joi, 14 februarie 2008


Clip produs de Tudor Chrila cu ocazia "Valentine's Day"

Posted on 21:52 / 0 comentarii / Read More

Romancele, primele la avorturi in Peninsula


Rata întreruperilor de sarcina este în scadere printre italience, dar în crestere printre imigrante.

Lipsa educatiei sexuale are ca efect o rata a avorturilor îngrijoratoare pentru româncele din Italia. La Spitalul San Carlo Borromeo din Milano, 40% din imigrantele care cer întreruperea sarcinii sunt românce.

În Italia, întreruperea voluntara a sarcinii este reglementata de o lege din 1978. Dupa 30 de ani, legea este contestata cu orice ocazie de miscarile religioase si se afla înca în atentia opiniei publice.


În 2006, în Italia s-au înregistrat 130.000 de avorturi, dintre care o treime, printre imigrante. Numarul în continua scadere al italiencelor care recurg la întreruperea sarcinii aduce în prim-plan imigrantele si în special româncele, al caror numar este în crestere. Datele Ministerului Sanatatii releva ca în 2006 aproximativ 16.000 de românce au renuntat la sarcina în Italia.


Carmen Gulap (40 de ani), stabilita la Milano de zece ani, este mediator la Centrul de Consultanta de pe lânga Spitalul San Carlo Borromeo. Ea ne-a dat detalii despre amploarea fenomenului: „40% din imigrantele care prefera avortul sunt românce. Contribuie pe de o parte lipsa educatiei si, pe de alta, de ce sa nu recunoastem, si presiunea hormonilor pentru femeile care lucreaza ca menajere si au doar câteva ore libere pe saptamâna. Numai la protectie nu le sta capul atunci".


Cifra amintita este confirmata si la nivel national. Din datele ministerului, în 2006, româncele au reprezentat 37,2% din pacientele înscrise la ginecologi pentru întreruperea sarcinii.


Cifrele vor scadea cu siguranta pentru anul 2008. Ministerul Sanatatii din Italia a stabilit ca româncele care nu au rezidenta nu mai au dreptul la gratuitate, stabilind un cost de 850 de euro pentru un avort. „Din pacate, aceasta decizie a Ministerului Sanatatii ne întoarce în timp. Am întâlnit cazuri în care româncele iau un medicament care provoaca avortul pâna în a saptea saptamâna, cu consecinte deseori grave pentru sanatate", adauga Carmen Gulap.

Sursa: www.adevarul.ro

(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)
Posted on 21:33 / 0 comentarii / Read More

Voronin la Munchen: limba moldoveneasca a aparut inaintea limbii romane




ImageCu ocazia prezentei la Conferinta de securitate de la Munchen, Adrian Cioroianu si Vladimir Voronin (cioroi in rusa n.r.) s-au duelat in privinta limbii vorbite in cele doua state romanesti. Adrian Cioroianu, l-a intrebat pe Voronin daca Republica Moldova nu ar fi avantajata in ceea ce priveste integrarea in UE de faptul ca limba oficiala este aceeasi cu a unui stat membru al Uniunii, informeaza Mediafax, citandu-l pe ministrul de externe de la Bucuresti. Potrivit lui Cioroianu, Voronin a raspuns ca stie ca este vorba despre doua limbi identice, dar a adaugat ca limba moldoveneasca a aparut inaintea limbii romane si de aceea va sustine intotdeauna existenta unei limbi moldovenesti.


Voronin in prezentarea pozitiei sale a afirmat in cadrul conferintei ca "razboaiele informationale, interpretarile divergente privind identitatea statala si nationala a Moldovei" pun existenta acesteia "sub un mare semn de intrebare".
Voronin a fost insotit la Munchen de ministrul de externe Andrei Stratan, ministrul apararii Vitalie Vrabie si de consilierul prezidential Mark Tkaciuk, considerat pionul principal al Moscovei din anturajul lui Voronin.

(Articol preluat de pe site-ul www.rombel.com)
Posted on 21:31 / 0 comentarii / Read More

Romania, prezenta la Salonul de vacante de la Bruxelles


Romania a fost prezenta, pentru al saptelea an consecutiv, la „Salonul de Vacante de la Bruxelles“, targ de turism care in acest an se afla la a 50-a aniversare, informeaza Rompres. Organizatorii au estimat un numar record de vizitatori, circa Romania, prezenta la Salonul de vacante de la Bruxelles100.000 de persoane in cele 5 zile ale targului, ceea ce inseamna in medie 20.000 de vizitatori zilnic, nu numai din randul belgienilor, ci si din cel al strainilor care lucreaza in institutiile europene.
Cei doi operatori belgieni specializati pe destinatia Romania - AB Tours si Maxi Tours - au oferit turistilor pachete variate, de la sejururi pe litoralul Marii Negre si tratamente balneoclimaterice, preferate in general de persoane mai in varsta, pana la pachete turistice care imbina drumetiile, tracking-ul si rafting-ul si care atrag indeosebi tinerii. Totodata, cei doi tour-operatori au oferit pachete de ecoturism, dar si turism cultural si rural. La mare cautare au fost pachetele care includ circuite la manastirile din nordul Moldovei si circuite in zona Maramuresului.

Turistii s-au interesat de mestesugurile traditionale, cum ar fi tesutul covoarelor, incondeierea oualor sau cioplitul in lemn. „Pastrarea traditiei este un punct forte pe care il are inca Romania“, a declarat Ioana Cazacu, de la Oficiul National Roman de Turism pentru regiunea Benelux. In opinia dnei Cazacu, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a adus tarii noastre un imens capital de imagine. „Daca inainte de integrare, turistii straini erau mai reticienti si inca mai intrebau daca Romania este o tara sigura, acum nu-si mai fac astfel de probleme, ba chiar intreaba daca pot plati direct in euro“, explica oficialul de la Ministerul roman al Turismului.

De altfel, incet-incet, „vechii“ europeni incep sa descopere „noua Europa“. Una dintre marile atractii ale Salonului de Vacante de la Bruxelles a constituit-o asa-numitul pachet „European Quartet“ (Cvartetul european), care a oferit un circuit care include Polonia, Slovacia, Republica Cehia si Ungaria, intr-un stand special, numit „Go 4 Central Europe“.

(Articol preluat de pe site-ul www.rombel.com)
Posted on 21:27 / 0 comentarii / Read More

Limba română, predată în şcolile belgiene

Copiii rezidenţilor din Belgia, ai funcţionarilor români care lucrează la Alianţa Nord-Atlantică în Bruxelles şi Mons, precum şi în instituţiile europene vor putea urma opţional, începând cu anul şcolar 2008 - 2009, cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie româneşti.
În acest sens, Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei Comunităţii Franceze din Belgia semnează, astăzi, un acord - Carta LCO (Langue et Culture d’Origine - Limba şi Cultura de Origine), care respectă prevederile directivei europene privind studiul limbii de origine, ce datează din 1977. Autorităţile competente din Comunitatea Franceză din Belgia au încheiat deja asemenea acorduri cu cinci ţări, din care trei comunitare: Portugalia, Italia şi Grecia, şi două din afara spaţiului UE: Turcia şi Maroc. Iniţiativa introducerii de cursuri opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie româneşti în şcolile belgiene aparţine Casei de Cultură Belgiano-Române Arthis.

Aceasta a pregătit în 2007, cu ajutorul benevolilor de la Arthis, o statistică provizorie cu copiii români din mai multe şcoli din Bruxelles şi a stabilit contactele cu cele două ministere şi cu Institutul Limbii Române, partener în acest program educaţional. Proiectul a primit şi susţinerea primăriei din Bruxelles şi a Consiliului bruxellezilor de origine străină. În funcţie de numărul cererilor înregistrate de directori după mediatizarea programului, în şcoli va fi organizat un concurs de selecţie a profesorilor. Acesta este preconizat pentru sfârşitul acestui an şcolar. (Anca Voicu, Bruxelles)

Ziarul Adevarul, Joi 14 Februarie 2008

(Articol preluat de pe site-ul www.rombel.com)
Posted on 21:25 / 0 comentarii / Read More

Guvernul organizeaza, la Roma, bursa locurilor de munca pentru romani





Guvernul a adoptat miercuri un set de masuri menite sa stimuleze reintoarcerea in tara a cetatenilor romani care lucreaza in Italia si Spania. "exista la ora actuala o serioasa lipsa de forta de munca in Romania, in conditiile in care anul trecut au fost create mai mult de 170.000 de noi locuri de munca", a declarat premierul Tariceanu. Angajatorii ofera pe langa salariu si alte bonusuri precum tichete de masa, cazare.

Prima actiune de acest fel este organizarea unei Burse a locurilor de munca pentru romani, la Roma, peste 10 zile - in data de 23 februarie. Reprezentantii autoritatilor romane vor merge la Roma impreuna cu angajatori din domeniul constructiilor, pentru ca acestia sa-si prezinte oferta de locuri de munca, ce include peste 1.500 locuri de munca pe durata nedeterminata.

O directie importanta pe care se va merge este informarea romanilor din strainatate in ceea ce priveste oportunitatilor oferite de piata muncii din Romania, a precizat Tariceanu.

"Dorim sa facilitam astfel contactul direct al ofertei de forta de munca a angajatorilor romani cu muncitorii romani care muncesc in afara granitelor si doresc sa revina in Romania", a declarat premierul, mentionand ca aceasta campanie se bucura de sustinerea unor companii mari din Spania si Italia care au afaceri deschise in Romania, precum Pirelli.

Sute de muncitori din Bangladesh vor lucra in Romania

Propunerea Guvernului vine la putin timp dupa ce presa internationala relata ca fabricile si firmele de constructii din Polonia si Romania, care se plang de lipsa de forta de munca, pot angaja sute de muncitori din Bangladesh. Mii de alti cetateni din Bangladesh asteapta sa plece in Romania la lucru pe santiere publice si de constructii.

Bangladesh, care numara 144 milioane de locuitori, situat in Asia de Sud, este una din cele mai sarace tari ale lumii. Circa 40% din cetatenii acestui stat traiesc cu mai putin de un dolar pe zi. Din tara au emigrat aproape cinci milioane de persoane. Cei mai multi au ajuns in zona Golfului Persic, unde practica in general munci care nu cer calificare. in anul 2007 emigrantii din Bangladesh au trimis familiilor lor suma record de 6,56 miliarde dolari.

Sursa: www.hotnews.ro

(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)
Posted on 21:06 / 0 comentarii / Read More

Chiria în Bruxelles e 1/3 din salariu, iar în Bucureşti de 3 x salariul


Câteva „calcule domestice“ arată de ce e mai ieftin să migrezi din Botoşani, de pildă, în Italia sau în Belgia decât în Bucureşti

La 700 de euro a ajuns chiria minimă pentru un apartament de două camere în cartierul Aviaţiei, în nordul Bucureştiului, arată ofertele de pe site-ul imobiliare.ro. Tot atât costă chiria pentru un apartament în oraşele din nordul Italiei.
Salariile, însă, sunt cele care diferă – acesta fiind principalul motiv pentru care atâţia români au ales drumul Italiei în loc să migreze în Bucureşti. În Lisabona e chiar mai ietfin: cu 500 de euro se poate închiria un apartament în zonele 2-3, în condiţiile în care zona 1 reprezintă centrul capitalei portugheze, iar zona 7 e ultima de la periferie, confirmă o româncă ale cărei rude locuiesc acolo.

800 euro – chiria pentru o vilă cu 5 dormitoare în apropierea Bruxelles-ului

Silvia Olari, o româncă stabilită de mulţi ani la Bruxelles, a reuşit să închirieze, împreună cu Bruxelles, a reuşit să închirieze, împreună cu sora ei, o vilă într-o zonă rezidenţială, la 17 km de capitala Belgiei. „La parter avem un living de 7m/4,5m, o bucătărie de 3,5m/4m, un salon de masă de 3m/3m şi un soi de cămară mare în care ţinem maşina de spălat şi uscătorul.
La primul etaj avem două dormitoare, o baie şi o toaletă mai mică, la al doilea etaj – 3 dormitoare şi, de asemenea, două băi. În plus avem grădină şi terasă. Zona este foarte liniştită, maşinile nu circulă prin faţa casei cu mai mult de 30km/h, avem un castel la 5km înconjurat de un parc prin care e o plăcere să te plimbi, iar şcoala copiilor este la 30 de metri de casă.
Chiria pentru această vilă este de 800 de euro pe lună, iar întreţinerea – căldură, electricitate, gaz, apă – nu a depăşit niciodată 150 de euro pe lună. Dar să ştiţi că şi în Bruxelles sunt preţuri acceptabile. Pentru un apartament cu două camere, adică două dormitoare şi un living, chiria ajunge la 500 de euro“, spune Silvia.

Tot 500 de euro plăteşte chiria un belgian în Anvers, oraş faimos pentru comerţul cu diamante. Cu 150.000 de euro, belgianul îşi poate cumpăra un apartament de 80 mp în Anvers. Dacă luăm în considerare ofertele agenţiilor imobiliare, în Bucureşti e nevoie cam de aceiaşi bani pentru un apartament de trei camere, confort 1, dar nu central sau semi-central. Consolarea vine din faptul că la Paris e mai scump: peste 2.000 de euro chiria şi peste 4.000 de euro metrul pătrat la cumpărare. În oraşele franceze mici, însă, locuinţele costă aproximativ 1.500 de euro pe metru pătrat.

Cheltuielile lunare pentru apartament cu 2-3 camere sunt în jur de 100 de euro în Belgia, Italia şi Portugalia.

Spre comparaţie, cea mai ieftină locuinţă în Bucureşti costă în jur de 35.000 de euro. „Există oameni care achiziţionează, prin credit bancar, garsoniere de 14 metri pătraţi, confort 3, la Poarta IV Faur, la periferia Bucureştiului. În blocurile respective nu sunt gaze, nici căldură, iar în baie încape o singură persoană în acelaşi timp“, a declarat un consultant imobiliar de la agenţia Aisiel Group.
La polul opus, o vilă cu două etaje, în cartierul Baba Novac din sectorul 3 al Capitalei, costă 1,4 milioane euro. Tot atât valorează o vilă cu piscină în Monaco, sau, după preferinţă, două vile în Ibiza. „În general, pentru aceiaşi bani pe care-i plătesc în Bucureşti, aş primi ceva de mai bună calitate altundeva“, spune un grec care locuieşte în România: „Singurele mai ieftine sunt taxele şi restaurantele“.

Internetul – printre puţinele servicii mai ieftine, încă, în Bucureşti

Internetul se numără printre serviciile mai ieftine, încă, în România. Dacă în Bucureşti abonamentul la internet costă în jur de 40 de lei pe lună, în Grecia e peste 30 de euro, în Franţa aproape 35, iar în Belgia 40 de euro.

INFO PLUS
Guvernanţii promovează „migraţia internă“

În privinţa pieţei forţei de muncă, guvernanţii par frământaţi de două probleme: cum să convingă românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă şi cum să promoveze „migraţia internă“ – dinspre regiunile sărace, în care nu există locuri de muncă disponibile, înspre cele bogate, în care există deficit de forţă de muncă.
Pentru aceasta au creionat sau chiar legiferat tot soiul de stimulente- de la „prime de întoarcere“, până la facilităţi acordate patronilor pentru şcolirea „migranţilor interni“. Nici unul nu pare să se fi dumirit că problema e mai complexă.
Diferenţa între migraţia internă şi cea externă constă în banii care îţi rămân după ce plăteşti din salariu chiria, întreţinerea, mâncarea, maşina, tunsul etc. Ori, în Bucureşti, de pildă, nu-ţi mai rămâne nimic. Salariul este, în medie, o treime din preţul chiriei.

Sursa: Gandul

(Articol preluat de pe site-ul www.dirobenelu.com)
Posted on 21:04 / 1 comentarii / Read More

Burse de studiu in Belgia si nu numai





Daca sunteti elevi, studenti, dar si profesori sau cercetatori si doriti sa va specializati intr-un anumit domeniu, puteti profita de pe urma unei burse. Libertatea va prezinta cateva oferte disponibile pentru anul universitar 2008 - 2009 puse la dispozitie de Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate (CNBSS). Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul CNBSS, www.roburse.ro

Belgia
- 2 burse la cursuri de vara pentru viitorii profesori de limba franceza;

- 2 burse la cursuri de vara pentru profesori de limba franceza.

Data-limita este 10 martie 2008.

Franta
Sunt disponibile in cadrul Programului Copernic burse pentru cei care au varsta pana in 30 de ani si detin diplome de ingineri, economisti sau juristi.
Dosarul trebuie depus pana la 22 februarie 2008, la Ambasada Frantei.

Italia
Sunt acordate mai multe burse, cu o durata de 90 de luni. Acestea sunt destinate in special formarii functionarilor din administratia publica si pentru formarea profesorilor de limba italiana.
Pot aplica studenti, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice, medici sau cercetatori.
Dosarul se poate depune pana la 10 martie 2008.

Grecia
Dintre bursele disponibile la City College din Salonic pentru studii universitare cu durata de 3 ani, una este completa (cheltuielile sunt acoperite de universitatea greceasca), iar celelalte doua sunt partiale (se acopera numai 50% din costul studiilor).
Pentru studii postuniversitare sunt disponibile mai multe burse partiale, cu durata de un an si o bursa completa, tot pentru un an.
Data-limita de depunere a dosarelor este 2 mai 2008.

Armenia
- 5 burse complete universitare sau postuniversitare - masterat;

- 3 burse pentru studii - doctorat;

- 27 luni bursa pentru specializare;

- 3 burse la cursuri de vara.

Data-limita e 10 martie 2008.

Azerbaidjan
- 3 burse de studii universitare sau postuniversitare;

- 2 burse de studii - doctorat;

- 30 de luni pentru specializare stiintifica;

- 3 burse la cursuri de vara.

Data-limita este 10 martie 2008.

Vietnam
- 10 burse pentru studii universitare complete sau de doctorat;

- 6 luni de bursa la cursuri de specializare;

- 3 burse pentru cursuri de vara in domeniul limbii, literaturii si civilizatiei.
Data-limita: 15 februarie (cursuri de vara) si 10 martie (studii complete si specializare).

Israel
Se ofera 3 burse, in valoare de 2.250 euro, pentru participarea la 19 zile de pregatire intensiva teoretica si practica in domeniul agricol.
Candidatii trebuie sa aiba o diploma de licenta, sa vorbeasca fluent engleza si sa aiba experienta in acest domeniu.
Informatii suplimentare pot fi obtinute pe site-ul de Internet www.galilcol.ac.il.

Sursa: Libertatea.ro
(Articol preluat de pe site-ul www.dirobenelu.com)
Posted on 21:00 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact