joi, 3 ianuarie 2008

Hoinar in Europa 2007

Pentru prima editie a emisiunii "proDiaspora" din acest an v-am pregatit ceva special: un reportaj realizat in Spania in perioada 23-26 decembrie 2007.

Pe 20 decembrie a inceput prima mea calatorie in afara tarii. Vroiam sa ajung la mama mea, in Spania pentru a-mi petrece Craciunul acolo cu ea si pentru a realiza un reportaj cu romani din Castellon pentru voi ascultatorii RADIO DOR DE TARA.
Pot sa va spun ca drumul pana acolo m-a socat, mai ales ceea ce-am vazut in Alpii italieni, gradinile cocotate prin cele mai inaccesibile locuri, curatenia si nu in ultimul rand harnicia oamenilor din acele locuri.
Pe 23 am ajuns in Castellon, unde mama ma astepta. Era noapte... M-a surprins faptul ca in oras nu erau prea multe ornamente. Acelasi lucru l-am observat si in Italia, si in Austria. Parca strainii nu sunt la fel de entuziasmati de sarbatorile de iarna ca si noi, romanii. Aici, in Romania, cand incepe luna decembrie, chiar simti ca vin sarbatorile,dar acolo...nimic, nici macar cu 2 zile inainte de Craciun.
In ajunul Craciunului a demarat practic reportajul"Hoinar in Europa-2007" cand mama m-a dus la locul ei de munca pentru a intervieva muncitorii de-acolo: spanioli si romani.
Prima persoana pe care-am intervievat-o a fost o doamna din Spania, pe numele ei Marta.
Domnul Raul,spaniol, un muncitor de la acea fabrica a fost si el intervievat de mine. De la acesta am aflat ca sotia dumnealui este romanca.
Doamna Llianos a fost cea de-a treia intervievata.
Un alt lucru ce m-a surprins a fost amabilitatea oamenilor din aceasta parte a Europei. Spre surprinderea mea, unul dintre direcotorii fabricii a acceptat sa stea de vorba cu mine. Va invit sa-l ascultati.
Prima romanca pe care-am intervievat-o a fost doamna Magdalena.
Cea de-a doua romanca cea stat de vorba cu mine: doamna Maria Dumitru de la care-am aflat ca este acolo de 7 ani.
Doamna Mihaela a fost ultima mea intervievata la acea fabrica.
Drumul spre casa a fost ciudat.
Cum am ajuns acasa am inceput sa ne pregatim pentru Craciun. Pregateam sarmale, cand un prieten de familie, Hassan pe care o sa-l auziti la sfarsitul reprotajului, mi-a facut o mare surpriza : mi-a spus ca mergem aproape de Barcelona, la San Fruitos acolo unde locuieste un var de-al meu,impreuna cu familia lui. Am luat cu noi si pe unchiul Gigi care se afla in Spania, acum de sarbatori, pentru a petrece cu totii Sfanta noapte a Craciunului.
Drumul pana la San Fruitos a fost lung, insa a meritat osteneala. Varul meu, Costin a acceptat sa stea de vorba cu mine. Va invit sa-l ascultati.
Ziua de Craciun m-a prins tot pe drum,drumul de intoarcere in Onda, acolo unde mama locuieste.
In ultima zi pe care-am petrecut-o in Spania am stat de vorba cu prietenul de care v-am amintit, un marocan care poate vorbi in limba romana, un om cumsecade.
Aceasta prima iesire din Romania a insemnat mult pentru mine: am putut fi alaturi de mama, de Craciun, am strans cea mai mare parte a familiei ce se afla in Spania si am petrecut frumos Sfanta Noapte a Nasterii Domnului. In acelasi timp am ramas cu un gust amar, c-un regret mai bine spus : multe lucruri frumoase s-ar putea intampla in Romania, insa...
La finalul acestui reportaj va doresc un An Nou fericit, plin de bucurii si impliniri, si nu uitati ca oriunde ati fi RADIO DOR DE TARA va aduce mai aproape de Romania. Ascultati-ne, o sa aveti parte de multe lucruri frumoase!

Toate cele bune si Doamne'ajuta!

Hoinar in Europa-2007, reportaj realizat cu sprijinul lui Laurentiu, Raul si firmei Adriana Touristik.
Posted on 19:47 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact