sâmbătă, 7 februarie 2009

Demolarea fundatiei bisericii romanesti din Malainita suspendata de autoritatile sarbe

Joi, 05 februarie 2009 Excelenţa Sa Ion Macovei, ambasadorul României în Serbia, a efectuat o vizită-surpriză în răsăritul Serbiei. Motivul vizitei a fost ultima hărţuire a etnicilor români din zonă, de către autorităţile locale sârbe si faptul ca ieri era ultima zi a termenului dat de către Municipalitatea Negotin pentru demolarea Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sf. Niceta de Remesiana din localitatea Mălainiţa, transmite TimocPress, preluata de Romanian Global News.


Delegatia Ambasadei Romaniei la Belgrad s-a întâlnit la Primăria Negotin cu doamna primar, domnul viceprimar şi preşedintele Municipalităţii Negotin (din partide sârbeşti diferite), însă fără a fi prezenţi consilierii români sau reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române ori ai organizaţiilor românilor din răsăritul Serbiei. Apoi, diplomaţii români şi reprezentanţii autorităţilor sârbe (fără doamna primar din birourile căreia a plecat decizia demolării Bisericii Ortodoxe Române) au efectuat împreună o deplasare pe teren, vizitând la Mălainiţa pe preotul Boian Alexandrovici, care a fost anunţat de către preşedintele Municipalităţii Negotin că este suspendată orice acţiune a autorităţilor sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în aşteptarea dialogului dintre bisericile ortodoxe surori - sârbă şi română. Situaţia s-a detensionată pe moment, intervenţia Excelenţei Sale Ion Macovei, ambasadorul României în Serbia fiind un demers diplomatic firesc şi prompt care demonstreaza cat de important este ca statul roman sa apere oricand este nevoie romanii, oriunde s-ar afla ei.

Reamintim ca fundaţia Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sf. Niceta de Remesiana din Mălainiţa a fost sfinţită la 8 martie 2008, printr-o amplă ceremonie religioasă. Lăcaşul de cult aparţine Protopopiatului Dacia Ripensis - canonic direct în subordinea Patriarhiei Române - şi are autorizaţia de construcţie conform legislaţiei sârbe, însă în 21 ianuarie 2009 o decizie a Primăriei Negotin (de care aparţine localitatea Mălainiţa) a întrerupt lucrările, provocând mari emoţii credincioşilor români: abuziv era cerută demolarea construcţiei în termen de 15 zile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact