sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Problemele bisericii ortodoxe romanesti din Monterotondo ajung in Parlamentul Italian

Deputatul italian PD Guido Melis a prezentat recent o interpelare Ministrului Justitiei si Ministrului de Interne italian in care, pe langa prezentarea problemelor celor aproximativ 6000 de credinciosi romani din Monterotondo, Provincia Roma, care au ramas fara biserica in luna iunie 2008, se cere celor doi ministri si solutii pentru rezolvarea cat mai grabnica a acestei probleme, transmite Romanian Global News, care citeaza Partidul Identitatea Romaneasca din Italia.
"Este in interesul public sa dam bisericii ortodoxe romanesti un lacas corespunzator pentru a oficia propriile manifestari de cult, cu scopul de a favoriza agregarea sociala a comunitatii romanesti din zona si de a facilita integrarea civila a acesteia," se citeste in interpelare.

Nu e primul demers facut de deputatul italian pentru a rezolva aceasta problema. In luna august a anului trecut, acesta a organizat o intalnire cu prefectul Romei din acea perioda, Carlo Mosca, la care au participat, pe langa parintele Petre Bogdan, parohul bisericii din Monterotondo, diaconul Tudor Cristian Chelaru, dar si reprezentanti ai Partidului Identitatea Romaneasca si ai Asociatiei "Amici della Romania".

Referitor la aceasta initiativa, Guido Melis, a declarat: " Ma ocup de problemele romanilor de ceva vreme si consider ca avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Nu putem discuta la modul general destre aceasta comunitate si sa adoptam legi, fara ca mai intai sa ne ocupam si de problemele cu care aceasta se confrunta. Iar biserica este din punctul meu de vedere extrem de importanta pentru credinciosii romani si mi se pare o lipsa de civilizatie sa-i privam de acest drept."

Romanii din Monterotondo au ramas fara biserica pe data de 15 iunie, fiind privati de fostul lacaș datorita unor probleme structurale.

Considerand faptul ca din acea data preotul Bogdan este constrans sa oficieze slujba sub cerul liber intr-o piata, a devenit urgenta individuarea unei alte locatii.
Posted on 00:04 / 0 comentarii / Read More

Sfintii Trei Ierarhi marcheaza o alta data importanta in calendarul religios ortodox

In fiecare an, in ziua de 30 ianuarie, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Trei Ierarhi-Vasile, Grigorie si Ioan, transmite Romanian Global News. Sarbatoarea a fost celebrata inca din anul 1081, pe vremea imparatului bizantin Alexie Comnen cand invatatii timpului nu se puteau hotari asupra importantei mai mari a unuia sau a altuia dintre ierarhi.
Pentru a indeparta aceste discutii, sfintii s-au aratat arhiereului care pastorea cetatea Evhaitenilor spunandu-i ca in fata lui Dumnezeu ei sunt una si nu exista vrajba intre ei. Sfintii Trei Ierahi Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul sunt considerati a fi adevarate modele de urmat si propovaduitori de cinste ai cuvantului lui Hristos.

Vineri, 30 ianuarie, la sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, ocrotitorii spirituali ai Facultatii de Teologie Patriarhul Justinian a Universitatii din Bucuresti, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a participat la Sfanta Liturghie oficiata la biserica Sfanta Ecaterina, paraclisul facultatii.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat un cuvant de invatatura profesorilor si studentilor care au participat la Sfanta Liturghie.
Posted on 00:02 / 0 comentarii / Read More

joi, 29 ianuarie 2009

Scrisoare a părinților de la Schitul Lacu: RĂSCUMPĂRAŢI VREMEA!


Cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt”(Efeseni 5, 16) se potrivesc mai mult ca oricând vremurilor de astăzi. „Zilele rele” sau, mai bine spus, vremurile apocaliptice în care trăim, îl pun pe creştinul ortodox în faţa unor evenimente şi fapte nemaiîntâlnite în istoria omenirii. Un guvern mondial, un singur conducător, o singură religie, cip-uri pentru supravegherea şi manipularea întregii populaţii şi celelalte care decurg din acestea sunt obiective „de binefacere” ale Noii Ordini Mondiale.

Cum va putea oare creştinul ortodox de astăzi să călătorească pe calea cea dreaptă în această confuzie uriaşă creată de diavolul şi de oamenii lui? Unde va putea afla odihnă sufletul său, care orbecăieşte în întunericul dens al lipsei de povăţuire şi sfătuire duhovnicească, precum şi al dezinformării promovată de mass-media, fie ea laică, fie uneori chiar cea zis bisericească? Ce fel de strigăt ar putea scoate el pentru a putea deştepta auzul celor care au făgăduit înaintea lui Dumnezeu că îl vor povăţui la limanul mântuirii?

Un stareţ athonit spunea că cea mai mare faptă bună a creştinului ortodox de astăzi, faptă care condiţionează mântuirea sa, este mărturisirea ortodoxă a lui Iisus Hristos. Dar pentru a-L mărturisi ortodox pe Hristos, trebuie ca el să fie un adevărat creştin ortodox. Iar a fi un creştin adevărat înseamnă a lucra poruncile evanghelice. Criza şi orbirea duhovnicească la care s-a ajuns astăzi şi, ca o consecinţă, compromisurile grave care se fac până şi în Biserică, au ca principală cauză tocmai nelucrarea de către noi toţi a poruncilor lui Dumnezeu.

Lăsând la o parte celelalte probleme grave cu care se confruntă Ortodoxia, să ne oprim la cea a introducerii în România a cip-urilor în paşapoarte şi în permisele de conducere, problemă care a creat multă tulburare în rândul creştinilor ortodocşi. Cu toate că această iniţiativă are în primul rând implicaţii religioase - desigur, pentru cei ce vor să se mântuiască -, fiind o lucrare curat satanică tocmai pentru că este îndreptată împotriva libertăţii omului în gradul cel mai înalt, libertate pe care Însuşi Dumnezeu o respectă, ea este nesocotită, din păcate, de mulţi dintre cei pe care Dumnezeu i-a pus să vegheze asupra turmei încredinţate lor.

Un singur glas, asemenea „glasului celui ce strigă în pustie”, a răsunat cu tărie şi a tulburat pe “Irod şi tot Ierusalimul”. Ca şi atunci, tot astfel şi acum s-au adunat cărturarii, fariseii şi învăţătorii de Lege să cerceteze cine a slobozit glasul şi pentru care pricină a îndrăznit să tulbure „liniştea” oilor celor cuvântătoare. În loc să-şi plece urechea la omul lui Dumnezeu şi să-i soarbă cuvintele sale insuflate de Duhul, îl nesocotesc şi-l dispreţuiesc, iar prin conferinţele şi interviurile lor savante sfătuiesc oile să doarmă liniştite, căci încă nu a venit lupul, ci au fost numai nişte zvonuri false. Ce bine se potrivesc şi astăzi cuvintele proorocului Isaia: „Cu auzul veţi auzi şi nu veţi înţelege şi, uitându-vă, vă veţi uita, dar nu veţi vedea”! (Isaia 6, 9)

Dar nu este de mirare aceasta. Dintotdeauna proorocul, omul lui Dumnezeu, deşi a strigat cu mare glas, nu numai că nu a fost auzit şi nu a fost luat în seamă, ci, mai degrabă, a fost luat în râs, prigonit şi chiar omorât. Avem atâtea pilde şi totuşi inima noastră împietrită refuză să creadă adevărul dumnezeiesc, amăgindu-se cu nădejdi deşarte şi cu promisiuni de viaţă îndelungată, prosperă şi fericită. Şi aceasta pentru că mentalitatea creştinului de astăzi s-a schimbat. Creştinul „modern” nu mai vrea să-şi asume Crucea, nu mai vrea să fie părtaş la Jertfa Mântuitorului şi, prin urmare, nu mai vrea să fie al lui Hristos. În aceste condiţii de lepădare de credinţă şi de confuzie planificată vin pregătirile pentru instaurarea unui guvern mondial, cu un conducător unic, antihrist, la care va trebui să se supună necondiţionat toată populaţia globului.

Părintele Iustin, faţă de care noi, monahii athoniţi români şi nu numai, nutrim o deosebită evlavie şi îl cinstim cum se cuvine, ca pe un om al lui Dumnezeu şi far luminos ce luminează în întunericul dens creat de norii grei a tot felul de compromisuri în materie de credinţă ce s-au abătut pe cerul Ortodoxiei româneşti, a conştientizat pericolul pregătirii domniei lui antihrist ce se apropie cu paşi repezi şi a tras la bună vreme semnalul de alarmă absolut necesar. Nu mai este vreme de discutat, de comentat, de criticat, ci a venit vremea „să luăm aminte” în modul cel mai serios la cele ce se întâmplă în jurul nostru. Evenimentele se desfăşoară cu repeziciune şi, datorită trândăviei şi comodităţii noastre, ne vor lua prin surprindere şi nu vom mai avea vreme nici să ne mai gândim ce se întâmplă cu noi.

Părintele Iustin vorbeşte în acelaşi duh atât cu Părintele Paisie, cât şi cu mulţi alţi părinţi contemporani bine cunoscuţi de credincioşii români, care au vorbit atât de clar despre vremurile grele în care trăim, căci s-au adăpat din Acelaşi Duh Sfânt, Care i-a insuflat şi i-a luminat pe Părinţii Bisericii să înţeleagă şi să vadă cele viitoare ca fiind prezente.

Părintele Paisie spune clar: „Biserica trebuie să ia o poziţie corectă. Să vorbească, să explice credincioşilor ca să înţeleagă că de vor lua noul buletin de identitate, aceasta va constitui o cădere”. Căderea nu se petrece atunci când accepţi să ţi se implanteze cipul pe mână sau pe frunte, căci aceasta va însemna deja lepădarea, ci atunci când accepţi actele de identitate cu cip, pentru că prin aceasta ne subjugăm de bună voie unui sistem universal de urmărire şi control al fiinţei umane, care prin trăsăturile sale se vădeşte a fi lucrarea lui antihrist. Mulţi „oameni duhovniceşti” spun că vor pune alături o cruce şi totul se va aranja. „Dar lucrul murdar nu se sfinţeşte, spune Părintele mai departe. Apa curată primeşte Harul şi se face agheasmă, dar urina nu se face agheasmă. Piatra se face pâine prin minune. Necurăţia, însă, nu primeşte sfinţire. Prin urmare, diavolul, antihristul, atunci când este în buletinul nostru de identitate, pe mână sau pe fruntea noastră prin simbolul lui, nu se sfinţeşte chiar de am pune şi o cruce”.

Ce este de făcut? În primul rând, să ne întoarcem la Hristos, să ne simplificăm viaţa şi să ne mulţumim cu puţin. Aceasta este adevărata schimbare şi ea se poate împlini în măsura în care ne apropiem mai mult de Biserică şi de Tainele ei, ceea ce înseamnă:

* participarea la viaţa liturgică a Bisericii;
* împărtăşirea cât mai deasă cu Sfintele Taine, cu pocăinţa şi asceza cuvenite;
* rugăciunea, pe care Apostolul Pavel o recomandă a fi neîncetată şi care sparge cercul închis al egoismului nostru;
* dragostea faţă de aproapele, care ne scoate din cadrul strâmt al intereselor personale;
* curajul mărturisirii până la jertfă a Adevărului, virtute care încununează întreaga nevoinţă a creştinului ortodox.

Numai aşezându-ne sub acoperământul Harului dumnezeiesc mintea ne va fi luminată de Sfântul Duh spre a înţelege chipul în care trebuie să ducem până la capăt „lupta cea bună” şi vom primi puterea să înfruntăm cu bărbăţie avalanşa evenimentelor de suflet pierzătoare, mărturisind fără frică pe Hristos înaintea oamenilor, ca şi El să mărturisească pentru noi înaintea Tatălui Său cel ceresc.

Dorim să-i încredinţăm pe fraţii noştri ortodocşi români, clerici şi mireni deopotrivă, de toată dragostea noastră, de smeritul nostru sprijin în rugăciunile înălţate către Hristos şi către Maica Domnului ca să caute cu milostivire spre Biserica Sa şi să nu îngăduie să fim înşelaţi de balaurul cel viclean.

14/27 ianuarie 2009

Praznicul Sfinţilor Părinţi ucişi în Sinai şi Rait
Ierom. Ştefan dimpreună cu toţi părinţii Schitului LACU

Sursa: www.presaortodoxa.ro
Posted on 18:09 / 0 comentarii / Read More

PS Ioan Casian, in mijlocul credinciosilor bisericii romanesti „Toti Sfintii” din Toronto

Biserica ortodoxa romana „Toti Sfintii" din Toronto il va avea in mijlocul sau vineri, 30 ianuarie, pe Prea Sfintitul Episcop Ioan Casian, care va oficia Sfanta Liturghie cu prilejul sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi - Vasile, Grigorie si Ioan, transmite Romanian Global News, care citeaza lacasul de cult romanesc.

Sfanta Liturghie va incepe la ora 10:30. Parintele Arhimandrit Ioan Casian Tunaru s-a nascut la Comanesti, judetul Bacau. A studiat la Facultatea de Teologie "Andrei Saguna" din Sibiu, apoi si-a continuat studiile doi ani in Ierusalim si apoi trei ani la Roma. In 1995 a fost tuns rasofor de catre I.P.S. Mitropolit Serafim al Germaniei. A fost hirotonit diacon si preot in vara anului 2001 de I.P.S. Iosif Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale. Pana la venirea in America a fost Secretar la Centrul Eparhial al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale din Paris.

In urma recomandarii facute de IPS Arhiepiscop Nicolae in consultare cu Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de joi 2 martie 2006, l-a ales pe P. Cuv. Protosinghel Ioan Casian Tunaru pentru pozitia de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei cu titulatura de Ioan Casian de Vicina.
Posted on 18:07 / 0 comentarii / Read More

Patriarhia Romana cere explicatii in problema pasapoartelor biometrice

Ca urmare a disputei legate de pasapoartele biometrice care, in opinia unora dintre cei mai importanti duhovnici dar si a diversilor clerici, contin elemente descrise in Biblie ca fiind ale satanei, mai precis numarul Fiarei, 666, Patriarhia Romana a comunicat ca "in vederea formularii unui punct de vedere oficial in cadrul sedintei Sfantului Sinod din zilele de 25-26 februarie 2009, Patriarhia Romana a solicitat Directiei Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor lamuriri privitoare la pasapoartele biometrice si in ce masura datele cuprinse in acestea nu aduc atingere libertatii si demnitatii persoanelor umane". Totodata, in legatura cu initiativa strangelor de semnaturi ale celor care se impotrivesc pasapoartelor biometrice, initiativa la care au participat si slujitori ai Bisericii, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) anunta ca nu aproba initiative particulare si de grup, fara consultarea si binecuvantarea ierarhului locului. In opinia oficialilor BOR, acestea provoaca mai mult tulburare, decat sa clarifice problema.

Preluare de pe www.rgnpress.ro
Posted on 18:03 / 0 comentarii / Read More

marți, 27 ianuarie 2009

Cursuri de religie ortodoxa si de limba romana pentru copiii parohiei „Invierea Domnului”-Salzgitter

Parohia ortodoxa romana "Invierea Domnului" din localitatea germana Salzgitter organizeaza incepand cu 1 Ianuarie 2009, in duminicile cand Sfanta Liturghie se savarseste la Salzgitter, cursuri de religie ortodoxa si de limba romana pentru copiii credinciosilor din cuprinsul parohiei, transmite Romanian Global News, care citeaza lacasul de cult romanesc.
Este prevazut urmatorul program:

La circa 10 minute de la inceperea slujbei, copiii se vor retrage o ora in sala festiva a parohiei unde, sub supraveghere, vor avea posibilitatea sa participe la cursurile de religie ortodoxa si sa invete ori sa-si perfectioneze limba romana.

Parohia va pune la dispozitia copiilor: un televizor cu receptie pe satelit si cu un DVD-Player; material didactic de invatare si perfectionare a limbii romane; material didactic in limba romana, de insusire a credintei ortodoxe; materiale de popularizare a frumusetilor Romaniei, a traditiilor culturale si spirituale ale poporului roman; carti, atlase, jocuri si filme cu caracter educativ.

Inainte de rostirea rugaciunii "Tatal nostru", copiii vor fi invitati in biserica si vor fi rugati sa se aseze in genunchi in fata altarului si sa rosteasca in cor aceasta rugaciune. In continuare vor ramane in biserica si vor avea posibilitatea sa ia Sfanta Impartasanie. In functie de experienta acumulata, de propunerile pe care parohia le asteapta din partea parintilor, se va stabili o procedura concreta de desfasurare a acestui proiect.

De asemenea, familiile care au posibilitatea, sunt rugate sa contribuie la inzestrarea salii festive cu materialul didactic necesar.

Biserica romaneasca se afla la adresa Wehrstrasse 14, 38226, Salzgitter Lebenstedt.
Posted on 22:42 / 0 comentarii / Read More

luni, 26 ianuarie 2009

Episcopia Covasnei şi Harghitei va contribui la construirea unei biserici din Cehia

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei va contribui la construirea bisericii din oraşul Most, aflat lângă Praga, în memoria soldaţilor români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pe teritoriul Cehiei şi Slovaciei de astăzi.
Sprijinul va consta în asigurarea materialului lemnos, deoarece lăcaşul de cult va fi din lemn. Hotărârea a fost luată în cadrul şedinţei anuale de lucru a Adunării Eparhiale din Episcopia Covasnei şi Harghitei.
Piatra de temelie a bisericii din Cehia a fost pusă pe 14 iulie 2007 de vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist şi de Mitropolitul Primat Hristofor al Cehiei şi Slovaciei.
La subsolul lăcaşului de cult va fi construit un memorial care va conţine, pe lângă lista cu numele eroilor români căzuţi în munţii Tatra, fotografii şi obiecte care le-au aparţinut acestora.

Sursa: Radio TRINITAS
Posted on 20:06 / 0 comentarii / Read More

Seara romaneasca organizata de biserica ortodoxa romana „Sf. Cruce” din Alexandria

Seara romaneasca organizata de biserica ortodoxa romana „Sf. Cruce” din Alexandria
Comitetul de Doamne al bisericii ortodoxe romane „Sfanta Cruce" Alexandria, Virginia, impreuna cu un grup de tineri romani, organizeaza sambata, 31 ianuarie, la studioul de dans Du-Shor din Bethesda, Maryland, intre orele 18:30-24:00, cea de-a doua editie a "Serii Romanesti", transmite Romanian Global News, care citeaza lacasul de cult romanesc.
Manifestarea are loc cu scopul de a pastra si transmite mai departe tinerilor traditiile romanesti. Profitul acestei actiuni va fi folosit pentru proiectul noii biserici "Sf. Andrei", Potomac, MD.
Posted on 14:41 / 0 comentarii / Read More

Cerc de lectura pentru tinerii romani la biserica romaneasca „Sf, Nicoale” din Montreal

Biserica ortodoxa romana "Sfantul Nicolae" din Montreal anunta crearea unui cerc de lectura dedicat tinerilor cu varsta intre 10 si 16 ani, transmite Romanian Global News, care citeaza publicatia „Pagini Romanesti" din Canada.
Coordonat de teologul Dragos Samoila, cercul de lectura va avea loc in fiecare duminica, intre orele 10:30 - 12:30, in sala sociala a bisericii. In cadrul acestuia, se vor citi si interpreta lucrari esentiale din cultura romana si universala. La aceasta actiune sunt invitati sa ia parte toti tinerii iubitori de cultura. Biserica romaneasca „Sfantul Nicolae" se afla la adresa 3044, rue Delisle, colt cu Atwater, mai anunta publicatia romaneasca.
Posted on 14:39 / 0 comentarii / Read More

duminică, 25 ianuarie 2009

Intrunirile Consiliului Eparhial si Adunarii Eparhiale, la Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria

Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, sub presedintia Preasfintitului Parinte Episcop Siluan, a gazduit joi, 22 ianuarie, sedinta de lucru anuala a Consiliului Eparhial, la care au participat si preotii Episcopiei, transmite Romanian Global News, care citeaza Secretariatul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Lucrarile Consiliului au fost dedicate aniversarii Anului Jubiliar al Sfantului Vasile cel Mare si al Sfintilor Capadocieni si au marcat, de asemenea, implinirea a 10 ani de la alegerea, hirotonia si intronizarea primului Ierah al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, in persoana Preasfintitului Parinte Episcop Sofronie Drincec, Arhipastorul de astazi al Episcopiei Oradiei.

Cu acest prilej, au fost prezentate rapoartele de activitate pentru anul 2008 ale sectoarelor bisericesc, cultural si economic al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria si s-au discutat aspecte importante legate de buna desfasurare a vietii bisericesti in cadrul Episcopiei, in acest an, in toate domeniile de activitate.
In 24 ianuarie, tot la Resedinta Episcopala din Gyula a avut loc sedinta anuala de lucru a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
Posted on 23:50 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact