sâmbătă, 6 decembrie 2008

6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae

"Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor."
Acesta a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284-305) si a stralucit mai inainte in viata pustniceasca si, pentru nespusa lui bunatate, a fost facut arhiereu. Si, fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind crestinatatea si propovaduind cu indrazneala si cu glas slobod dreapta credinta, a fost prins de mai marii cetatii Lichiei si dandu-l la osanda si la cazne l-au inchis in temnita, impreuna cu alti crestini. Si de vreme ce marele si bine credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a facut imparat al romanilor, cei ce erau inchisi au fost sloboziti din legaturi si, cu ei impreuna, a fost slobozit si marele Nicolae. Si, mergand la Mira, n-a trecut multa vreme si s-a strans de catre marele Constantin, intaiul Sinod de la Niceea, la care a luat parte si minunatul Nicolae. Si i s-a dat lui darul facerii de minuni, precum arata istoria vietii sale. Scos-a din temnita pe trei oameni napastuiti, care prinzand de veste ca sunt osanditi pe nedrept, au chemat pe Sfantul in ajutor, ca, precum a izbavit pe cei din Lichia, asa si pe dansii sa-i izbaveasca. Pentru aceasta, dar, Sfantul Nicolae, ca unul ce era grabnic si fierbinte spre ajutor, s-a aratat in vis imparatului Constantin si eparhului Avlavie. Pe acesta l-a mustrat pentru para nedreapta ce facuse oamenilor la imparatul, iar pe imparat l-a instiintat cu amanuntul, aratandu-i ca erau nevinovati, parati din pizma. Si asa prin visul acesta i-a izbavit din primejdia taierii. Si alte multe minuni facand, pastorea dumnezeieste pe dreptcredinciosul sau popor. Deci, venind la adanci batraneti, s-a mutat catre Domnul, neuitand, nici dupa moarte, turma sa, ci in toate zilele dand cu indestulare ale sale faceri de bine celor lipsiti si izbavindu-i de tot felul de primejdii si de nevoi. Inca si pana astazi, Dumnezeu, prin mijlocirea lui, lucreaza minuni si cei ce-l roaga cu adevarata si neindoita credinta, nu numai mici binefaceri, ci si minuni mari dobandesc. Din anul 1087, luna mai in 9 zile moastele Sfantului Nicolae se afla la Bari, in sudul Italiei, luate din Mira, ca sa nu cada in mainile musulmanilor. Acolo ele sunt in mare cinste din partea credinciosilor, care vin la el, cu credinta, din toate partile crestinatatii.

Mai mult pe www.sfantulnicolae.info
Posted on 15:07 / 0 comentarii / Read More

vineri, 5 decembrie 2008

Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, a trecut la Domnul


Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, a trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de astăzi, 5 decembrie 2008. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, născut la Tallinn în anul 1929, l-a urmat pe fericitul întru adormire Patriarh Pimen I în scaunul Moscovei la data de 10 iunie 1990. Patriarhul Alexei al II-lea a adormit întru Domnul la reşedinţa sa de la Peredelkino de lângă capitala Rusiei.


Sursa: www.basilica.ro
Posted on 14:27 / 0 comentarii / Read More

Inaugurare: Centrul CAV 'Sfânta Filoteia' - Italia


Duminică 7 decembrie 2008, la orele 16.00, în Corso Matteotti 11, Torino va fi inaugurat noul sediu al Centrului de Ajutor dedicat Vieţii (CAV) 'Sfanta Filoteia' .
Centrul de Ajutor dedicat Vieţii (CAV) 'Sfânta Filoteia' se adresează tuturor femeilor care se află în faţa unei sarcini dificile sau neprevăzute şi ezită să aducă pe lume copilul purtat în pântece, oferindu-le un ajutor concret şi o alternativă la întreruperea sarcinii.
Coordonatele centrului: Corso Matteotti 11, 10121 Torino, telefon: 3206850686, Numarul verde AVRA’: 800536999, e-mail: cav_filoteia@yahoo.it
Orarul de primire: marti de la 17.00 la 19.00 si sâmbata de la 15.00 la 16.00

Programul zilei de 7 decembrie 2008:
Pomenirea Sfintei Mucenite Filoteia de la Curtea de Arges
Biserica Ortodoxa Româna „Sfânta Cruce”, Via Accademia Albertina 11, Torino, precum în
toate bisericile ortodoxe:
–8.30-12.30: Utrenie si Sfânta Liturghie din ziua pomenirii Sfintei Mucenite Filoteia de la
Curtea de Arges
Sediul Centrului de Ajutor dedicat Vietii „Sfânta Filoteia” din Corso Matteotti 11, Torino:
–16.00: Primirea oaspetilor
–16.15: Cuvânt introductiv si prezentarea CAV „Sfânta Filoteia” sustinute de Prof. Valter
Boero, presedintele fundatiei „Movimento per la Vita” din Torino
–16.40: Salutul autoritatilor si a invitatilor de onoare:
–Domnul Marco Calgaro din partea Primariei orasului Torino;
–Excelenta Sa, Monseniorul Guido Fiandino, Episcop Vicar al Diocezei din Torino;
–Excelenta Sa, Doamna Iulia Buje, Consul General al României la Torino;
–Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna”,
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
–Pr. Gheorghe Vasilescu, Protopop al Protopopiatului Ortodox Român Torino
–17.00: –Binecuvântarea sediului Centrului de Ajutor dedicat Vietii „Sfânta Filoteia” cu apa
sfintita de catre toti preotii ortodocsi români din Protopopiatul Ortodox Român Torino
si alti preoti invitati
–Taierea panglicii de inaugurare a sediului de catre autoritati
–Scurt concert de colinde
–Vizitarea expozitiei de icoane si mozaic a companiei Art Georgies
–Gustarea bucatelor traditionale românesti la bufetul oferit participantilor
Prezentarea Centrului de Ajutor dedicat Vietii (CAV) „Sfânta Filoteia”
Contact
Adresa: Corso Matteotti 11, 10121 Torino
Telefon: 3206850686
Numarul verde AVRA’: 800536999
e-mail: cav_filoteia@yahoo.it
Orarul de primire: marti de la 17.00 la 19.00 si sâmbata de la 15.00 la 16.00
Presedinte: Elisabeta Cioata-Burduja
Obiective si activitate
Prin purtarea de grija si din mila Domnului, în data de 3 iunie 2008, ziua de praznuire a Sfântului Mucenic Luchilian, împreuna pomenit cu cei patru prunci, Ipatie, Paul, Dionisie, Claudie si cu Paula fecioara si mucenita, se naste la Torino, prin colaborarea Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Cruce” cu „Movimento per la Vita di Torino”, Centrul de Ajutor dedicat Vietii (CAV) „Sfânta Filoteia”. Aceasta initiativa are binecuvântarea Prea Sfintitului Siluan, Episcopul Italiei.
Centrul de Ajutor dedicat Vietii (CAV) „Sfânta Filoteia” se adreseaza tuturor femeilor care se afla în fata unei sarcini dificile sau neprevazute si ezita sa aduca pe lume copilul purtat în pântece, oferindu-le un ajutor concret si o alternativa la întreruperea sarcinii. Obiectivele CAV „Sfânta Filoteia” sunt:
1) promovarea vietii potrivit principiilor crestine,
2) apararea drepturilor copilului nenascut si nascut,
3) combaterea avortului
4) sprijinirea afectiva, spirituala si materiala a mamelor aflate în dificultate.
CAV „Sfânta Filoteia” nu are scop lucrativ, fiind bazat pe voluntariat si deschis tuturor femeilor aflate în dificultate, indiferent de etnie, religie sau statut social. Voluntarii asociatiei, români si italieni, colaboreaza cu centrele de ajutor dedicate vietii, cu parohiile ortodoxe si catolice din Torino si Piemonte si cu asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv promovarea vietii. Sustinatori ai activitatii CAV „Sfânta Filoteia” sunt toate persoanele care contribuie sub orice forma la realizarea obiectivelor propuse.
Asociatia este pusa sub obladuirea Sfintei Mucenite Filoteia de la Curtea de Arges. 


Sursa: site-ul comunității românești din Torino - Italia - click aici
Posted on 00:20 / 0 comentarii / Read More

joi, 4 decembrie 2008

Recepție cu prilejul Zilei Naționale a României la Oslo, Norvegia



În data de 2 decembrie a.c., Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a participat la sediul Ambasadei României din Oslo, la recepția oferită de Excelența Sa Domnul Ambasador Cristian Istrate cu prilejul Zilei Naționale a României. Preasfinția Sa s-a întâlnit cu membri ai corpului diplomatic, oameni de cultură și numeroși români veniți pentru acest eveniment din întreaga Norvegie.
Tot în cursul zilei de ieri, Preasfințitul Părinte Macarie împreună cu Excelența Sa Domnul Ambasador Cristian Istrate au avut o întrevedere cu o comisie formată din consilieri ai Primăriei din Oslo, în vederea concretizării demersurilor începute pentru concesionarea unui teren, pe care să se construiască o biserică de lemn pentru comunitatea ortodoxă română din Oslo.
În discuțiile purtate, s-a amintit și de proiectele inițiate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Excelența Sa Domnul Oystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România și Republica Moldova, cu prilejul vizitei sale de prezentare din 26 noiembrie 2008, la Reședința Patriarhală din București, privind promovarea bisericilor de lemn, specifice nordului României, în Norvegia.

(Sursa: Parohia Ortodoxă Română, Oslo)
Posted on 03:06 / 0 comentarii / Read More

marți, 2 decembrie 2008

Mitropolitul Andrei Şaguna omagiat la Viena

De Sfântul Apostol Andrei, cu prilejul hramului Parohiei Ortodoxe Române din Viena, a fost organizată o expoziţie şi o prezentare documentară a celui mai mare Mitropolit al Ortodoxiei transilvane, Andrei Şaguna. Preotul Paroh Dr. Nicolae Dura a prezentat personalitatea şi activitatea susţinută a Mitropolitului Şaguna în Transilvania, precum şi stăruinţele şi izbânzile lui vieneze pentru recunoaşterea drepturilor românilor şi a Mitropoliei lor. În cadrul prezentării s-au pus întrebări şi s-au sistematizat cunoştinţele celor care aşteaptă să-l vadă pictat în biserica românească vieneză şi pe acest ilustru Mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna.

Sursa: www.basilica.ro
Posted on 10:38 / 0 comentarii / Read More

luni, 1 decembrie 2008

..: † :.. Avem o tara! ..: † :.. - Trăiască România Dodoloață!

..: † :.. Avem o tara! ..: † :..
Avem o ţară unde au stăpânit odată
Vitejii daci, bărbaţi nemuritori.
Şi unde stau de veacuri laolaltă,
Izvoare, văi şi munţi cu fruntea-n zări.
Avem troiţe sfinte, altare şi icoane
Şi candeli ard cu mii de pâlpâiri;
Avem atâtea lacrimi şi prigoane
Că ne e plin, pământul de martiri.
Avem la Putna, Sfânt şi viu cu duhul
Pe cel ce-a stat Ortodoxiei scut;
Şi azi de-l vom chema să-nfrâng-apusul,
Va răsturna cinci veacuri de pământ.
Avem pe Brâncoveanu pildă tare,
Căci pruncii lui sub sabie-au căzut;
Ca să păzească fără de schimbare
Credinţa dreaptă-n care s-au născut.
Avem Ardealul sfânt, pământul răstignirii,
Cu tunuri sfârtecat de cel viclean;
Avem ierarhii sfinţi, pe Iancu şi martirii,
Pe Horia tras pe roată pentru neam.
Azi iaraşi te-au suit vrăjmaşii tăi pe cruce,
Ardeal cu trei culori împodobit;
Scriind deasupra vina ta cu sânge,
Aceea că, ortodoxia ai iubit.
Avem un Rai de sfinţi
În temniţi daţi la moarte
Şi aruncaţi în groapa neştiuţi;
Dar astăzi dând pământul la o parte
Ies moaşte sfinte-n zeghe grea de deţinuţi.
E jertfa lor de veacuri mărturia
Ce strigă din morminte pân’ la noi:
Să apărăm cu râvnă Ortodoxia
Şi-acest pământ, de Sfinţi şi de eroi!


Textul a fost preluat de pe www.razbointrucuvant.ro
Posted on 23:31 / 0 comentarii / Read More

1 decembrie 2008 A luat nastere Forul Ortodox Roman (F.O.R.), care va reuni toate ONG-urile ortodoxe


Sambata, 29 noiembrie, a avut loc, la Bucureşti, Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român (CALOR), care a reunit reprezentanţii a cîtorva zeci de organizaţii civice creştin-ortodoxe, cu caracter cultural sau social, precum şi o serie de personalităţi publice. De asemenea, la CALOR au participat doi trimişi speciali ai Patriarhiei, acad. Emilian Popescu şi Pr. Nicolae Dascălu. Evenimentul a fost organizat de AZEC, Fundaţia Sf. Martiri Brâncoveni, Asociaţia Pro Vita - Bucureşti şi Asociaţia ROST. În prima parte au fost rostite cîteva comunicări referitoare la istoria şi rostul laicatului, precum şi la raportul dintre acesta şi cler, pe de o parte, ca şi la cel dintre laicat şi lumea politică, pe de alta. Aceste prime cuvîntări au fost ţinute de teologul Ionel Ungureanu, lector universitar la Craiova, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, dr. Ovidiu Hurduzeu şi maestrul Dan Puric. De asemenea, Iulian Capsali, unul dintre moderatorii întrunirii, a dat citire unui "portret social-teologic" al laicatului ortodox din România postcomunistă întocmit de prof. dr. Radu Preda, de la Universitatea din Cluj, preşedinte al INTER. În a doua parte a CALOR, reprezentanţii organizaţiilor invitate au luat cuvîntul pentru a semnala probleme specifice şi pentru a propune soluţii. A fost pus accentul pe împreuna-lucrarea dintre laici, monahi şi cler, care trebuie stimulată şi intensificată. Au fost propuse cîteva acţiuni concrete, printre care susţinerea campaniei canonizării sfinţilor din închisori şi a iniţiativei pentru modificarea legii de adoptare a OG 31/2002, în sensul dezincriminării foştilor deţinuţi politici şi a eliminării discriminării la care sînt supuşi creştinii prigoniţi sub dictaturile antonesciană şi comunistă (ei nu sînt recunoscuţi, prin lege, ca victime ale acestor regimuri, cum se întîmplă în cazul evreilor şi al ţiganilor, şi nu li se oferă dreptul la memoria colectivă şi la cinstire publică). În final, asociaţiile reprezentate la CALOR au consimţit la alcătuirea Forului Ortodox Român (FOR), organizaţie federativă fără personalitate juridică, menită a deveni un partener de dialog şi de acţiune al clerului şi monahilor, în scopul împlinirii învăţăturii de credinţă. FOR va coordona diferite proiecte la nivel naţional, va monitoriza acţiunile bisericeşti, culturale şi politice şi va lua atitudine atunci cînd va fi cazul. FOR este o structură flexibilă şi funcţionează prin simpla învoială a celor care simt şi cred că slujesc aceeaşi cauză. Organizaţiile care alcătuiesc FOR îşi păstrează independenţa, dar conlucrează în chestiunile de interes comun major, pe ideea că unitatea dă forţa. Coordonarea FOR a fost încredinţată liderilor asociaţiilor care au organizat CALOR. FOR şi-a propus să organizeze anual CALOR. PENTRU amanunte si Comunicatul CALOR accesati http://www.rostonline.org/blog/claudiu/

Preluare de pe lumea-credinte.ro
Posted on 19:27 / 0 comentarii / Read More

Te Deum de Ziua Națională a României la Oslo, Norvegia

Ieri, Duminică, 30 Noiembrie 2008, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, împreună cu Părintele Paroh Marius – Alin Țeican, au săvârșit dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română ˝Învierea Domnului˝ și ˝Sfinții Mucenici Ioan Valahul și Halvard Norvegianul˝ din Oslo.

După Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba Te Deum-ului cu prilejul sărbătoririi a 90 de ani de la Marea Unire. Preasfințitul Părinte Macarie a vorbit celor prezenți despre semnificația acestui mare moment din istoria poporului român.

La slujbă, alături de numeroși credincioși, a participat și Excelența Sa Domnul Cristian Istrate, Ambasadaorul României în Regatul Norvegiei.

Marți, 2 Decembrie, Prea Sfințitul Părinte Macarie va participa la recepția oferită de Ambasada României în Oslo, cu ocazia Zilei Naționlă a României.

( Sursa: Parohia Ortodoxă Română din Oslo + adaptare)

Site-ul Parohiei Ortodoxe Românești din Oslo: www.parohiaoslo.net
Adresa bisericii Østre Aker este Ulvenveien 110, 0665 Oslo.
Cum se poate ajunge la  Østre Aker Kirke?
De la staţia de metrou Helsfyr, se iau unul din autobuzele 401, 411 ori 76B si se coboară la staţia Ulvenkrysset. Apoi se trece pasarela şi se merge spre biserică.
Pr. Marius Alin Ţeican
tel.(+47) 45420196

Posted on 08:13 / 0 comentarii / Read More

duminică, 30 noiembrie 2008

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României


Creştinii îl cinstesc astăzi, 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Sfântul Andrei era din oraşul Betsaida, fiul lui Iona evreul, fratele lui Petru, cel dintâi dintre ucenicii lui Hristos. Acesta a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind pe dascălul său zicând: 'Iată Mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii', a urmat lui Hristos. Şi zicând lui Petru: 'Aflat-am pe Iisus cel din Nazaret', l-a atras spre dragostea lui Hristos. După ce a urmat lui Hristos, când a fost după înălţarea Lui la cer, sorţii au hotărât să propovăduiască în Bitinia şi Marea Neagră, în părţile Propontidei şi Calcedonului, Bizanţului, Traciei, Macedoniei, precum şi în părţile cele ce ajung până la fluviul Dunărea, Tesalia, Grecia şi părţile Ahaiei, asemenea şi în Aminsos, Trapezunta, Iraclia şi Amastris. Tradiţia privitoare la această predică apostolică în Sciţia este întâlnită în lucrarea „Despre apostoli” a lui Ipolit Romanul, iar în secolul IV apare în Istoria bisericească a episcopului Eusebiu de Cezareea, care a preluat-o după o lucrare a lui Origen din Alexandria (+254). Mărturii mai târzii, din sec. IX-X, afirmă acelaşi lucru: Epifanie (sec. al IX-lea) spune că sciţii au fost evanghelizaţi de Sf. Ap. Andrei, iar Sinaxarul Bisericii din Constantinopol (sec. X) confirmă acelaşi lucru. În sprijinul evanghelizării acestui teritoriu de către Sfântul Andrei, se pot invoca şi alte câteva mărturii indirecte. Există, de pildă, câteva colinde şi creaţii folclorice dobrogene şi din stânga Prutului, care amintesc de trecerea apostolului prin aceste locuri. Câteva toponimice confirmă acelaşi lucru: 'Pârâiaşul Sfântului Andrei', 'Apa Sfântului' sau 'Peştera Sfântului Andrei' (aceasta se vede şi astăzi la hotarul comunei Ion Corvin, în apropierea graniţei româno-bulgare). O altă mărturie a apostolatului Sfântului Andrei pe teritoriul României găsim în Epistola Sfântului Apostol Pavel către Coloseni, din care reiese că şi 'sciţii' au putut auzi cuvântul lui Dumnezeu (3, 11).
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în Patras (Grecia de astăzi), fiind răstignit pe o cruce în formă de x, care poartă numele de „crucea Sf. Andrei”. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, ca sărbătoare naţională bisericească.
(Sursa: www.basilica.ro)

Site dedicat Sfântului Andrei - click aici
RESURSE:
Viața Sfântului Andrei - click aici
Acatistul Sfântului Andrei - click aici

Cântări - Sfântului Andrei (tropar, colindul Sfântului Andrei, Slavă la Sfântul Andrei, ș.a.) - click aici
Icoane ale Sfântului Andrei - click aici
Predică a Părintelui Cleopa la praznicul Sfântului Andrei - click aici

Biserici ortodoxe românești din diaspora cu hramul Sfântul Andrei:
- Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Andrei din Calgary, Canada
Posted on 18:01 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact