sâmbătă, 4 octombrie 2008

Campania - ROMANI IN EUROPA, la start

 
Marti, 23 septembrie, a avut loc lansarea in Spania a campaniei de comunicare initiata de Guvernul Romaniei, “Romani in Europa”.

In cadrul unei conferinte de presa, organizate la Ambasada Romaniei la Madrid, au intervenit Maria Ligor, ambasadorul Romaniei in Spania, Felipe Sanjuán, Directorul General Saatchi&Saatchi Spania, regizorul Carlos Iglesias si profesorul universitar Rogelio Pérez Bustamante.

Vorbitorii au prezentat obiectivele si modul de derulare a campaniei, care, sub sloganul „Hola soy rumano”, urmareste imbunatatirea imaginii comunitatii romanesti din Spania, cel mai numeros colectiv de straini din aceasta tara, in special prin punerea in lumina a contributiei romanilor la economia si societatea spaniole.

Maria Ligor, ambasadorul Romaniei in Spania, a subliniat ca aceasta campanie intareste mesajul transmis prin exemplul zilnic al fiecaruia dintre romanii care, zi de zi, isi castiga aprecierea si respectul colegilor de munca sau al vecinilor lor spanioli. Totodata, campania completeaza activitatea celor peste o suta de asociatii ale romanilor din Spania care, cu resurse putine, dar cu mult entuziasm, faciliteaza contactul direct intre romani si spanioli si apropierea publicului spaniol de cultura si traditiile romanesti.

Mesajul campaniei mediatice coordonate de Saatchi&Saatchi, care se va desfasura pe o perioada de trei luni in principalele medii de comunicare spaniole, este „Impreuna facem echipa buna”. Sunt retinute exemple cheie de situatii in care romanii s-au impus la locul de munca, in Spania, prin pregatire si seriozitate.

Campania de comunicare include si o serie de evenimente destinate a prezenta publicului spaniol noul profil european al Romaniei. Vor fi organizate conferinte economice, vizite in Romania ale unor jurnalisti spanioli, precum si prezentarea unui studiu complex socio-economic privind situatia romanilor romaneasca realizat de reputati experti spanioli, condusa de profesorul Ramon Tamames de la Universitatea Juan Carlos din Madrid.

Se afla in faza de montaj un documentar realizat de cunoscutul regizor spaniol Carlos Iglesias, care a scos in evidenta paralelismul dintre emigratia spaniola de acum cateva decenii si cea romaneasca. In interventia sa in cadrul conferintei de presa de astazi, Carlos Iglesias a evocat experienta sa personala, el insusi fiind fiul unor emigranti spanioli in Elvetia.

La conferinta de presa au fost de fata si reprezentanti ai Comisiei Europene la Madrid, care au felicitat autoritatile romane pentru initiativa de a actiona in sprijinul imaginii comunitatii romanesti din Spania, un proiect la care institutia europeana doreste sa se asocieze.

Ambasada Romaniei la Madrid

Sursa: www.romaninlume.com
Posted on 12:21 / 0 comentarii / Read More

ANUNŢ pentru romanii din Salamanca

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei anunţă înfiinţarea unei biserici ortodoxe române în oraşul Salamanca. Credincioşii ortodocşi români din Salamanca şi împrejurimi care doresc înfiinţarea unei biserici în acest oraş sunt rugaţi să sune la 663 674 549, de preferinţă după orele 20.30.



Sursa: www.romaninlume.com
Posted on 12:17 / 0 comentarii / Read More

Parlamentari romani care au tradat interesele romanesti la Strasbourg

Strasbourg, Franta / Romanian Global News   
joi, 02 octombrie 2008
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat miercuri Rezolutia 1632 (2008) privind „Situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice romane din Serbia”, insotita de Recomandarea 1845 (2008). A fost un vot istoric, in care autoritatilor sarbe li se recomanda o serie de masuri privind respectarea drepturilor fundamentale ale minoritatii romane din Serbia, si in special ale celei din Timoc. Sarbii au incercat pe toate caile sa faca la Strasbourg din vlahii din Timoc un popor diferit din cel roman. Au reusit sa introduca aceasta confuzie chiar cu ajutorul reprezentantilor Romaniei la APCE care au tradat astfel interesele romanilor din Timoc si ale Romaniei. Amendamentul 17, propus de sarbi in frunte cu Milos Aligrudici, in care se introduce idea ca vlahii nu sunt romani, a fost adoptat cu 21 de voturi in favoare si 19 impotriva. Unul din cele doua voturi care au facut ca in textul rezolutiei finale sa apara distinctia dintre vlahi si romani a fost dat chiar de un parlamentar roman – Cornelia Cazacu (PD-L), supleantul lui Radu Berceanu(PD-L) la APCE. Din cei 10 reprezentanti ai Romaniei la APCE, patru au lipsit la aceasta sesiune: Relu Fenechiu (PNL), Ilie Ilascu(RomaniaMare), Cezar Florin Preda( PD-L) si Mihai Tudose(PSD). Nu au fost nici macar supleantii lor. De remarcat faptul ca fara votul Corneliei Cazacu amendamentul sarbesc ar fi fost eliminat conform regulamentului APCE.

Sarbii au fost in schimb sutinuti puternic de greci si rusi. Daca cei patru s-ar fi deranjat sa se deplaseze la Strasbourg, pe banii statului roman, sarbii nu ar fi reusit sa-si atinga intr-o anumita masura interesele, pe care de altfel le-au urmarit utilizand tot felul de instrumente, inclusiv un memoriu distribuit colegilor pentru a castiga voturile lor. Memoriul sustine, printre alte afirmatii nefondate, ca “identificarea poporului roman cu poporul valah” ar insemna ca identitatea romaneasca sa le fie impusa “valahilor” contrar vointei acestora (!). In urma tradarii de care se fac vinovati parlamentarii romani a rezultat punctul 20 al rezolutiei in care se arata ca “Adunarea incurajeaza asadar membrii minoritatilor romana si valaha din estul Serbiei sa-si uneasca eforturile si sa depaseasca neintelegerile lor interne in interesul lor insisi si pentru pastrarea trasaturilor specifice care constituie identitatile lor. Autoritatile sarbe sunt raspunzatoare in acest caz sa nu impiedice, ci dimpotriva sa sustina initiativele in acest sens”. In textul proiectului de rezolutie apareau cuvintele „minoritatea valaha/romana”.

Majoritatea manevrelor delegatiei sarbe a esuat insa. Si de data aceasta cel care a facut toate eforturile pentru a apara drepturile vlahilor ca parte a minoritatii romane a fost deputatul Vlad Cubreacov din Basarabia. Cubreacov este de fapt cel care a atras atentia la Consiliul Europei asupra violarii drepturilor romanilor din Timoc, intr-un proiect de rezolutie depus in 2005. Sarbii au incercat sa elimine echivalenta „vlah/roman” chiar din titlul rezolutiei si din toate punctele acesteia, dar fara succes. In Rezolultia finala a ramas varinta „vlah/roman” la punctul 23.16, unde APCE invita autoritatile sarbe “sa ia masurile necesare pentru a le inlesni valahilor/romanilor care locuiesc in estul Serbiei (pe vaile Timocului, Moravei si Dunarii) accesul la invatamant, la presa si la administratie publica in limba lor materna si sa le ofere acestora mijloacele sa tina servicii religioase in aceasta limba”.

De asemenea, delegatia sarba a cerut printr-un amendament eliminarea oricarei referiri la situatia Bisericii Ortodoxe Romane. Nici aceasta propunere nu a fost aprobata. In rezolutia finala, “Adunarea roaga insistent autoritatile sarbe sa coopereze deopotriva cu Biserica Ortodoxa Sarba si cu Biserica Ortodoxa Romana pentru gasirea unei solutii practice de natura sa faca efectiva libertatea religiei in partea de rasarit a tarii, asa cum este deja in cazul Voievodinei”. Ca dovada ca parlamentarii de la Strasbourg au inteles ca vlahii sunt romani, autoritatile Serbie sunt invitate “sa identifice si sa aplice solutii tehnice care sa le permita persoanele din estul Serbiei sa receptioneze emisiunile in limba romana difuzate in Voievodina”.

Gestul celor cinci parlamentari din Romania vine inca odata sa confirme iresponsabilitate clasei politice din Romania in ceea ce priveste servirea intereselor romanesti. Sa speram ca mass-media independenta va face tot posibilul ca gestul lor tradator sa fie adus la cunostinta opiniei publice romanesti de pretutindeni si ca la viitoarele alegeri parlamentare, exemplare de de felul lor nu vor mai fi alese in Parlamentul Romaniei.
Pentru Romanian Global News, Corina Sandulescu, Strasbourg
Posted on 12:07 / 0 comentarii / Read More

Bulgaria. Un camion din România s-a ciocnit cu un microbuz. Doi oameni au murit

Bulgaria Un camion din Romania s-a ciocnit cu un microbuz Doi oameni au muritUn camion de mare tonaj, înmatriculat în România, a intrat miercuri în coliziune cu un microbuz care transporta persoane, în Bulgaria, în apropiere de localitatea General-Toşevo, anunţă agenţia bulgară Novinite. În urma impactului, două persoane, şoferul microbuzului şi o femeie, au fost ucise.
Şoferul camionului, un român în vârstă de 29 de ani, nu a fost rănit.
Poliţia bulgară a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.
Antena3.ro
Posted on 01:58 / 0 comentarii / Read More

Simona Farcas candideaza independent


Partidele au început deja sa-si anunte candidatii pentru diaspora. Exista însa si candidati independenti care strâng semnaturi de sustinatori pentru a-si valida candidatura. Simona Farcas, presedinta asociatiei Irfi onlus din Roma, este convinsa ca va reusi sa strânga semnaturile necesare.  

Absolventa a Facultatatii de Litere si Filosofie, si Simona C. Farcas, 31 de ani, din anul 2006 presedinta al asociatiei Irfi Onlus cu sediul la Roma, a fost prima persoana care si-a anuntat intentia de a candida la Camera Deputatilor. "Sunt hotarâta sa candidez la alegerile organizate în acest an, chiar daca de la momentul anuntarii intentiei am avut parte de câteva momente neplacute. Multe personae în care aveam încredere s-au îndepartat, unii au început sa-mi poarte pica, iar faptul ca particip ca independent ma dezavantajeaza pentru ca ma pune sa înfrunt partide care au un buget consistent si un important aport logistic. Cred încontinuare în sansa mea ca independent. Am început strângerea de semnaturi, în majoritatea regiunilor din Italia, printre membrii asociatiei Irfi onlus sau prietenii si colegii din scoala sau facultate. În momentul în care voi avea lista de semnaturi completa si îmi voi depune candidatura la Biroul Electoral Central, voi prezenta programul meu electoral, care este foarte ambitios, complex si care are referire la toate categoriile de români prezente în Italia, valabile chiar si pentru cei raspânditi în toata lumea."

În legea nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, asa-numita lege a votului uninominal, se spune ca cei care vor sa candideze trebuie sa fie propusi de un partid sau trebuie sa strânga semnaturi pentru putea candida.

Candidatii independenti pentru circumscriptia electorala a cetatenilor români cu domiciliul sau resedinta în afara tarii trebuie sa fie sustinuti de minimum 4% din alegatorii cu domiciliul stabilit în unul dintre statele ce fac parte din colegiul uninominal pentru care candideaza, dar nu mai putin de 2.000 de alegatori pentru Camera Deputatilor si 4.000 de alegatori pentru Senat.

Sursa: www.gazetaromaneasca.com
Preluare de pe www.realitateadinitalia.com
Posted on 01:40 / 0 comentarii / Read More

vineri, 3 octombrie 2008

Suporterii romani, monitorizati in Italia ca niste infractori


Isprava câtorva zeci de suporteri dinamovisti, care s-au dedat la acte de huliganism la Nijmegen, i-a transformat pe microbistii români in proscrisii Europei. Autoritatile italiene sunt in alerta maxima inaintea meciului de mâine, dintre Fiorentina si Steaua. Un colectiv international de politisti va supraveghea fiecare pas al ultrasilor stelisti, pe care ii va filma in permanenta cu mai multe camere inca de pe aeroportul din Bucuresti.

Microbistii romani vor avea viata grea in deplasarile din Europa de acum incolo. Incidentele in care au fost implicati cativa suporteri dinamovisti in Olanda, la Nijmegen, au facut inconjurul lumii. Suporterii echipelor noastre de club vor fi priviti pe viitor ca niste potentiali infractori si vor fi supravegheati ca atare. Primii care vor simti schimbarea pe pielea lor vor fi fanii Stelei, care se vor deplasa in Italia pentru a urmari meciul cu Fiorentina, programat maine, in Liga Campionilor. Potrivit site-ului oficial al gruparii “viola”, autoritatile italiene au anuntat o mobilizare cum numai la derby-urile dintre Lazio si Roma se mai poate vedea, in ciuda faptului ca la Florenta sunt asteptati numai 2.000 de suporteri stelisti. Un comisar al politiei italiene, care isi desfasoara activitatea de mai multi ani in Romania, va coordona o echipa ce va supraveghea plecarea ultrasilor din Bucuresti. Acestia vor fi filmati in permanenta cu mai multe camere de luat vederi pe drum, pe stadion si la intoarcere. In Italia, stelistii vor fi inconjurati de sute de carabinieri. Pentru o cat mai sigura separare a celor doua tabere, suporterii Fiorentinei care vor merge la stadion ca sa cumpere bilete vor fi obligati sa aiba la ei cartea de identitate.

Italienii le-au stâlcit numele jucatorilor stelisti
Presa din Peninsula a folosit termeni elogiosi atunci cand a relatat despre egalul obtinut de Steaua la Cluj. Cu exceptia unei inexactitati, Dayro Moreno fiind numit “Moreno Galindo, un jucator foarte periculos”, italienii au dovedit ca cunosc foarte bine echipa Stelei. “Antrenorul Marius Lacatus, fost fotbalist al Fiorentinei, a programat duminica dimineata o sedinta de antrenament inchisa, la care a participat si abilul atacant Semedo. Portarul Robinson Zapata si talentata extrema Szekely considera ca Steaua este suficient de puternica sa bata pe oricine”, au scris cei de la “La Repubblica”. La randul lor, jucatorii Fiorentinei sunt increzatori intr-un rezultat bun in meciul de maine. „Vrem sa învingem Steaua si daca vom evolua asa cum am facut-o în meciul cu Genoa, sunt convins ca vom reusi“, a spus Dario Dainelli, capitanul Fiorentinei. El a fost completat de atacantul Gilardino: “Dupa înfrângerea cu Lazio, reactia echipei a fost optima, victorie cu Genoa. Am fost apasati de critici, dar pe teren am dat tot ce e mai bun. Am demonstrat caracter si calitate. Acum ne asteapta o noua provocare, meciul cu Steaua din Liga Campionilor. Trebuie sa ramânem concentrati pentru meciul cu Steaua“.

Adrian Mutu s-a rastit la antrenorul Prandelli
Tensiunea este din ce in ce mai mare pentru Adrian Mutu. Atacat din toate partile din tara, atacantul trece prin clipe grele si la Fiorentina. Desi ar fi trebuit sa fie relaxat dupa ce cu numai doua zile in urma avusese botezul fetitei, Mutu a fost foarte nervos in timpul meciului cu Genoa. Romanul a fost inlocuit de Cesare Prandelli exact cand se pregatea sa execute o lovitura libera. In drum spre banca de rezerve, el a tipat la antrenor: “Ma lasi si pe mine sa termin un meci?!”. Tehnicianul a preferat sa nu reactioneze. “L-am vazut furios pe Mutu pentru ca, atunci cand a fost inlocuit, arbitrul acordase o lovitura libera pe care el voia sa o execute. Dar acesta este un semn de determinare si de implicare in meci”, a declarat Pantaleo Corvino, directorul sportiv al Fiorentinei.

Sursa: www.gardianul.ro 
Preluare de pe www.realitateadinitalia.com
Posted on 13:38 / 0 comentarii / Read More

Fetele de la Indiggo, platite sa se faca de ras


Americanii le-au platit pe fetele de la Indiggo sa se faca de ras pe scena. Prestatiile jalnice ale gemenelor Indiggo din cadrul emisiunii-concurs "America’s Got Talent" nu au fost altceva decat indicatiile precise ale unor scenaristi.

Solistele romance s-au facut de ras in fata intregii lumi atat pentru publicitate, cat si pentru suma de 10.000 €.

Ele au falsat mai rau decat niste debutante, au urlat pe scena precum animelele captive in cusca, au fost poreclite "nevestele lui Dracula" si, mai grav, au fost comparate cu doua prostituate, informeaza Click.

Criticate atat de telespectatorii emisiunii, cat si de presa americana, Mihaela si Gabriela Modorcea au acceptat sa fie protagonistele unui show penibil, care, insa, a adus postului NBC o audienta covarsitoare.

Acest "amanunt" a fost dat in vileag chiar de tatal lor, Grid Modorcea.

"Fetele mele sunt foarte talentate. In cadrul concursului, ele si-au pus in evidenta calitatile de actrite si au respectat un scenariu bine stabilit. Au stiut de la inceput fiecare etapa", a declarat acesta.

Desi multi s-ar fi asteptat ca fetele sa-si vanda scump pielea pentru o astfel de prestatie care le-a facut de ras pe tot mapamondul, iata ca ele nu au incasat decat suma de 10.000 de euro.

Potrivit lui Modorcea, gemenele se bucura de un succes fulminant in Statele Unite.

Sursa: www.click.ro

Preluare de pe www.realitateadinitalia.com
Posted on 01:45 / 0 comentarii / Read More

Românii din Tokyo vor avea în curând atât un preot, cât şi un paraclis unde să poată participa la sfintele slujbe

Comunitatea ortodoxă română din regiunea Tokyo, Japonia, va avea în curând atât un preot, cât şi un paraclis unde să poată participa la sfintele slujbe. Părintele Alexandru Nicodim a fost numit preot paroh al Parohiei “Sfântul Gheorghe” din Ito, o localitate aflată la 100 de km de Tokyo.

La Ito, comunitatea ortodoxă română s-a organizat deja, şi a cumparat un imobil care va fi transformat în casă parohială. Părintele Alexandru Nicodim va pleca în Japonia la sfârşitul acestei luni. Comunitatea română din Japonia numără în prezent 4.000 de credincioşi ce aparţin de 2 parohii: parohia de Tokio şi cea de Osaka.

Pe viitor se doreste ca în Parohia “Sfântul Gheorghe” din Japonia să se construiască şi o biserică, pentru care există deja un proiect. Cei care doresc să sprijine iniţiativa comunităţii româneşti din regiunea Tokio pot să depună bani în următoarele conturi deschise la BCR, filiala sector 4 Bucureşti:

LEI: RO 41 RNCB 0075 0048 9503 0131
USD: RO84 RNCB 0075 0048 9503 0133
EURO: RO14 RNCB 0075 0048 9503 0132

Sursa: TRINITAS TV
Posted on 00:20 / 0 comentarii / Read More

joi, 2 octombrie 2008

CFR Cluj, egal cu vicecampioana Europei

CFR Cluj a terminat aseară la egalitate (0-0) partida cu mult mai titrata Chelsea. Cluj ar fi putut realiza o nouă surpriză, însă şutul lui Pereira din minutul 86 a fost respins cu greu de Petr Cech.

Dacă te-ai fi luat după cifrele din dreptul sumelor la care erau estimaţi jucătorii celor două echipe sau după cele ale salariilor, CFR nu ar fi avut nicio şansă în faţa lui Chelsea Londra.

Dar după primele 45 de minute ale partidei de aseară, nu s-a sesizat nicio diferenţă. Un pic la posesia balonului în favoarea oaspeţilor, dar asta nu se pune.

5.000 de euro la egal

”Trebuie să jucaţi cu inima. Pentru voi, pentru culorile echipei, pentru oamenii din tribune şi pentru suporterii români”,  le-a spus Arpad Paszkany, patronul clubului clujean, înaintea startului meciului, la vestiare. Iar subalternii l-au ascultat. Au fost tupeişti în faţa vedetelor londoneze de cinci stele, stimulaţi şi de bonusurile promise: câte 15.000 de euro la victorie şi doar câte 5.000 la egal.

Tocmai pentru că jucătorii echipei ardelene au devenit extrem de interesanţi pentru multe formaţii din Occident, în tribunele stadionului s-au aflat trimişii unor grupări din Anglia, Franţa, Italia sau Portugalia. Everton, Middlesbrough, Portsmouth, Genoa, Auxerre sau Benfica şi-au trimis oamenii să-i spioneze pe elevii lui Trombetta. Scouterii n-au putut vedea însă până la pauză prea multe realizări de nicio parte.

Trică a nimerit bara

La reluare, prima ocazie au avut-o jucătorii clujeni. Mureşan a trimis o torpilă sptre buturile lui Cech (49), dar portarul a fost la post. Intrarea lui Anelka a crescut un pic periculozitatea londonezilor, ceea ce a făcut ca elevii lui Trombetta să fie mai puţin îndrăzneţi în atac. Singurul eveniment notabil al primei jumătăţi a reprizei secunde a fost accidentarea destul de gravă a lui Drogba după duelul cu Galiassi.

Pe final, presiunea a atins cote înalte la poarta lui Stăncioiu, dar apărarea ceferistă s-a apărat eroic, iar Trică era să dea lovitura de graţie (80), numai că mingea şutată de el a nimerit stâlpul porţii lui Cech. Ultima ocazie importantă a partidei a avut-o Pereira, dar Cech a respins în corner. CFR a reuşit un 0-0 de aur.

CFR: Stăncioiu – Tony, Galiassi, Cadu, Pereira – Dani, Mureşan – Dubarbier, Trică (Didi 88), Culio – Y. Kone Antrenor: Maurizio Trombetta

Chelsea: Cech - Bosingwa, Alex, Terry, Bridge – Ballack, Obi Mikel, Lampard - Kalou (Anelka 46), Malouda (Di Santo 74) – Drogba  (Belletti 58) Antrenor: Luiz Felipe Scolari

Stadion „Dr. Constantin Rădulescu“: 20.000
Arbitru: Florian Meyer (Germania)

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 01:50 / 0 comentarii / Read More

S-a infiintat Federatia asociatiilor romanesti din Italia


In data de 28/09/2008 a avut loc la Roma o intalnire la care au participat 16 asociatii ale romanilor din Italia in scopul organizarii noii structuri care sa reuneasca majoritatea asociatiilor din teritoriu, denumita cu acordul acestora F.A.R.I. (Federatia Asociatiilor Romane din Italia). De asemenea s-a aprobat si structura noii Federatii, desemnandu-se prin vot urmatoarele functii provizorii...

Dumitru Dragos Eugen , Novara - coordonator national;
Alina Harja, Roma - purtator de cuvant;
Die Nicolae Alexandru, Padova - presedinte al Comitetului Federal;
Ovidiu Gal, Roma - presedinte al Comitetului Executiv;
Iulian Manta, Roma - responsabil national in relatia cu asociatiile;
Vasile Mutu, Palermo - responsabil national, observator in probleme de
migratie;
Elena Lechea, Roma - responsabil national in relatia cu institutiile;
Valerica Tarca, Roma - responsabil national pentru proiecte si finantari;
Octavian Neamu, Roma - responsabil national pentru monitorizarea
proceselor penale si a migratiei;
Laura Vasii, Roma - coordonator regional pentru dezvoltarea
asociatiilor (Regiunea Lazio);
Teresa Tintu Ababei, Pescara - coordonator regional pentru relatia cu
asociatiile (Regiunea Abruzzo);
Silviu Ciubotaru, Roma - coordonator regional pentru relatia cu
asociatiile (Regiunea Lazio);
Radu Algasovschi; Alina Dumitru; Pescio Roberto; coordonatori
regionali (Regiunea Piemonte).

Imputernicirile mai sus mentionate vor avea o durata de maxim 6 luni, urmand sa se decida prin vot confirmarea sau schimbarea acestora in urmatoarea intrunire a F.A.R.I..

In alegerea functiilor s-a tinut cont de competentele specifice ale persoanelor dar si de reprezentativitatea acestora la nivel teritorial.

Raspunzand la numeroasele apeluri ale Guvernului Roman de a avea un partener de dialog cat mai reprezentativ, obiectivul Federatiei este acela de a alcatui o organizatie unitara, un reprezentant activ al asociatiilor romanilor din Italia, ce va da posibilitatea acestora de a se exprima printr-o unica voce atat in relatiile cu institutiile din Italia si Romania cat si cu organele mass-media din cele doua tari.

Federatia a fost costituita respectand principiile democratice si de trasparenta, cu o reprezentare echilibrata din partea asociatiilor.
Astfel, a fost data posibilitatea participarii la Intrunirea F.A.R.I. prin videoconferinta tuturor Asociatiilor, Mediei si Institutiilor.

Federatia isi propune sa promoveze o actiune costanta si eficienta la nivel national si local, implicand in mod direct toate Asociatiile membre in apararea si promovarea drepturilor si intereselor Comunitatii romanilor din Italia.

Cu o pozitie apartinica si apolitica Federatia nu va ezita sa-si faca auzita propria voce in relatiile sale cu institutiile publice si private romane, italiene, europene si internationale.


Asociatiile care au semnat adeziunea catre FARI
1. Vocea Romanilor
2. Amici della Romania
3. Noi Suntem Romani
4. Romania nel mondo
5. Italia Romania per l’Integrazione e lo Sviluppo
6. Romeni di Padova
7. Euromeni d’Italia
8. Gruppo Associativo Lavoratori
9. PRGM onlus
10. Irfi Onlus
11. Pro Europa
12. Associazione Dacia Felix
13. Amicitia
14. Associazione Romena Donne dell’Est
15. Associazione Special in Termini
16. Associazione Concordia
17. Associazione A.R.I.A.
 

Sursa: Diana Alina Harja www.realitateadinitalia.com
Posted on 01:37 / 0 comentarii / Read More

miercuri, 1 octombrie 2008

Biserici romanesti de pretutindeni

"O imagine face cat o mie de cuvinte" spune o veche zicala, iar albumul fotografic "Romanii din jurul Romaniei in imagini" facut la Chisinau de Vasile Soimaru confirma din plin proverbul de mai sus. Realizat in urma calatoriilor autorului in aproape toate comunitatile in care traiesc romani pe o perioada de cinci ani, albumul amintit contine o selectie din cele o mie de filme fotografice folosite si alte cateva mii de cadre in format electronic.

























Vasile Soimaru a tinut sa atinga extremitatile Romaniei Mari: "Polul Nord" din Bucovina, "Polul Sud" al Cadrilaterului, extremitatea vestica de la Beba Veche si cea estica de la limanul Nistrului de la Bugaz. Autorul isi marturiseste astfel intentiile: "Nu mi-am propus scopul de a uni intre copertele acestei carti pe <>, acest termen fiind mai larg, incluzand diasporele romanesti de pe multe meridiane si paralele ale Terrei. Obiectul preocuparilor mele l-au constituit aproape exclusiv locurile de trai sedentar al romanilor, in diferite perioade ale istoriei si nicidecum romanii imprastiati de soarta in lumea larga, mai ales in perioada actuala". Mai trebuie spus ca acest album a fost realizat la Chisinau fara sprijin de la Bucuresti - un cadou al romanilor basarabeni pentru toti ceilalti romani, dupa cum spune autorul. Aceasta intreprindere a lui Vasile Soimaru reediteaza intr-o oarecare masura drumul lui Anton Golopentia, care in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insotit de o echipa de cercetatori de la Institutul Central de Statistica din Bucuresti, a reusit sa identifice satele locuite de romani de dincolo de Nistru. Multe din imaginile puse in circulati de Vasile Soimaru sunt cvasi-necunoscute in spatiul cultural de la Bucuresti: sute de biserici si cladiri legate intr-un fel sau altul de romani, multe dintre ele neavand sansa de a fi renovate sau sustinute financiar de cineva. Maramuresul istoric Biserica Sfantul Nicolae din Apsa de Mijloc - sat din Maramuresul istoric aflat in componenta Ucrainei - este una dintre cele mai vechi biserici din zona, datand din anul 1428. Una dintre cele mai impresionante fotografii ale albumului lui Vasile Soimaru este cea a acestei biserici. Universitatea din Cernauti
























O cladire aproape necunoscuta in Ro­mania, insa una cat se poate de im­portanta este Univer­sitatea din Cernauti: romanii bucovineni au votat Unirea cu Romania in Sala de Marmura a acestei bijuterii arhitectonice in urma cu 90 de ani, pe 28 noiembrie 1918. Biserica din Rabrova
























Biserica din Rabrova, de langa Vidin, este singura biserica din Bulgaria in care se slujeste in limba romana. Preotul Valentin Gheorghiev a primit in 2007 din partea ierarhului locului, mitropolitul de Vidin Dometian, permisiunea de a sluji in limba romana pentru romanii din regiune. Biserica din Malainita Aceasta este o alta biserica romaneasca unica in felul ei: este singura biserica din Timocul sarbesc unde se slujeste in limba romana de catre parintele Boian Alexandrovici. Spre deosebire de Bulgaria, ierarhii ortodocsi sarbi fac tot posibilul sa il faca pe parintele Boian Alexandrovici sa renunte la slujbele in limba romana. In august anul acesta, episcopul sarb Iustin a anuntat caterisirea lui, fara sa tina seama de faptul ca Boian Alexandrovici se supune Bisericii Ortodoxe Romane. Biserica din Susnevita Istro-romanii din Susnevita au ajuns sa fie prezentati de Discovery Channel la categoria "limbi pe cale de disparitie". Comunitatea istro-romanilor numara in secolul al XIX lea cateva zeci de mii de membri, iar in prezent ar mai exista doar cateva sute de vorbitori de istro-romana. In biserica din Susnevita este foarte putin probabil sa se mai slujeasca in limba romana.
Pagina realizata de George Damian
Sursa: www.ziua.ro
Posted on 17:58 / 0 comentarii / Read More

marți, 30 septembrie 2008

Valencia: Intreprinzãtorii spanioli viziteazã România

Comunitatea Valencianã este cea mai activă din Spania din punct de vedere al relaţiilor de afaceri între investitorii valencieni şi firmele româneşti. În primele trei luni ale anului 2008 a exportat în aceasta ţãrã material de construcţii în valoare de 45 milioane de euro.

Pentru a putea exploata mai bine piaţa de desfacere din România, în periaoda 21-25 septembrie a fost organizatã o misiune comercialã la Bucureşti. La aceasta au participat 13 firme producãtoare de materiale de construcţii din Valencia. Scopul lor a fost cãutarea de parteneri de afaceri şi pieţe de desfacere pentru produsele de ceramicã şi construcţii.
Posted on 17:00 / 0 comentarii / Read More

Ziua Mondiala a Turismului la Biblioteca Judeteana Vaslui

Cu prilejul Zilei Mondiale a Turismul (27 septembrie), in  Sala de lectura a Bibliotecii Judetene "Nicolae Milescu Spatarul" a avut loc Dezbaterea publica : "Turismul ecumenic - O sansa pentru judetul Vaslui", organizata de Consiliul Judetean Vaslui. Actiunea face parte din ansamblul
activitatilor proiectului "Itinerarii cultural-religioase: Vaslui-Hancesti-Leova" finantat de Uniuniea Europeana , prin Programul de Vecinatate Romania - Moldova 2004-2006, Phare CBC 2004, care are ca obiectiv reabilitarea si modernizarea infrastructurii de informare si acces, in vederea reintroducerii in circuitul turistic a obiectivelor cultural religioase din zona transfrontaliera Vaslui-Hancesti-Leova. Prin aceasta activitate s-a urmarit promovarea proiectului si rezultatele acestuia, precum si stimularea implicarii liderilor de opinie si a factorilor responsabili in valorificarea potentialului turistic local.

In cadrul dezbaterii s-au prezentat comunicarile:
1. Oportunitati de dezvoltare  a turismului in judetul Vaslui
2. Valori de patrimoniu ale judetului Vaslui
3. Prezentarea ghidului turistic: "Itinerarii cultural-religioase : Vaslui-Hancesti-Leova". Lucrarea este realizata in limbile romana, engleza, franceza si cuprinde descrieri si imagini ale celor mai reprezentative biserici si manastiri din Eparhia Husilor, precum si din raioanele Hancesti si Leova din Republica Moldova, care pot constitui puncte de atractie turistica.
4. Prezentarea portalului www.vaslui-turism.ro  in sprijinul celor care doresc sa se informeze de la distanta cu privire la potentialul turistic cultural religios al  zonei implicate in proiect.

De asemenea participantii au vizitat o interesanta expozitie  de carte : "Turismul romanesc si turismul international" .
Posted on 16:51 / 0 comentarii / Read More

Chestionar pentru romanii din diaspora

Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române realizează în clipa de faţă (mai-septembrie 2008) un sondaj în rândul românilor plecaţi peste hotare.
In cadrul programului de studiu al valorilor europenilor (European Values Study), luand in considerare importanta opiniiilor romanilor aflati in afara tarii, echipa româneasca pentru studiul valorilor sociale si-a propus sa studieze si valorile romanilor aflati in afara tarii. Folosim in acest scop chestionarul atasat.
 
Daca sunteti roman si va aflati pentru o perioada mai lunga de timp in afara tarii (la lucru, la studii sau alaturi de familia care se afla in una dintre aceste doua situatii), va rugam sa completati chestionarul atasat (dureaza aproximativ 10 minute), conform instructiunilor incluse in fisierul respectiv.
 
Intentionam doar sa comparam migrantii romani, cu romanii aflati in Romania si cu cetatenii altor tari europene, dar si din lume (SUA, Canada, Israel, Australia etc.*), care raspund in perioada de fata (aprilie-septembrie 2008) intrebarilor unui chestionar similar, insa mult mai lung. Conform legilor Romaniei si deotologiei profesiei de sociolog, garantam caracterul anonim al raspunsurilor si nu transmitem nimanui informatii despre dvs.
 
Rezultatele acestor comparatii vor fi facute publice in pagina de Internet a proiectului - www.iccv.ro/valori/index.htm (mirror site: www.bogdanvoicu.home.ro/valori/index.htm), dar si prin intermediul presei.
 
Indiferent daca raspundeti sau nu la chestionar, va rugam sa il retrimiteti prietenilor dvs. romani care se afla in afara tarii. Colectarea datelor este realizată în valuri succesive, în perioada mai-septembrie 2008.
 
Va multumim pentru solicitudine,
 
dr. Bogdan Voicu, cercetător ştiinţific gradul II**
drd. Monica Şerban, cercetător ştiinţific gradul III**
info-migratie2008@iccv.ro                                      www.iccv.ro/valori/migranti_2008.htm
 
 
* In 2005, in cadrul Wold Values Survey, un chestionar similar a fost adresat unor esantioane reprezentative de respondenti din aproximativ 60 de tari, incluzand si Romania, alaturi de alte tari europe si din lume. Acest lucru ne permite si comparatii cu tari din America de Nord, lumea araba, America de Sud, Asia, cateva tari africane, Australia si Noua Zeelanda.
 
** Chestionarul de faţă este realizat de o echipă compusă din Bogdan Voicu, Monica Şerban, Mălina Voicu, Claudiu Tufiş, Paula Tufiş, Raluca Popescu , Marian Vasile (toţi din Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, Bucureşti), Mircea Comşa (Facultatea de Sociologie, Universitatea Babeş-Boliay Cluj), Horaţiu Rusu (Universitatea Lucian Blaga Sibiu).
 
*** Proiectul se realizeaza in cadrul grantului de cercetare CNCSIS ID_56/2007. Un parteneriat cu Fundatia Soros permite integrarea cercetarii cu alte studii realizate in cadrul programului pentru migratie al organizatiei respective. Pentru comparatii vom utiliza si bazele de date ale sondajelor asupra migrantilor romani realizate de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, care a agreat sa ne sprijine in acest sens.

Daca doriti sa intrati in posesia chestionarului va rog sa ma contactati folosind datele din rubrica "Contact".
Posted on 16:46 / 0 comentarii / Read More

Ziua Mondiala a Patrimoniului la Biblioteca Judeteana Vaslui


Biblioteca judeteana “Nicolae Milescu Spatarul” din Vaslui a marcat  Ziua  Mondiala a Patrimoniului (20 septembrie) prin lansarea cartii “Monumente istorice din judetul Vaslui : Biserici si manastiri din Eparhia Husilor”, scrisa de prof. Maria Popa, editata  de  Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al Judetului Vaslui, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii si Cultelor.

Autoarea marturiseste ca: "Monumentele istorice, fie ele situri arheologice din diferite epoci si urme ale unor constructii medievale, fie biserici de lemn si piatra, cladiri cu o vechime si o valoare arhitecturala deosebita, sunt, toate la un loc, una din comorile cele mai de pret ale Vasluiului de astazi”.

In aceasta idee, prin cartea Mariei Popa  se realizeaza  popularizarea accesibila, atat  publicului larg,  cat si  specialistilor si  promovarea bisericilor  si manastirilor din judetul Vaslui ca puncte de atractie
turistica. Lucrarea este o prezentare selectiva a celor mai reprezentative marturii de arhitectura si spiritualitate ortodoxa din Eparhia Husilor. O pondere insemnata o au bisericile de lemn, adevarate tezaure  de civilizatie tehnica si exprimare artistica, inscriindu-se   prin notele lor personale in aria nationala si europeana de valori.  Din pacate, multe dintre acestea se afla intr-o stare deplorabila. Cartea lansata, se vrea a fi un SOS, pentru constientizarea  si sensibilizarea factorilor de decizie in vederea initierii unor proiecte de salvare a acestor valori spirituale. 
Posted on 16:16 / 0 comentarii / Read More

luni, 29 septembrie 2008

TEATRUL NOTTARA in Stuttgart


TEATRUL NOTTARA
prezinta pe
VIRGIL OGASANU
in
comedia
UN PENSIONAR... FATAL !
dupa “Retro” de Aleksandr Galin
in alte roluri
ANDREEA MACELARU CRISTIAN SOFRON
SOFRON    
RUXANDRA SIRETEANU    CAMELIA ZORLESCU    
si ANDA CAROPOL
Astazi, când suntem terorizati de imperativul reusitei personale, când totul are un pret, dar prea putine lucruri
mai au valoare, piesa dramaturgului rus ne aminteste, în mod simplu si direct, ca oamenii mai au si suflet.
Povestea „Pensionarului fatal“ e simpla. Fiica sa il aduce din satul natal sa traiasca la oras alaturi de familia ei. Acestia  sunt oameni ajunsi, parveniti colectionari de obiecte de arta, iar batranul nu se poate adapta
vietii propuse de ei.
Tinerii incearca sa-i gaseasca o partenera si organizeaza un "casting", la care in urma anuntului vor veni trei „pretendente“, cu conditii sociale diferite ….premisele conflictelor sunt savuroase…
Regia: TUDOR  TEPENEAG              Scenografia: NINA  BRUMUSILA
Sambata, 11 octombrie 2008, ora 19.30
Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost  (Raichberg - Realschule) Schönbühlstraße 90,  70188 Stuttgart
Intrare: 15,00 Euro, cu reducere: 10,00 Euro (elevi, studenti, membri ai “FORUM GERRUM”)
Rezervari:
0711 / 8661238 Fam. Jakob
0711 / 6493605 (18:00 -21:00) – Hotline: ( Nou! ) 01577- 9078470

Posted on 20:43 / 0 comentarii / Read More

duminică, 28 septembrie 2008

În Italia a început campania pentru promovarea imaginii românilor

In Italia a inceput campania pentru promovarea imaginii romanilorÎn Italia a început campania de promovare "Piazza di Romania". Campania iniţiată de Guvernul de la Bucureşti pentru îmbunătăţirea imaginii românilor din Italia costă 600.000 de euro, majoritatea de la bugetul de stat. În cadrul campaniei sunt programate spectacole în pieţe centrale din Torino, Milano şi Roma, iar pe posturile de televiziune italiene se difuzează deja clipuri de promovare.
Evenimentele au început în Torino duminică dimineaţă cu demonstraţii de meşteşuguri populare. Meşterii populari au ţesut covoare la război, au cusut pe piele cojoace de Vădastra, au olărit, au expus ouă încondeiate şi sculptură tradiţională în lemn. Fanfara din Cozmeşti a colindat prin piaţă, la intervale regulate de timp, împreună cu spectatori curioşi, atrăgând vizitatorii spre zona cu demonstraţiile de artizanat şi spre scenă. La orele prânzului, copiii şi adulţii prezenţi s-au bucurat împreună la spectacolul 'Păcală' al Teatrului Ţăndarică, susţinut în limba italiană.
De asemenea, câteva mii de steguleţe şi de materiale promoţionale despre România şi despre campania Ministerului de Externe au fost distribuite trecătorilor. Campania de diplomaţie publică "Piazza di Romania" se deruleaza în Italia în perioada 28 septembrie-9 octombrie sub sloganul "România: o lume de descoperit".
Antena3.ro
Posted on 23:12 / 0 comentarii / Read More

Simona Farcas candideaza independent


Partidele au început deja sa-si anunte candidatii pentru diaspora. Exista însa si candidati independenti care strâng semnaturi de sustinatori pentru a-si valida candidatura. Simona Farcas, presedinta asociatiei Irfi onlus din Roma, este convinsa ca va reusi sa strânga semnaturile necesare.  

Absolventa a Facultatatii de Litere si Filosofie, si Simona C. Farcas, 31 de ani, din anul 2006 presedinta al asociatiei Irfi Onlus cu sediul la Roma, a fost prima persoana care si-a anuntat intentia de a candida la Camera Deputatilor. "Sunt hotarâta sa candidez la alegerile organizate în acest an, chiar daca de la momentul anuntarii intentiei am avut parte de câteva momente neplacute. Multe personae în care aveam încredere s-au îndepartat, unii au început sa-mi poarte pica, iar faptul ca particip ca independent ma dezavantajeaza pentru ca ma pune sa înfrunt partide care au un buget consistent si un important aport logistic. Cred încontinuare în sansa mea ca independent. Am început strângerea de semnaturi, în majoritatea regiunilor din Italia, printre membrii asociatiei Irfi onlus sau prietenii si colegii din scoala sau facultate. În momentul în care voi avea lista de semnaturi completa si îmi voi depune candidatura la Biroul Electoral Central, voi prezenta programul meu electoral, care este foarte ambitios, complex si care are referire la toate categoriile de români prezente în Italia, valabile chiar si pentru cei raspânditi în toata lumea."

În legea nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, asa-numita lege a votului uninominal, se spune ca cei care vor sa candideze trebuie sa fie propusi de un partid sau trebuie sa strânga semnaturi pentru putea candida.

Candidatii independenti pentru circumscriptia electorala a cetatenilor români cu domiciliul sau resedinta în afara tarii trebuie sa fie sustinuti de minimum 4% din alegatorii cu domiciliul stabilit în unul dintre statele ce fac parte din colegiul uninominal pentru care candideaza, dar nu mai putin de 2.000 de alegatori pentru Camera Deputatilor si 4.000 de alegatori pentru Senat.

Sursa: www.gazetaromaneasca.com
preluat de pe www.realitateadinitalia.com
Posted on 23:08 / 0 comentarii / Read More

Noi profesori de Limbă, Literatură şi Civilizaţie Românească în Spania

Mâine va avea loc la sediul Ambasadei României din Madrid cea de a doua etapă a selecţiei candidaţilor care vor preda cursuri de Limbă, Literatură şi Civilizaţie Românească în Spania.
Pentru a se înscrie, cei 72 de candidaţi vor trebui să se prezinte cu un act de identitate, un exemplar din proiectul didactic şi cel de deschidere interculturală. Interviurile pentru selecţie se vor încheia la ora 18.00. Cei care nu se pot încadra în programarea afişată, vor putea susţine interviul în aceeaşi zi, după ultimul candidat programat.
Candidaţii selecţionaţi vor susţine cursuri în comunităţile româneşti din Madrid, Castilla la Mancha şi Catalunya. Acolo există deja 22 de profesori, care predau în medie 972 de ore de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Sursa: adevarul.ro
Posted on 23:06 / 0 comentarii / Read More

Forumurile, o mână de ajutor virtuală pentru românii din Italia


O parte dintre românii care s-au cunoscut pe forum, în faţa Domului din Florenţa
O parte dintre românii care s-au cunoscut pe forum, în ...
Unii sunt la Milano, alţii la Bologna, o parte locuiesc la Roma, alţii în sudul Italiei. Asta nu îi impiedică să se întâlnească în fiecare zi şi să stea ore în şir la taclale. Vorbesc despre muzică, experienţe din Italia, îşi dau sfaturi şi îşi împărtăşesc problemele. Este vorba despre românii care locuiesc în Italia şi care "se întâlnesc" pe forumurile create special pentru ei. E uşor să întri în gaşca lor pe www.romania-italia.com , www.italiaromania.com , www.mareaunire.com , www.realitateadinitalia.com

Au ajutat o româncă bolnavă de cancer
Se întâmpla în 2003. Florin se afla în Italia de zece ani, dar nu a uitat greutăţile începutului într-o ţară nouă: lipsa prietenilor, lipsa de informaţie, atît de utilă pentru emigranţi, dorul de casă. Altruist din fire, el a pus pe roate în anul 2003 site-ul www.italiaromania.com, împreună cu prietenul său Paul, tocmai pentru a-i ajuta pe alţii să depăşească problemele cu care şi ei s-au confruntat.
Cu ajutorul forumului, aproape 2.000 de români care trăiesc în Italia s-au cunoscut virtual, s-au împrietenit şi mulţi dintre ei s-au întâlnit. Tot acolo, ei au aflat povestea unei românce din ţară, bolnavă de cancer, iar unii au sărit în ajutorul ei. Fără a fi sceptici, fără a pune prea multe întrebări.
Au donat bani şi continuă să o facă. A fost nevoie doar de un anunţ postat pe forum, pentru ca o parte dintre cei 2.000 de membri ai forumului să contribuie cu bani. Proiectul a fost demarat de Florin şi de alţi trei colegi forumişti. Ei au creat un cont în euro şi au reuşit să strângă bani pentru tratamentul femeii bolnave de cancer:
„În forum am reuşit să dezvoltăm un mic proiect. Ajutăm o mamă cu doi copii, bolnavă de cancer şi îi asigurăm medicamentele în fiecare lună. Iar asta se întâmplă de mai bine de un an de zile", spune Florin (40 de ani), administrator al site-ului şi stabilit la Milano. Chiar dacă nu toţi au participat la proiect, pentru cei care contribuie e important ca femeia să aibă lunar banii necesari pentru medicamente.

Forumul înseamnă acasă

E de ajuns să intri pe forum pentru a te simţi acasă, între prieteni. Şi orice imigrant ştie cât de acută e această nevoie de a nu fi singur. Eşti pierdut, într-o ţară străină, unde nu cunoşti pe nimeni. Te simţi singur şi izolat, iar dintr-o dată îţi apare în cale o cafenea cu nume românesc. Intri şi nu mai poţi pleca de acolo, pentru că eşti înconjurat de lume care vorbeşte în limba ta, eşti înteles, ascultat şi sprijinit. Aşa arată un forum.
Lipsesc doar cafelele, dar cu puţin efort poţi avea parte de unele virtuale: "Forumul are drept scop informarea românilor din Italia sau a celor care vor să vină, privind  legislaţia, modul de viaţă, cum funcţionează şcoala, cum şi unde se poate închiria o casă.
Încercăm să-i informăm cu privire la toate problemele pe care le poate întâmpina o personă care decide să locuiască în altă ţară. Românii intră în forum şi pentru a vorbi în româneşte sau a sta la taifas, pentru că nostalgia locurilor natale va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre", povesteşte Florin.
Acolo, pe forum, s-au creat prietenii şi legături puternice. Atât de puternice, încât recent au decis să se întâlnească anual: "Mulţi dintre membri s-au întâlnit şi în realitate, nu numai pe forum. S-au creat prietenii, am reuşit să facem şi o întâlnire a forumiştilor la Florenţa, în primăvară, şi probabil mai facem una în octombrie, la Milano", spune Florin.

Vrei un sfat?

Din momentul în care te-ai înscris este greu să nu devii unul de-al lor. Te prinzi în focul discuţiilor, îţi spui părerea, ofurile, ceri sfaturi sau le oferi celor care au nevoie de ele. Oamenii sunt primitori şi au chiar o secţiune pentru italieni, unde majoritatea mesajelor sunt în limba italiană: „Forumul e o modalitate de a te ţine informat, găseşti prieteni dacă suferi de singurătate, alinare dacă ai vreo problemă, un sfat bun, venit de la cineva care a trecut prin aceeaşi experienţă. Poţi primi chiar şi o înjurătură, dacă scrii aiureli", ne scrie Tigruţa25, membră a forumului.
Dana face şi ea parte din „trupă" şi este una dintre „veteranele" forumurilor românilor din Italia: „Îmi amintesc şi acum prima întâlnire de pe un forum al românilor din Italia. Totul a pornit de la o invitaţie la cafea, acum cinci ani  La prima oră a dimineţii eram în două, până seara ni s-au mai alăturat încă cinci sau şase persoane de pe forum. Cu unele dintre ele încă mai ţin legătura şi acum"

Nu ne putem rupe de trecut

Cel mai important avantaj al unui astfel de forum este păstrarea identităţii, menţinerea contactului cu rădăcinile. Fiind prezent acolo, între ai tăi, nu uiţi de unde ai plecat şi te simţi parte dintr-o comunitate de care îşi este dor, cea românească. Chiar dacă ai decis să nu te mai întorci niciodată în ţară. "Rădăcinile nu pot fi uitate, Oamenii au nevoie să se întoarcă la societate. Oriunde ai fi, ai nevoie de alţii, vrei să ştii ce eşecuri şi ce succese au, să împărtăşeşti cu ei experienţe şi gânduri.
Apoi construcţia identităţii în străinătate nu se poate baza doar pe ceea ce îţi pune la la dispoziţie de statul respectiv. Chiar dacă ai o slujbă acolo şi prieteni italieni, inclusiv în acest caz, ai nevoie de trecut şi de rădăcini pentru a te simţi individ complet.
Există unii care încearcă să se rupă, aduc chiar invective ţării lor de origine. De fapt, cu cât invectivele sunt mai puternice, cu atât "foamea" de rădăcini e mai acută. Aşa că ruperea e temporară", explică Lazăr Vlăsceanu, sociolog.

Sursa: adevarul.ro
Posted on 23:03 / 0 comentarii / Read More

Apel catre romanii din diaspora

  Biblioteca Judeţeană "Nicolae Milescu Spatarul" Vaslui şi-a propus sa editeze un Dicţionar al personalităţilor vasluiene care au ales sa trăiasca şi să se împlinească pe plan profesional, cultural-spiritual, ştiinţific, artistic, sportiv, economic, etc in alte state, făcând parte din ceea ce se cheama diaspora românească.
         BJ Vaslui are nevoie de implicarea dumneavoastră in acest proiect.
         Cum vă puteţi implica:
1) identificând personalităţile vasluiene ce trăiesc în comunitatea din care faceţi parte;
2) mediatizând apelul Bibliotecii Judeţeane "Nicolae Milescu Spatarul" Vaslui;
3) recomandând numele unor personalităţi vasluiene pe care le cunoaşţeţi.
         Partenerul media al acestui proiect este Radio Romania Internaţional.

         Pentru mai multe detalii despre acest proiect vă rog să contactaţi BJ Vaslui la următoarele adrese de e-mail: diasporacon@bjvaslui.ro sau diasporacon@yahoo.com; website: www.bjvaslui.ro.

(Daca doriti sa intrati in posesia matarialelor necesare campaniei va rog sa sa contactati Biblioteca Judeţeană "Nicolae Milescu Spatarul" Vaslui sau pe mine, la adresele din rubrica "Contact")
Posted on 21:31 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact