sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Lansarea cartii - Intre doua lumi


Luni, 23 Noiembrie 2009, orele 12.00, în sala de activităţi "TinArt" a Bibliotecii Judeţene "Nicolae Milescu Spătarul" Vaslui a avut loc un dublu eveniment cultural: lansarea cărţii "Între două lumi", a românului australian, cu rădăcini vasluiene Ben Todică, apărută la Editura Atticeea, Timişoara, 2009 şi aniversarea zilei de naştere a autorului.

Ineditul acestei activităţi culturale a constat în faptul că a fost o transmisie duplex Vaslui-Melbourne, România-Australia.

Moderatorul activităţii a fost directorul bibliotecii, prof. Voicu Gelu Bichineţ.

A prezantat cartea prof. dr. Nicolae Ionescu.

Sala a fost neîncăpătoare pentru publicul vasluian: elevi, tineri, cadre didactice, mezeografi, bibliotecari, medici, pensionari, cititori fideli, prieteni ai bibliotecii şi cărţii, cu toţii doritori să participe la eveniment.

Atmosfera a fost caldă, emoţionantă. Publicul a vibrat la unison la aceasta întâlnire de suflet cu Benoni Todică, fiu al Vasluiului aflat departe de ţară. A fost o zi superbă în care aniversatul, copleşit de dorul şi dragostea de locurile natale şi locuitorii acestora le-a oferit ca dar de preţ creaţia sa literară.


Activitatea a fost interactivă, au luat cuvântul: dr. Valeriu Lupu, prof. Elena Anuşca-Doglan, bibliotecara Vasilica Grigoraş, care în cuvântul lor au scos în evidenţă câteva lucruri esenţiale.

Lucrarea “Între două lumi atrage cititorul prin conţinutul de idei, modul de abordare a tematicii şi limbajul de exprimare. Este o carte de suflet care merită citită şi recitită.

Cartea autorului vasluian este un izvor viu de informaţii, cunoştinţe, atitudini, îndemnuri, ecouri, sentimente, emoţii, strigăte de bucurie, ori dimpotrivă de revoltă faţă de ceea ce este ostil României şi românilor.

Cu măiestrie şi cu o putere de nebănuit, autorul scoate în evidenţă adevăratele valori umane, în general şi româneşti în special: iubirea de ţară şi neam, credinţa strămoşească, demnitatea şi mândria de a fi român, smerenia faţă de semeni, acestea fiind de fapt virtuţile autorului.

Scriitorul Ben Todică vorbeşte în carte cu aceeaşi dragoste şi admiraţie, atât despre România, cât şi despre Australia, dar privite din unghiuri de vedere diferite. Prin această manieră de abordare autorul dovedeşte onestitate, cinste şi corectitudine faţă de patria mamă şi faţă de ţara adoptivă.

Mesajul cărţii pentru tineri şi nu numai, este acela de a nu evada din faţa greutăţilor, ci de a se confrunta cu ele, de a încerca să schimbe răul şi să cultive binele. Pentru acest lucru nu contează unde trăieşti, ci contează ceea ce simţi, ceea ce transmiţi şi mai ales ceea ce faci pentru semenii tăi.

Cartea este o pledoarie pentru păstrarea şi promovarea identităţii româneşti.

Diversitatea de texte incluse în această lucrare este expresia unui stil dinamic care conferă scriiturii autorului expresivitate, spontaneitate şi eleganţă.

Editarea cărţii este un act de cultură sensibil şi inteligent, care confirmă talentul şi potenţialul scriitoricesc al autorului Ben Todică.

Publicul a vizionat şi o prezentare a vieţii, activităţii şi personalităţii românului australian Ben Todică, realizată de tânărul şi talentatul informatician Ionuţ Tudor.

Lucrarea "Între două lumi" îmbogăţeşte colecţiile bibliotecilor, înnobilează sufletul şi sporeşte orizontul de cunoaştere al cititorilor.


În finalul activităţii, un grup de copii, de la Clubul „Bibliosong” din cadrul Bibliotecii Judeţene Vaslui, coordonat de bibilotecara Carmen Trufia au cântat împreună cu publicul "La Mulţi Ani" sărbătoritului. Copiii care au cântat asemenea unor îngeraşi au aceeaşi vârstă cu cea pe care o avea Benoni Todică atunci când a plecat de pe meleaguri vasluiene cu părinţii în zborul său spre alte locuri, pe care le-a luminat cu strălucirea sufletului şi agerimea minţii.

Vasilica Grigoraş
Posted on 11:26 / 1 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact