joi, 14 februarie 2008

Limba română, predată în şcolile belgiene

Copiii rezidenţilor din Belgia, ai funcţionarilor români care lucrează la Alianţa Nord-Atlantică în Bruxelles şi Mons, precum şi în instituţiile europene vor putea urma opţional, începând cu anul şcolar 2008 - 2009, cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie româneşti.
În acest sens, Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei Comunităţii Franceze din Belgia semnează, astăzi, un acord - Carta LCO (Langue et Culture d’Origine - Limba şi Cultura de Origine), care respectă prevederile directivei europene privind studiul limbii de origine, ce datează din 1977. Autorităţile competente din Comunitatea Franceză din Belgia au încheiat deja asemenea acorduri cu cinci ţări, din care trei comunitare: Portugalia, Italia şi Grecia, şi două din afara spaţiului UE: Turcia şi Maroc. Iniţiativa introducerii de cursuri opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie româneşti în şcolile belgiene aparţine Casei de Cultură Belgiano-Române Arthis.

Aceasta a pregătit în 2007, cu ajutorul benevolilor de la Arthis, o statistică provizorie cu copiii români din mai multe şcoli din Bruxelles şi a stabilit contactele cu cele două ministere şi cu Institutul Limbii Române, partener în acest program educaţional. Proiectul a primit şi susţinerea primăriei din Bruxelles şi a Consiliului bruxellezilor de origine străină. În funcţie de numărul cererilor înregistrate de directori după mediatizarea programului, în şcoli va fi organizat un concurs de selecţie a profesorilor. Acesta este preconizat pentru sfârşitul acestui an şcolar. (Anca Voicu, Bruxelles)

Ziarul Adevarul, Joi 14 Februarie 2008

(Articol preluat de pe site-ul www.rombel.com)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact