de tauri care umblau singuri, de colo-colo. Uneori mergeam si noaptea la mare: erau in apa mici vietati luminiscente, care faceau ca balaceala noastra sa fie conturata de mii de stropi fosforescenti. Dupa pranz, somn. Apoi, tot cu batranul Andrei, beam secarica, asezati pe scaunele de metal ale carciumii. Ascultam povesti marinaresti si legende ale locului. Secarica facea ca toate sa para plauzibile. Din cand in cand, in timpul zilei, la Sfantu Gheorghe curentul electric se oprea. Daca nu era curent, se oprea si apa la cismeaua din curte de unde umpleam un butoi ca sa ne spalam, in spate, in curtea gainilor.

Treceau, in felul acesta, cam doua saptamani. Ni se terminau banii, dar tot am mai fi stat. Vorbeam atunci cu Dorina si o rugam sa ne mai tina cateva zile, ca o sa-i trimitem banii cand om ajunge acasa. Ea ne tinea si noi ne tineam de cuvant. Intr-un an am fost la Sfantu Gheorghe cu un bun prieten care, peste timp, a avut sansa sa calatoreasca mult prin lume. Inca si acum imi spune ca aceea, la Sfantu Gheorghe, este vacanta de care-si aduce cu cel mai mult drag aminte. In sat, pe atunci, nimeni nu avea barca cu motor, iar drumul pana la Insula Sahalin, unde mergeam sa vedem pelicanii, il faceam cu lotca. Batranul Andrei vaslea ore intregi, egal, fara oprire, ca un metronom care masura timpul acelui tinut de inceput de lume. Timp care, ca tot timpul, a trecut. Acum, Andrei nu mai este, de Dorina nu mai stiu nimic de ani buni, nu mai sunt nici scaunele de tinichea de la carciuma, iar despre secarica nici ca mai poate fi vorba.

Am povestit aici despre Sfantu Gheorghe asa cum l-am cunoscut, pentru ca, asa cum este el acum, il puteti afla foarte simplu: inchiriati din Tulcea o salupa rapida, in doar putin peste o ora ajungeti in localitate, unde puteti sa va cazati si sa luati masa, la alegere, in locatii de trei sau patru stele. 


Sursa: www.descopera.ro
Posted on 01:08 / 0 comentarii / Read More

duminică, 26 octombrie 2008

PIR impotriva deciziei de separare a claselor

ROMA, 17 octombrie 2008


Comunicat de presa


Partidul Identitatea Româneasca în legatura cu motiunea avansata în Parlamentul Italiei de catre Liga Nordului în care se cere înfiintarea de clase separate pentru copiii care nu vorbesc perfect limba italiana, exprima profunda perplexitate fata de o astfel de masura legislativa în total contrast cu articolele 3 si 34 din Constituția Italiana, care prevad egalitate sociala si specifica faptul ca toti elevii sa aiba dreptul la toate nivelele de instructie, chiar si în lipsa mijloacelor necesare si fara nicio discriminare.

O astfel de motiune apare discriminatorie nu doar fata de emigranți, care nefiind de limba materna italiana, la început vor avea dificultati de a se integra în contextul scolar, urmând a fi sprijiniți si nu discriminați, dar risca de departe sa fie discriminanta chiar si pentru elevii italieni, considerând ca în unele zone atât din Nordul Italiei cât si din Sud, prima limba vorbita de studenți este dialectul local, nicidecum limba italiana.

Ar fi absurd si ridicol înființarea de clase separate doar în baza unui criteriu lingvistic care va duce la crearea de clase în care se va vorbi doar româneste, albaneza, egipteana sau dialect din Bergamo.

În acest mod nu se creeaza nici integrare, nici ospitalitate si nici siguranța.


Partidul Identitatea Româneasca
 Secretariatul National



Sursa: www.realitateadinitalia.com
Posted on 09:30 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact