sâmbătă, 7 februarie 2009

Apel pentru constructia viitoarei biserici romanesti-sediu episcopal din Munchen

Centrul Bisericesc Roman Ortodox din Munchen, CBROM, lanseaza un apel catre credinciosii romani din Germania si din intreaga lume de a contribui financiar la proiectul de constructie al viitoarei biserici ortodoxe romane din acest oras german, ce va fi si un sediu episcopal romanesc, transmite Romanian Global News.

Potrivit PS Sofian Brasoveanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, Primaria orasului Munchen i-a oferit centrului romanesc bisericesc spre cumparare un teren de 2600 m2, pe care sa ridice o biserica si un Centru episcopal. Terenul e situat in partea de vest a orasului, in cartierul Aubing, accesibil cu S-Bahnul (liniile 8 si 5) si este ales special ca sa corespunda necesitatilor comunitatii romanesti. Fiind la o oarecare departare de centrul orasului, are avantajul de a fi situat intr-o zona linistita, cu verdeata, potrivita cu atmosfera de liniste proprie unei biserici. Pe acest teren se intentioneaza construirea unei biserici in stil brancovenesc, care sa aiba la subsol o sala comunitara multifunctionala, iar in cladirea care va adaposti Centrul episcopal planurile prevad includerea, pe langa alte obiective de stricta necesitate, si un spatiu de coordonare a unor proiecte sociale si unul cultural-educational. In acest moment o echipa de arhitecti pregateste planurile acestui Centru episcopal, tinand seama de conditiile terenului oferit de primarie.

Prima etapa a proiectului va fi plata terenului care costa in jur de 1.000.000 euro (400 € / m2). Pentru a putea atrage finantari ulterioare din partea statului roman, a unor sponsori particulari romani sau anumite fonduri europene, CBROM a conceput urmatorul plan de finantare pentru a plati acest teren, plan care sa poata fi extins prin contributia tuturor la cat mai multe persoane, deoarece costurile depasesc cu mult puterile noastre proprii. Cei 2.600 m2 au fost impartiti in 260 de unitati a cate 10 m2. O parte din aceste unitati urmeaza sa fie preluate de credinciosii din Munchen (in jur de 100), o parte va fi preluata de parohiile din cadrul Arhiepiscopiei prin intermediul acesteia precum si de Arhiepiscopie insasi (in jur de 50) si alta de credinciosi sau institutii din Romania si din alte locuri unde exista oameni binevoitori care pot ajuta (cel putin 75).

Cum este gandit planul? O unitate are 10 m2 si costa 4000 €. O persoana/familie sau, in cazul ca o familie nu-si poate asuma un astfel de efort, 2 persoane/familii sa preia o unitate (de 10 m2). Din acesti 10 m2 ai unitatii, va plati un metru patrat (400 €) sau mai multi (sau cat va putea) si va cauta finantatori, in cercul de prieteni, cunoscuti, colegi etc., pentru restul de metri patrati, pana la 10, cat are unitatea. In caz de necesitate se vor asocia cate 2 persoane/familii, sau mai multe pentru a prelua impreuna o unitate. Cei care vor fi in imposibilitatea de a face acest lucru, vor participa dupa puteri. Si plata unui metru patrat inseamna foarte mult, orice ajutor fiind binevenit si folositor.

Pentru a nu-i impovara peste puteri pe cei care vor dori sa preia o unitate intreaga, dar nu au deocamdata banii necesari, CBROM s-a gandit sa fixeze un termen de 2 ani pentru ca cheltuielile sa poata fi acoperite intr-un timp mai indelungat. Exista astfel si posibilitatea ca cineva care doreste sa participe la finantare, dar nu are banii necesari si nu gaseste nici alti finantatori, sa poata plati esalonat. Cum? O unitate preluata de 2 persoane/familii inseamna cate 2.000 € de persoana/familie. Acestia ar putea fi platiti in 2 ani (24 de luni) cu o contributie lunara de 84 € in contul pentru biserica. Aceasta metoda a fost considerata mai avantajoasa, decat pe aceea de a se imprumuta cineva la banca si pe urma sa plateasca rate lunare catre banca, deoarece aceasta ar implica dobanzi, dar cine doreste bineinteles ca poate folosi si aceasta cale. Initial CBROM gandise ca intr-o prima perioada sa faca un plan teoretic, sa vada daca poate gasi suficienti donatori care sa preia cele 260 de unitati. In urma discutiilor cu mai multi credinciosi s-a realizat ca e mai bine sa nu se complice lucrurile cu aceasta etapa deoarece unii donatori considera ca avand banii acum e mai bine sa faca deja donatia, pentru ca mai incolo nu pot fi siguri de vor mai putea. Astfel s-a intarziat un oarecare timp cu prezentarea planului, deoarece a trebuit sa lucram destul de mult la el pentru a fi viabil. Planul a fost prezentat si IPS Mitropolit Serafim si Consiliului Eparhial care a constatat fezabilitatea acestuia si sustine CBROM la implinirea lui.

Acesta este pentru cei mai multi este un efort foarte mare, insa, doar asumandu-l, se poate intreprinde ceva. Este vorba de identitatea si de imaginea comunitatii romane, de viitorul copiilor sai aici. Toti cei din Germania care vor contribui cu o suma peste 50 de Euro vor primi o chitanta de donatie (Spendequittung) pe baza careia vor beneficia de o reducere a impozitului. Atat ei, cat si toti ceilalti, vor deveni prin aceasta contributie ctitori ai sfantului lacas care va fi construit si in care vor fi pomeniti la sfintele slujbe. Pe langa aceasta vor avea multumirea ca au facut ceva pentru viitorul Ortodoxiei din Munchen si din intreaga Germanie, pentru viitorul celor care pribegesc aici in cautarea unei vieti mai bune precum si al urmasilor lor. De asemenea, efortul acesta de a intreprinde ceva impreuna ne va uni pe noi cei care vom aduce partea noastra de jertfa la acest proiect, ne va apropia unii de altii, va face din noi tot mai mult o familie crestina.

Datele contului deschis in acest sens sunt:

Rumanische Orthodoxe Metropolie

Liga Bank Regensburg

K-Nr. 7045130735

BLZ: 750 903 00

Verwendungszweck: Fur den Kirchenbau

Pentru donatii din afara Germaniei:

Liga Bank

Dr.-Theobald-Schrems-Str. 3

93055 Regensburg

IBAN: DE76 7509 0300 0005 1307 35

BIC: GENODEF 1M05

Beneficiary: Rumanische Orthodoxe Metropolie

Scopul : Pentru constructia bisericii
Posted on 21:44 / 0 comentarii / Read More

Demolarea fundatiei bisericii romanesti din Malainita suspendata de autoritatile sarbe

Joi, 05 februarie 2009 Excelenţa Sa Ion Macovei, ambasadorul României în Serbia, a efectuat o vizită-surpriză în răsăritul Serbiei. Motivul vizitei a fost ultima hărţuire a etnicilor români din zonă, de către autorităţile locale sârbe si faptul ca ieri era ultima zi a termenului dat de către Municipalitatea Negotin pentru demolarea Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sf. Niceta de Remesiana din localitatea Mălainiţa, transmite TimocPress, preluata de Romanian Global News.


Delegatia Ambasadei Romaniei la Belgrad s-a întâlnit la Primăria Negotin cu doamna primar, domnul viceprimar şi preşedintele Municipalităţii Negotin (din partide sârbeşti diferite), însă fără a fi prezenţi consilierii români sau reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române ori ai organizaţiilor românilor din răsăritul Serbiei. Apoi, diplomaţii români şi reprezentanţii autorităţilor sârbe (fără doamna primar din birourile căreia a plecat decizia demolării Bisericii Ortodoxe Române) au efectuat împreună o deplasare pe teren, vizitând la Mălainiţa pe preotul Boian Alexandrovici, care a fost anunţat de către preşedintele Municipalităţii Negotin că este suspendată orice acţiune a autorităţilor sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în aşteptarea dialogului dintre bisericile ortodoxe surori - sârbă şi română. Situaţia s-a detensionată pe moment, intervenţia Excelenţei Sale Ion Macovei, ambasadorul României în Serbia fiind un demers diplomatic firesc şi prompt care demonstreaza cat de important este ca statul roman sa apere oricand este nevoie romanii, oriunde s-ar afla ei.

Reamintim ca fundaţia Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sf. Niceta de Remesiana din Mălainiţa a fost sfinţită la 8 martie 2008, printr-o amplă ceremonie religioasă. Lăcaşul de cult aparţine Protopopiatului Dacia Ripensis - canonic direct în subordinea Patriarhiei Române - şi are autorizaţia de construcţie conform legislaţiei sârbe, însă în 21 ianuarie 2009 o decizie a Primăriei Negotin (de care aparţine localitatea Mălainiţa) a întrerupt lucrările, provocând mari emoţii credincioşilor români: abuziv era cerută demolarea construcţiei în termen de 15 zile.
Posted on 21:42 / 0 comentarii / Read More

joi, 5 februarie 2009

Colocviu la Centrul Ortodox din Munchen

Sambata, 7 februarie si 21 februarie, la Capela „Sf. Siluan Atonitul" de la Centrul Bisericesc Roman Ortodox din Munchen, CBROM, P.C. Preot Ioan Moga va conduce cate un „Colocviu de lectura pe marginea cartii „Euharistia - Taina Imparatiei" de A. Schmemann, transmite Romanian Global News care citeaza institutia religioasa romana din Munchen. Capela Sfantul Siluan Atonitul se afla la adresa Paul-Heyse-Str. 19. Colocviul se va desfasura in continuarea vecerniei care va incepe la orele 18:00. Parintele Moga, care este este preot slujitor onorific la Capela „Sf. Siluan" din Munchen, dar si asistent stiintific si doctorand la Institutul de teologie ortodoxa al Universitatii din Munchen, a mai tratat aceasta tema si la mijlocul lunii ianuarie la CBROM din Munchen.
Posted on 21:21 / 0 comentarii / Read More

Parintele Vasile Mihoc, invitat al bisericii ortodoxe romane "Sf. Nicolae" din Bruxelles

Posted on 21:20 / 0 comentarii / Read More

miercuri, 4 februarie 2009

PS Sofronie al Oradiei, in vizita la parohia ortodoxa romana „Sf. Maria” din Dacula

Preasfintitul Sofronie, intaistatatorul Episcopiei Ortodoxe Romane a Bihorului, Oradiei si Salajului, se va afla duminica, 8 februarie, in mijlocul credinciosilor romani de la biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria" din localitatea americana Dacula, nostru pe transmite lacasul de cult romanesc gazda.

Aflat intr-o vizita in Statele Unite ale Americii cu o delegatie din Romania PS va participa la Sfanta Liturghie in aceasta biserica romaneasca. Parohia face apel la enoriasii sai sa vina la slujba pentru a-l primi asa cum se cuvine pe ierarhul roman.

Prea Sfintitul Sofronie s-a nascut la 3 octombrie 1967 la Arad. In 1993 si-a luat licenta la Facultatea de Medicina din Timisoara, iar in 1997 a absolvit, obtinand si titlul de licenta, Facultatea de Teologie din Arad. In perioada 1994-1995 a facut un stagiu de pregatire la Manastirea ortodoxa „Sfantul Ioan Botezatorul din Essex, Anglia. Intre 1995 si 1998, a fost inspector pe probleme de asistenta sociala la Episcopia Aradului, iar intre 1998-1999, secretar la Cabinetul Patriarhal din Bucuresti. A fost hirotonit arhiereu la 21 februarie 1999, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
Posted on 23:17 / 0 comentarii / Read More

Intrunirea Consiliului Eparhial si a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei

Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei s-a intalnit miercuri, 4 februarie, la sediul episcopiei de la Roma (via Ardeatina, nr. 1741), in cadrul Adunarii Eparhiale, dupa ce cu o zi inainte s-a desfasurat intrunirea Consiliului Eparhial, transmite Romanian Global News care citeaza Basilica.

Ordinea de zi va cuprinde: analizarea Raportului de activitate al Eparhiei, pe anul 2008 (Prezentarea rapoartelor Sectoarelor Eparhiale), aprobarea Bilantului bugetar pe anul 2008 si a Planului financiar pe anul 2009, ale Centrului Eparhial, completarea numarului legal al membrilor mireni in Consiliul Eparhial si in Adunarea Eparhiala, ca urmare a trecerii in randul clerului a unora dintre acestia, recomandari pastoral-misionare si administrative, diverse.

Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei face parte din Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, Mitropolie cu statut de autonomie din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Ea are sediul la Roma si are jurisdictie canonica peste toti credinciosii ortodocsi romani si moldoveni de limba romaneasca aflati pe teritoriul intregii Italii.

Infiintarea Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei a fost determinata de hotararea Adunarii extraordinare a clerului din Italia (Gavedo, 8 mai 2007) si a fost aprobata de catre Adunarea Mitropolitana (Limours, 1 iunie 2007) si, mai apoi, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (Bucuresti, 21 iunie 2007). Astfel, Colegiul electoral al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei intrunit la Paris in data de 19 februarie 2008, l-a desemnat drept unic candidat la scaunul de episcop al amintitei episcopii pe Preasfintitul Siluan (Șpan), la acea vreme, Episcop Vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa de lucru din 5 martie 2008, l-a ales pe Preasfintitul Siluan ca cel dintai Episcop al nou infiintatei Episcopii Ortodoxe Romane a Italiei.

Preasfintitul Episcop Siluan a fost inscaunat de catre Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Iosif (Pop) al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale inconjurat de un sobor de arhierei veniti din Romania, America si Franta, la Praznicul Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan de-Dumnezeu-cuvantatorul si al Cuviosului Arsenie cel Mare, joi, 8 mai 2008, in biserica "Sant Anastasio" a Parohiei Ortodoxe Romane "Sfantul Antonie cel Mare" din orasul Lucca. La eveniment au asistat numerosi invitati de seama din Romania si Italia precum si un numar mare de credinciosi.

Episcopia este organizata in 90 de parohii, grupate in zece Protopopiate, si trei manastiri.
Posted on 23:16 / 0 comentarii / Read More

luni, 2 februarie 2009

Ediţie regională de Moldova a „Ziarului Lumina“

Începând de astăzi, 2 februarie 2009, „Ziarul Lumina“ tipăreşte Ediţia de Moldova. Această ediţie nu diferă de cea care se distribuie în restul ţării, doar că are specific o pagină care va aduce la cunoştinţa cititorilor din Moldova informaţii despre evenimentele care au loc în eparhiile canonice (Arhiepiscopia Iaşilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Romanului şi Episcopia Huşilor) ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Noua pagină, editată exclusiv pentru cititorii din Moldova, înlocuieşte pagina de sport din ediţia naţională.
Posted on 20:09 / 0 comentarii / Read More

Adunare generala parohiala la biserica romaneasca „Sf. Maria” din Dacula

Biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria" din localitatea americana Dacula, Georgia, va organiza duminica, 8 februarie, dupa slujba Sfintei Liturghii, Adunarea generala parohiala, transmite Romanian Global News, care citeaza lacasul de cult romanesc.

Acest for de conducere a parohiei este alcatuit din toti membrii cu cotizatia platita la zi. Fiecare membru al Bisericii are drept de vot in toate problemele care se vor supune votului si poate lua cuvantul in plenul Adunarii generale. Pentru o buna desfasurare a intalnirii participantii sunt rugati sa retina urmatoarele puncte importante:

- Adunarea va fi condusa si prezidata de preotul paroh. Preotul paroh va numi un secretar si un membru de incredere care vor redacta si semna procesul verbal.
- Se va respecta cu strictete ordinea de zi stabilita si aprobata de la inceput.
- Aceasta Adunare generala este si electorala si anume va alege noul Consiliu parohial. Membrii Consiliului vor fi propusi si prezentati in plen dupa care se va trece la vot.
- Parohia are 10 membri in consiliul parohial.
- Vor fi discutate subiecte cum ar fi situatia financiara a parohiei, bugetul pe anul 2009, taxele si obligatiile membrilor catre parohie si Arhiepiscopie.
- La sedinta adunarii generale pot participa si cei care nu sunt membrii bisericii, pot pune intrebari si veni cu propuneri, dar nu au drept de vot.
Intalnirea va incepe si se va termina cu o rugaciune in care cei prezenti ii vor multumi lui Dumnezeu pentru binecuvantarile revarsate peste parohia lor, mai anunta biserica „Sfanta Maria".
Posted on 20:05 / 0 comentarii / Read More

Istroromanii din Croatia isi manifesta solidaritatea cu romanii timoceni si parintele Boian

Asociatia culturala istroromana “Andrei Glavina”, prin presedintele sau, Emil Ratiu, ne transmite un comunicat de presa prin care se solidarizeaza cu Parintele Boian de pe Valea Timocului, in incercarile prin care aceasta comunitate de romani trece, din dorinta de a-si auzi slujbele religioase in limba materna si a avea lacase de cult ale lor.

Si alte asociatii din Romania, printre care si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni sunt alaturi de romanii din Timoc si avertizeaza clasa politica de la Bucuresti ca respectarea drepturilor omului este esenta intelegerii si a dezvoltarii democratice a tuturor cetatenilor din Serbia.

Redam comunicatul de presa al istroromanilor.

"Ne exprimăm solidaritatea faţă de curajosul Părinte Protopop Boian Alexandrovici şi Românii dintre Dunăre, Morava şi Timoc (Serbia), care vor să aibă slujbă bisericească în limba lor şi suntem indignaţi de hotărârea Primăriei de la Negotin care cere dărâmarea fundaţiilor celei de a doua biserici româneşti de la Mălainiţa. Din păcate, în secolul XXI, am făcut un mare progres înapoi! Dacă în secolul XX bisericile au fost dărâmate de comuniştii atei, ca Stalin şi Ceauşescu, în secolul XXI avem primari aleşi democratic care cer dărâmarea de biserici şi chiar, se pare, un episcop care-i sprijină!

Este o mare ruşine că am atins o asemenea cădere!

Protestăm indignaţi contra măsurii samavolnice de a se dărâma fundaţia unei biserici deja autorizate a se construi şi ne exprimăm credinţa că o fărâmă de conştiinţă şi de luciditate se va găsi în sufletele celor care-i prigonesc pe fraţii de aceeaşi credinţă ortodoxă.

Predica în toate limbile a fost lăsată de Dumnezeu atunci când a pogorât limbi de foc asupra apostolilor, care au început să predice în toate limbile pământului şi aceasta nu o poate împiedica un om, decât dacă se dezice de Dumnezeu. De aceea, ne exprimăm solidaritatea cu Părintele Boian Alexandrovici, cu fraţii noştri din Serbia, cu Biserica Ortodoxă Română şi toţi cei care protestează contra dărâmării unui sfânt lăcaş!"

Sursa: www.rgnpress.ro
Posted on 20:03 / 0 comentarii / Read More

ROMANII UITATI. MAE a intervenit alaturi de BOR in apararea parintelui Boian din Valea Timocului

Ministerul Afacerilor Externe
Direcţia Purtător de Cuvânt

A8/315 30 ianuarie 2009
Stimate domnule Roncea,

Urmare solicitării dumneavoastră referitoare la poziţia MAE faţă de cererea Patriarhiei Ortodoxe Române, vă transmitem următoarele informaţii:
Ministerul Afacerilor Externe al României a luat cunoştinţă de ultimul incident care l-a implicat pe preotul Boian Alexandrovici, respectiv decizia autorităţilor locale din Negotin prin care se solicită demolarea în termen de 15 zile a fundaţiei bisericii româneşti cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana”. Precizăm că ambasadorul României la Belgrad a intervenit imediat la primăria din Negotin pentru a se renunţa la orice încercare de demolare a construcţiei şi totodată a avut o întrevedere pe această temă cu ministrul sârb al cultelor.
Menţionăm că în calitate de conducător al Protopopiatului Ortodox Român „Dacia Ripensis”, structură subordonată canonic direct Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, preotul Boian Alexandrovici se bucură de sprijinul statului român pentru acţiunile şi demersurile pe care le întreprinde în beneficiul etnicilor români din Serbia de nord-est.
Partea română a solicitat permanent în cadrul dialogului bilateral ca autorităţile sârbe să manifeste o atitudine pozitivă şi deschisă, subliniind că dreptul la libertate religioasă depăşeşte cadrul dialogului între biserici şi are implicaţii în domeniul drepturilor omului.
Partea română acordă o atenţie specială recunoaşterii Bisericii Ortodoxe Române ca biserică tradiţională în Serbia şi a solicitat permanent în cadrul discuţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel acordarea unui tratament similar cu cel al Bisericii Ortodoxe Sârbe în România, subliniind totodată că prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara a fost inclusă în lista cultelor religioase recunoscute, iar prin Hotărârea de Guvern nr. 1709/2008 a fost recunoscut Statutul Episcopiei Ortodoxe Sârbe, în baza căruia se organizează şi funcţionează Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, ca parte a Bisericii Ortodoxe Sârbe, cu sediul la Belgrad, Serbia. Acest cadru legal oferă deplină libertate şi autonomie comunităţii credincioşilor ortodocşi sârbi din România atât în raport cu statul român, cât şi faţă de Biserica Ortodoxă Română.
MAE va continua să sprijine toate iniţiativele etnicilor români din Serbia, în conformitate cu standardele europene unanim acceptate şi respectate.
În acest sens, există un dialog permanent cu organizaţiile româneşti din Serbia şi se cunosc principalele probleme cu care se confruntă etnicii români din ţara vecină. În cadrul dialogului bilateral cu partea sârbă sunt aduse în discuţie toate aceste probleme şi sunt propuse soluţii pe baza principiului reciprocităţii, astfel încât persoanele aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei să beneficieze de toate drepturile conform standardelor europene în materie de protecţie a minorităţilor naţionale.
Cu stimă,
Alin Şerbănescu,
Purtător de Cuvânt

Sursa: victor-roncea.blogspot.com
Posted on 19:58 / 0 comentarii / Read More

duminică, 1 februarie 2009

Hram la parohia ortodoxa romana din Aschaffenburg

Parohia ortodoxa romana „Intampinarea Domnului" din localitatea germana Aschaffenburg ii asteapta pe romanii care sunt enoriasi ai bisericii, si nu numai, sa vina marti, 3 februarie, la hramul acestui lacas de cult, transmite Romanian Global News, care citeaza parohia romaneasca.
Evenimentul va avea loc la sediul bisericii din Spitalkapelle, Lamprechtstrasse 2, si cu acest prilej slujba va fi impodobita de prezenta in mijlocul credinciosilor a Sfintei Cruci (particica din Crucea pe care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos). Mai multe informatii se pot obtine de la parintele informatii se poate contacta Parintele Ieromonah Ghelasie Pacurar la numerele de telefon 0176 - 22947418.
Posted on 14:57 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact