joi, 29 noiembrie 2007

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita de comunitatile de romani din Europa


Ziua României la Torino
Sâmbătă 1 Decembrie 2007 la Sermig, în piazza Borgo Dora, 61 România va fi sărbătorită în cadrul unei lungi manifestări intitulată: 'Torino, oraş deschis'.

Punem la dispoziţie programul întregii zile:

* De la orele 14.00 la orele 16.00 - Animaţie pentru copii şi festivitatea de premiere a participanţilor la concursul 'Povestiri adevărate'. În cadrul concursului copiii de la grădiniţele şi şcolile elementare au povestit experienţele de migraţie, precum şi modul în care au intrat în contact cu noua realitate în care au fost aduşi.
* De la orele 16.00 la orele 17.30- don Luigi Ciotti va da startul programului 'Jocul în piaţă' - cetăţenii români şi italieni vor avea ocazia să facă schimb de cunoştinţe în domenii ca: tradiţii populare, bucătărie, geografie, istoria ţărilor şi locurilor natale. Jocul 'Italia/România Pursuit' care va fi de asemenea prezentat de către don Ciotti, preşedinte la Gruppo Abele, va fi condus de către Federico Bianco din Orchestra di Ritmi Moderni Arturo Piazza.
* de la orele 17.30 la orele 19.00 - la dezbaterea intitulată 'Torino, oraş deschis - Oraşele mai juste sunt oraşe mai sigure' vor participa: Paolo Ferrero ministul Solidarităţii Sociale, Ilda Curti Responsabil pe probleme de integrare din Primăria din Torino, Luigi Saragnese Responsabil pe probleme de Resurse Educative din cadrul aceleiaşi Primării, Michele Curto Terra del Fuoco. Moderator: Gianluca Gobbi.
* de la orele 19.00 - Bufet cu produse tipic româneşti şi concert cu: Orchestra di Ritmi Moderni Arturo Piazza, Tamango şi Orchestra 'Ciobănaşul' din Rădăuţi.

(www.comune.torino.it/ro)

1 Decembrie la Chieri

Sâmbătă 1 Decembrie 2007 la orele 9.00 în Sala de conferinţe a Bibliotecii orăşeneşti din Via Vittorio Emanuele II n. 1 Chieri va avea loc conferinţa cu tema:

'România este în Uniunea europeană: scenarii, perspective, drepturi şi obligaţii'.

Participă:
Agostino Gay, primarul oraşului Chieri
*
Irina Niculescu, Asociaţia 'Ovidio ' din Chieri - va vorbi pe tema: 'România şi valorile sale'
*
Cristian Gaiţă, Asociaţia 'Ora României' din Torino va vorbi pe tema: 'Adolescenţa unei naţiuni'
*
Pietro Cingolani, Doctorand în antropologia socială la Universitatea din Torino şi cercetător FIERI va vorbi pe tema: 'Zi de zi. Viaţa cotidiană şi schimbări culturale în România italiană'
*
Carlotta Saletti Salza, profesor de antropologie la Universitatea din Torino va vorbi pe tema: Comunităţile rom româneşti: raportul cu instituţiile. Câteva aspecte privind fenomenul migratoriu la Torino şi în Italia'.

Moderator: Magdalena Lupu, Redactor şef al revistei 'Obiectiv' din Torino care va vorbi pe tema: Comunitatea română din Torino.

Va urma o dezbatere la care vor participa toţi relatorii care vor răspunde la întrebări şi vor aprofunda aspectele cela mai interesante.
(www.comune.torino.it/ro)


1 decembrie romanesc la Arganda del Rey- Spania

Romanii din Arganda del Rey sunt invitati cu totii la un concert 100% romanesc, organizat cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Sarbatoarea tuturor romanilor la Arganda del Rey va avea loc sambata, 1 decembrie, de la ora 16.30, pe Terenul de fotbal din Polideportivo Principe Felipe. Alina Sorescu, Pacifica, Vladi Cnejevici, Leo Iorga, Narcisa Suciu, Ioan Gyuri Pascu si Cornelia si Lupu Rednic vor concerta pentru romani in cadrul unui spectacol de patru ore, care va oferi celor mici si cadouri si surprize de la Mos Nicolae.
Manifestarea este organizata de Asociatia "Dor Roman", Primaria Arganda del Rey, Fundatia Valahia si Agentia pentru Strategii Guvernamentale si sponsorizata de MoneyGram. Intrarea este gratuita.
(www.spaniaromaneasca.com)


ARI Milano - Sa fim impreuna de Ziua Nationala a Romaniei!
Asociatia Romanii in Italia invita pe toti romanii care vor sa fie impreuna la un moment important de sarbatoare
- Ziua Nationala a Romaniei - sa participe la o frumoasa seara romaneasca de cantec, dans, veselie.

Isi vor da concursul renumitul comic Jean Constantin, cantareata de muzica populara Maria Dragomiroiu, solista de muzica usoara Mirabela Dauer si alti invitati din tara.
Spectacolul se va desfasura pe data de 30 noiembrie 2007, ora 19°°, la restaurantul Piccolo Padre a Cinisello Balsamo in Via Pelizza Da Volpedo.
(www.realitateadinitalia.com


Petrecere de Ziua Nationala in Elvetia

Vineri, 30 noiembrie 2007, A/RO sarbatoreste atat inaugurarea asociatiei cat si Ziua Nationala a Romaniei - 1 decembrie. Petrecerea are loc in Cafeteria ELE (http://plan.epfl.ch/?view=76) incepand cu ora 19:30. Va asteptam cu mic cu mare, cu drag, cu bunatati, cu muzica, surprize, etc. etc. sa dam mana cu mana ...
(http://aro.epfl.ch/)



DE 1 DECEMBRIE, FELICIA FILIP VA CONCERTA LA VENEŢIA

Soprana Felicia Filip va concerta de Ziua Naţională a României, la Teatrul Malibran din Veneţia, spectacolul fiind organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Soprana va interpreta piese originale şi prelucrări din creaţia lui Mozart, Strauss, Puccini, Ivanovici, Grigoraş Dinicu, Schubert, Massenet, G. Grigoriu, fiind acompaniată de Orchestra Operei de Stat din Braşov, sub bagheta dirijorului Ciprian Teodoraşcu. Regia spectacolului este semnată de maestrul Cristian Mihăilescu. La concert vor asista reprezentanţi ai diasporei române, personalităţi politice, economice, diplomatice, culturale şi academice din Veneţia şi din regiunea Veneto.

Teatrul Malibran, care va găzdui concertul, face parte din complexul Teatrului „La Fenice”, fiind al doilea ca tradiţie şi importanţă după Teatrul „La Scala” din Milano.
(www.antena3.ro/)


Asociatia Columna, din Italia, organizeaza Ziua Nationala a Romaniei
In perioada 24 noiembrie-16 decembrie, Asociatia socio-culturala romana Columna in parteneriat cu Institutul Cultural Roman-Directia Romani din Afara Tarii, organizeaza in cinstea Zilei ationale a Romaniei o serie patru evenimente culturale: Intre acestea se numara:
- expozitie de grafica si icoane a artistei Elena Mariana Ionescu, intitulata " Cand vocea gandului tace" . Inaugurarea expozitiei are loc pe 24 noiembrie la ora 16.00 in incinta Centrului Civic din Camin. Seara se incheie cu muzica clasica in interpretarea sopranei Gianna Buniato, a violonistului Radu Jelescu si a pianistei Nella Hristova. Expozitia ramane deschisa pana pe 16 decembrie.
expozitie de fotografie a artistului Vlad Eftenie, intitulata "Povestea a doua orase: Venetia si Bucuresti": 29 noiembrie-1 decembrie, Centro Civico Forcellini, 2 decembrie Prato della Valle
- conferinta "Italieni si romani- bazele unei infratiri", sustinuta de prof. Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova: 1 decembrie ora 19.30, Centro Civico di Camin. Seara se incheie cu Balada lui Ciprian Porumbescu pentru vioara si pian si cu un concert sustinut de corul Cantori Castellani, dirijat de profesorul Radu Jelescu.
- concert al formatiei IRIS si spectacol de muzica si dansuri populare, sustinut de Mioara Velicu si ansamblul Trandafir de la Moldova: 2 decembrie, Prato della Valle.
Pentru mai multe informatii puteti apela la Elena Radulescu, Asociatia socio-culturala romana COLUMNA.
(www.realitateadinitalia.com)


Evenimente culturale românesti la BXl
cristinusa scrie "'Istorie, memorie, film' - serie de evenimente culturale romanesti la Bruxelles

Centrul Roman de Informare de la Bruxelles, impreuna cu Institutul Goethe din Bruxelles, cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al Centrului National al Cinematografiei organizeaza, in perioada 22 noiembrie- 13 decembrie, ciclul de conferinte si film romanesc Istorie, memorie, film.

Filmele selectate acopera circumstante istorice definitorii pentru evolutia societatii romanesti si se doresc o oportunitate de a explora istoria moderna a Romaniei prin ferestre subiective: formarea statului modern, al Doilea Razboi Mondial, anii comunismului, evenimentele din 1989 si perioada postcomunista, denumita generic “tranzitie”.

Ciclul de filme cuprinde patru proiectii de film romanesc: “Trahir” - regizor Radu Mihaileanu, “O vara de neuitat” - regizor Lucian Pintilie, “Cocosul decapitat” - regizor Radu Gabrea, “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” - Catalin Mitulescu, precum si doua filme germane.

Proiectiile filmelor vor fi urmate de dezbateri. Regizorii Radu Mihaileanu si Radu Gabrea, scriitorul Eginald Schlattner si scenarista Andreea Valean vor dialoga cu publicul de la Bruxelles. La dezbateri participa, in calitate de invitati, regizori de film, scenaristi, politologi, scriitori, jurnalisti si reprezentanti ai institutiilor europene de la Bruxelles, se arata in comunicatul ICR.
(www.rombel.com)


Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita la Padova
Trupa Iris va concerta, pe 2 decembrie, în Piata Prato della Valle din Padova (Italia), în cadrul unor manifestari organizate pentru comunitatea de români din Padova, cu ocazia Zilei Nationale a României. Ziua Nationala a României în comunitatea de români din Padova (Italia) este sarbatorita, în perioada 24 noiembrie-16 decembrie, printr-o serie de manifestari artistice si culturale, concerte si coferinte. Manifestarile sunt organizate de Asociatia româna Columna din Padova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) si cu sprijinul Primariei din Padova. Programul a fost deschis sâmbata, 24 noiembrie, la Centrul Civic din Camin, cu vernisajul expozitiei de grafica si icoane pe lemn "Quando la voce del pensiero tace", a artistei Elena Mariana Ionescu. Expozitia va fi deschisa pâna pe 16 decembrie.
(www.realitateadinitalia.com)


Ziua României la Banchette-Ivrea
Duminică 2 Decembrie de la orele 14.00 la 17.00 în sala Municipiului din Banchette, Ivrea, Via Roma n. 56 are loc sărbătoarea prilejuită de Ziua naţională a României.

Programul va începe prin intonarea imnului naţional al României şi va continua cu un program de muzică şi dansuri populare româneşti.

La serbare vor participa membrii Grupului artistic 'Ciobănaşul' din Rădăuţi condus de maestrul Dumitru Pomohaci, care va anima întreaga zi.

Manifestarea este organizată de către Asociaţia Românilor din Ivrea şi Canavese (ACERIC) în colaborare cu Primăria din Ivrea şi Centro Migranti.
(www.comune.torino.it/ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact