joi, 29 noiembrie 2007

TRADITII POPULARE DE SFANTUL ANDREI. ZIUA LUPULUI


DUPA inceperea crestinarii stramosilor nostri daci, in urma predicarii Evangheliei de catre Sfantului Apostol Andrei si alti ucenici directi sau indirecti ai lui Hristos, fondul pagan al vechilor credinte si ritualuri a fost nu eliminat total, ci transformat. Traditiile pagane mai insotesc si azi sarbatorile crestine, conferindu-le culoare. Un bun exemplu in acest sens este chiar noaptea de Sfantul Andrei.

In traditia populara, aceasta noapte este cea in care duhurile malefice - in special strigoii, moroii si pricolicii - primesc puteri mai mari decit in restul anului si vin printre oameni sa le faca rau. Este un fel de rasturnare a sarbatorii crestine a Rusaliilor, cand prin pogorarea Sfantului Duh intreaga natura este binecuvantata, iar planetele de leac isi maresc puterea.

Este o noapte potrivita pentru vraji si farmece, fetele superstitioase crezind ca acum au sansa sa isi cunoasca viitorul sot. Tot acum este si momentul sa se ia masuri de precautie pentru a preintimpina raul provocat de duhurile necurate care vin spre a-i speria pe cei vii. Demonii si spiritele ce nu si-au gasit odihna (strigoii) vin cu puteri sporite si fac necazuri oamenilor, afecteaza fertilitatea pamintului si a animalelor. In noaptea de “santandrei”, oamenii evita sa iasa pe ulitele satelor, iar baietii si fetele se strang si “pazesc usturoiul”.



(Articol preluat de pe site-ul ro.altermedia.info)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ma bucur de prezenta ta Ionut in echipa Radio Dor de Tara si iti doresc mult succes...sigur il vei avea ;), faci un lucru foarte bun deja si...uite acest blog este martorul devotarii tale in activitatea nou inceputa .FELICITARI SINCERE ! Eugen Emeric Chvala / Galati

Anonim spunea...

Ai avut o emisie de axceptie , in data de 24 ian , la aniversarea a 149 de ani de la UNIRE , nu 159 , cat a spus presedintele tarii , la IASI !
Te voi asculta de cate ori va fi posibil .
Bun venit in marea familie RDT !

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact