marți, 30 septembrie 2008

Ziua Mondiala a Patrimoniului la Biblioteca Judeteana Vaslui


Biblioteca judeteana “Nicolae Milescu Spatarul” din Vaslui a marcat  Ziua  Mondiala a Patrimoniului (20 septembrie) prin lansarea cartii “Monumente istorice din judetul Vaslui : Biserici si manastiri din Eparhia Husilor”, scrisa de prof. Maria Popa, editata  de  Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al Judetului Vaslui, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii si Cultelor.

Autoarea marturiseste ca: "Monumentele istorice, fie ele situri arheologice din diferite epoci si urme ale unor constructii medievale, fie biserici de lemn si piatra, cladiri cu o vechime si o valoare arhitecturala deosebita, sunt, toate la un loc, una din comorile cele mai de pret ale Vasluiului de astazi”.

In aceasta idee, prin cartea Mariei Popa  se realizeaza  popularizarea accesibila, atat  publicului larg,  cat si  specialistilor si  promovarea bisericilor  si manastirilor din judetul Vaslui ca puncte de atractie
turistica. Lucrarea este o prezentare selectiva a celor mai reprezentative marturii de arhitectura si spiritualitate ortodoxa din Eparhia Husilor. O pondere insemnata o au bisericile de lemn, adevarate tezaure  de civilizatie tehnica si exprimare artistica, inscriindu-se   prin notele lor personale in aria nationala si europeana de valori.  Din pacate, multe dintre acestea se afla intr-o stare deplorabila. Cartea lansata, se vrea a fi un SOS, pentru constientizarea  si sensibilizarea factorilor de decizie in vederea initierii unor proiecte de salvare a acestor valori spirituale. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact