sâmbătă, 25 octombrie 2008

Solistă a Filamonicii din Ploiesti, în concert la Conservatorul din Milano

Românca Ioana Maria Lupaşcu, pianistă a Filarmonicii Naţionale “Paul Constantinescu” din Ploieşti, va susţine în această seară, începând cu orele 21, un recital extraordinar la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano.


Pianista va interpreta fragmente din operele compozitorilor Bartok, Rachmaninov şi Mussorgskij, în cadrul manifestării intitulate “Incontri musicali”(“Întâlniri muzicale”), organizată de Società dei Concerti din Milano.

Artista, absolventă a Conservatorului din Iaşi, a concertat încă de la vârsta de şase ani în cele mai importante oraşe europene, iar începând cu anul 2005 a revenit în România, ca solista a principalelor filarmonici din ţară.
Posted on 09:26 / 0 comentarii / Read More

”Vino să cunoşti mai bine România”, în Castellon şi Coslada

Începând de săptămâna viitoare, Guvernul României va organiza două evenimente speciale dedicate românilor din Spania. Ambele fac parte din cadrul campaniei ”Hola soy rumano” (”Salut sunt român”), lansată luna trecută pentru îmbunătăţirea imaginii românilor aflaţi în Spania.

Sub sloganul ”Vino să cunoşti mai bine România” pe 25 octombrie, la Castellon şi pe 1 noiembrie, la Coslada (Madrid) vor fi prezentate tradiţii şi obiceiuri româneşti ca vopsitul ouălelor, sculptura în lemn, pictatul icoanelor sau produsele de ceramică. Se va deschide o expoziţie cu vânzare de produse artizanale. De asemenea va fi prezentată o piesă de teatru şi vor concerta Mircea Baniciu & Pacifica, Marius Mihalache, Crina Matei şi Irina Sârbu. Invitat special va fi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Pe scenă vor urca şi două grupuri de dans modern şi tradiţional.

Sursa:www.adevarul.ro
Posted on 09:24 / 0 comentarii / Read More

vineri, 24 octombrie 2008

Delegaţie românească în vizită la Ragusa

O delegaţie românească de la primăria oraşului Medgidia, condusă de viceprimarul Sorin Ţuţuianu, a fost primită, zilele trecute, de către preşedintele Provinciei Ragusa, Franco Antoci.

 Delegaţia românească a fost invitată cu scopul de a cunoaşte câteva dintre întreprinderile siciliene interesate să-şi deschidă noi filiale în România.

Vizita face parte din proiectul intitulat “Euromediterraneao 2008”, promovat de către Confederaţia Italiană a Micilor Întreprinzători şi Comercianţi, care prevede desfăşurarea unor acţiuni menite să promoveze pe plan internaţional întreprinderile mici şi mijlocii din Sicilia.

Sursa:www.adevarul.ro 

Posted on 09:22 / 0 comentarii / Read More

Diaspora: Informaţii despre votul uninominal doar pe internet

MAE a iniţiat o campanie de informare a cetăţenilor români din afara graniţelor ţării privind noua procedură de votare. Procedura votului uninominal este deocamdată explicat doar pe site-ul MAE. Secţiunea „Alegeri parlamentare 2008” poate fi accesată pe pagina de internet a MAE aici.

În cadrul secţiunii se oferă informaţii referitoare atât la atribuţiile MAE în cadrul alegerilor, precum şi informaţii legate de Circumscripţia 43, creată special pentru românii din diaspora. Pe aceeaşi pagină MAE informează : “Potrivit noii legislaţii în domeniu, la secţiile de vot din afara graniţelor României pot vota numai cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află.

Pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile. Cetăţenii români nu vor putea vota pe baza documentelor de identitate provizorii, cum ar fi titlul de călătorie.

Posted on 09:20 / 0 comentarii / Read More

joi, 23 octombrie 2008

Şomajul şi imigranţii: problemele spaniolilor

Pentru 62,2% dintre spanioli, principala problemă o constituie rata şomajului, aflată în continuă creştere. Conform ultimelor date publicate în barometrul Centrului de Investigaţii Sociologice, elaborat în perioada 5-13 septembrie 2008, acest procentaj este corespondentul celui din anul 2005.


Preocuparea pentru şomaj este urmată de problemele economice, apărute pe fondul crizei financiare mondiale, 54,2% dintre spanioli declarându-se îngrijoraţi de acestea.

Imigraţia est considerată a fi o problemă de către 28,4% dintre spanioli.

Singurele date încurajatoare se referă la optimismul spaniolilor faţă de îmbunătăţirea economiei, cu trei puncte procentuale faţă de sondajul din luna iunie a acestui an.

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 09:18 / 0 comentarii / Read More

Drepturi pentru menajere

Sindicatele italiene doresc să reglementeze ocupaţia de îngrijitor al unei persoane vârstnice. Foarte mulţi dintre vârstnicii din Italia sunt îngrijiţi de menajere românce. Munca acestora scuteşte contribuabilii italieni de plata a miliarde de euro.


"Ocupaţia Anei Ciobanu, care de 5 ani are grijă de un bătrân italian, ar putea fi în curând recunoscută în nomenclatorul meseriilor din Italia p FOTO ELENA HALCU";



Menajerele românce reprezintă un sprijin imens pentru economia italiană. „Dacă un bătrân ar fi ţinut într-un azil sau internat, sistemul sanitar public ar cheltui într-o zi tot atât cât o familie plăteşte unei femei străine într-o lună”, comentează Carlo Pieri, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor din Italia, ADOC.

Din calculele sale reiese că statul italian economiseşte miliarde de euro pe an mulţumită îngrijitoarelor străine. În Italia lucrează cu documente în regulă 750.000 de menajere. Se evaluează însă că alte 900.000 de femei lucrează la negru.

Aproximativ 60% din totalul îngrijitoarelor vin din Est: românce, moldovence sau rusoaice; 16% vin din Asia; 14,5 din America de Sud şi Centrală, iar 9,4% din Africa. Salariul mediu este de 700-800 de euro pe lună, dar deseori angajatorul declară atunci când plăteşte impozitele la stat mult mai puţine ore de muncă decât cele reale.

Nu este meserie recunoscută

Sindicatele italiene şi Organizaţia de Binefacere Caritas atrag atenţia Guvernului italian asupra necesităţii instituirii unor reguli precise pentru îngrijitoarele străine ale bătrânilor. „Nu există o categorie profesională recunoscută. Toate fac parte din aşa –zisa categorie a «colaboratoarelor domestice». Şi acest lucru favorizează evaziunea fiscală”, spune Francesco Di Maggio, director în cadrul INPS (n.r. - institutul naţional italian care se ocupă de impozite şi salarii).

„Avem numeroase plângeri depuse împotriva angajatorilor. Cazuri de violenţe fizice şi sexuale”, spune Pietro Soldini, reprezentant al sindicatului CGIL.
Posted on 09:11 / 0 comentarii / Read More

miercuri, 22 octombrie 2008

Reputat sociolog italian: Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania

-- "Mi-am dat seama ca delictele de strada nu erau o caracteristica a romanilor, ci, dimpotriva, albanezii si slavii, in general, erau, poate, mai periculosi. Dar cei din conducerea stangii, atunci la putere cu Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac" - Marzio Barbagli 



















Marzio Barbagli










Pentru cei care aveau dubii in privinta anchetarii si intensei mediatizari a cazului Mailat, un reputat sociolog italian iese la rampa cu o teorie soc. Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania, sustine Marzio Barbagli. Cartea "Imigratie si criminalitate", scrisa de sociologul Marzio Barbagli, a dat nastere unei dezbateri publice de amploare. Autorul isi prezinta teoria socanta despre ceea ce a urmat in Italia dupa asasinarea Giovannei Reggiani si arestarea lui Romulus Mailat, presupusul criminal. "A fost un acord intre doua parti impotriva Bucurestiului: PD-ul italian (n.r. - nou infiintatul Partid Democrat) si serviciile secrete cele mai inversunate", declara Barbagli, citat de publicatia on-line "Inviato Speciale", potrivit Hotnews. "De fapt, numarul romanilor printre autorii celor mai grave delicte din Peninsula nu este atat de mare precum stanga politica ne face sa credem", mai scrie Barbagli in cartea sa, aparuta recent la editura Il Mulino. Actiuni de denigrare a romanilor In paginile cartii sale, sociologul aminteste si de crima din statia Tor di Quinto cand s-a dezlantuit "un val de panica morala" impotriva romanilor. Ministrul de Interne de atunci, Amato, a decis chiar anticiparea adoptarii legii cu privire la asa zisul "pachet al sigurantei publice" si atat politicienii de stanga, cat si cei de dreapta, au aratat cu degetul inspre Romania, intrata in Uniunea Europeana cu zece luni inainte. "A fost o greseala colectiva", sustine Barbagli. Dupa asasinarea Giovannei Reggiani la Roma, explica sociologul italian pentru "Inviato Speciale", o mare parte din nomenclatura Partidului Democrat, condusa de Walter Veltroni, nu a avut nici un scrupul sa sustina ca Romania, nou intrata in Uniunea Europeana, este principala, ba chiar unica responsabila a intensificarii sentimentului de nesiguranta a italienilor. Actiunea de denigrare a romanilor si Romaniei a continuat si in timpul campaniei electorale pentru alegerea noului primar al Romei. Atunci, candidatul PD, Francesco Rutelli, a acuzat in repetate randuri Guvernul Berlusconi de faptul ca in, 2002, a dat posibilitatea romanilor sa intre in Italia fara viza. Romanii - in mare parte oameni onesti si muncitori



















Cartea sociologului italian










Despre delictele romanilor in Peninsula, sociologul scrie in volumul "Imigratie si criminalitate" ca procentajul romanilor delincventi, comparativ cu totalitatea autorilor de crime, a ramas relativ neschimbat. Mai mult, in aceeasi perioada, a crescut gradul de criminalitate in randul comunitatii de albanezi, vinovati de un numar in crestere de omucideri si raniri grave. "Albanezii au profitat doar de clima de teroare care s-a difuzat in jurul comunitatii de romani, comunitate  constituita in mare parte de oameni onesti, muncitori, iar crimele comise de ei au fost trecute sub tacere", mentioneaza Barbagli, care adauga faptul ca "in ziua de azi italienii se tem mai mult de romani, care au devenit ca o perdea de fum in ochi, si sunt mult mai indulgenti cu albanezii si marocanii". "Mi-am dat seama ca delictele de strada nu erau o caracteristica a romanilor, ci, dimpotriva, albanezii si slavii, in general, erau, poate, mai periculosi. Dar cei din conducerea stangii, atunci la putere cu Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac (...)". Nemtii - primii la furturi in banci "Printre strainii denuntati, pe primul loc la furturi bancare sunt germanii, iar irlandezii sunt primii la furturi din ghiseele postale, urmati, la distanta, de albanezi si romani. Toti au uitat, ca, in urma cu cinci ani, a fost o schimabre legislativa care permitea romanilor intrarea in Italia fara viza - e vorba de regulementul adoptat de UE in 15 martie 2001. Atunci au intrat in Italia foarte multi romani, pentru a sedea cele trei luni permise. Apoi, 140.000 de romani si-au facut documente, beneficiind de legea Bossi-Fini. In 2007, delictele comise de romani erau la fel de multe ca si cele din anul precedent, adica in jur de 50, in timp ce se inregistra o crestere a omorurilor comise de albanezi - circa 60", sustine Marzio Barbagli. Apelul sociologului catre clasa politica italiana este urmatorul: "este necesara o politica in masura sa faciliteze cu adevarat integrarea imigrantilor, cum ar fi un plan amplu de integrare in scoli". Marzio Barbagli, sociolog la Universitatea din Bologna, este primul care s-a ocupat, in mod detaliat, de tema criminalitatii in randul imigrantilor din Peninsula, impunandu-se, prin minutioasa munca de cercetare si documentare, drept unul din principalii experti in materie. Unul din cele trei subiecte principale ale cartii sale este analizarea efectelor extinderii Uniunii Europene in estul Europei la 1 ianuarie 2007, si daca este intr-adevar justificata teama pe care italienii o manifesta fata de romani si tigani.
Posted on 22:16 / 0 comentarii / Read More

Organism nou înfiinţat pentru protecţia minorilor comunitari neînsoţiţi

În cadrul Departamentului pentru libertăţi civile şi imigraţie din cadrul Ministerului de Interne italian, a fost înfiinţat recent un organism central de legătură pentru protecţia minorilor comunitari neînsoţiţi.

Obiectivul principal al acestei organizaţii va fi acela de a garanta drepturile minorilor comunitari aflaţi în Italia şi de a le favoriza integrarea în Peninsulă.

Noua structură va fi responsabilă şi de aplicarea acordului încheiat luna acesta între Guvernul României şi Guvernul Italiei, privind protecţia minorilor români neînsoţiţi sau aflaţi în dificultate, prezenţi pe teritoriul italian.

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 09:08 / 0 comentarii / Read More

marți, 21 octombrie 2008

Marketing în aprozarele din Castellon

Patronii magazinelor româneşti fac eforturi disperate pentru a-şi păstra clientela. Patronii magazinelor şi restaurantelor româneşti din Castellon au adoptat modelul spaniol de a-şi atrage clienţii prin intermediul ofertelor.
Magazinele de alimente româneşti din Castellon s-au văzut şi ele afectate de criza economică europeană. Din acest motiv, patronii au hotărât să-şi atragă clienţii prin diferite promoţii.

În ultimele luni, la carmangeria Muntenia, vânzările s-au redus din ce în ce mai mult, iar clienţii români cumpără în cantităţi din ce în ce mai mici.

„Cel mai puţin se vând mezelurile, băuturile şi conservele importate din ţară. Mulţi dintre clienţii pe care îi aveam înainte preferă să-şi facă cumpărăturile la un supermarket, deoarece le iese mult mai ieftin”, spune Ioana Munteanu, patroana magazinului.

Astfel, văzând cum clientela trece prin faţa magazinului, dar nu intră, patronii au luat decizia de a micşora preţurile şi de a oferi gratis produse celor care cumpără alimente în valoare de peste 50 de euro.

„Înainte veneam şi cumpăram de aici în valoare de 100 de euro, cel puţin odată la două săptămâni. Însă, de câteva luni am intrat în şomaj şi cumpăr foarte rar, nu mai mult de 30-40 de euro.

Profitând de ofertă, voi pleca de aici cu sacoşa mai plină şi, probabil, cu o sticlă de vin cadou”, explică Alexandru Ion, în vârstă de 42 de ani.

Nimeni nu refuză

După spusele patronului carmangeriei, românii au revenit în special pentru preţurile mult mai scăzute şi nu pentru produsele gratuite, dar „Nimeni nu a refuzat încă!”.

Viorica Georgescu, 42 de ani, din Târgovişte, deţine în centrul Castellonului un mic magazin de fructe şi legume. „Am cumpărat aprozarul după ce am lucrat doi ani pentru vechiul proprietar. Cum am foarte mulţi clienţi români, împreună cu soţul meu am decis să aducem şi câteva produse româneşti, în special dulciuri din ţară”, spune românca.  În ultimul timp, conaţionalii ocoleau magazinul, iar românca a hotărât să-şi recâştige clienţii. Mai nou, în fiecare zi, Andra, fiica Vioricăi, îi întâmpină pe clienţi cu fursecuri şi suc românesc. „Este ceva simbolic, dar atrage destul de multă lume, chiar dacă unii dintre ei se servesc şi apoi pleacă”, declară Viorica.

De altfel, clienţilor români cei mai fideli, cei care vin aproape zilnic şi-şi fac cumpărăturile la magazinul ei, românca le face cadou un produs cosmetic la sfârşit de săptămână, premiu pentru loialitate.

 Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 09:07 / 0 comentarii / Read More

luni, 20 octombrie 2008

Bijuterii ale Romaniei in Patrimoniul UNESCO (III)

Zidirea lor a inceput cu 800 de ani in urma.Locuri de rugaciune, mai apoi si incinte de aparare, bisericile fortificate din Transilvania sunt o mostenire fabuloasa lasata noua de sasi. Acum, clopotele lor tac. Nici sasii nu mai sunt. Nici ceasurile din turnurile-clopotnita nu mai masoara timpul. Le-am vizitat cu mult respect si incantare. Si cu placerea inegalabila de a conduce un KIA Sportage.
Au fost mai multe. Unele au fost macinate de istorie. Altele, cam 150, au ramas in picioare. Dintre acestea, sapte (deocamdata) au fost recunoscute ca fiind comori ale umanitatii si au intrat in Patrimoniul UNESCO. Povestea sasilor transilvani a inceput in secolul al X-lea, odata cu actiunea de cucerire maghiara a voievodatelor romanesti din Ardeal. Pentru a-si intari autoritatea asupra teritoriilor cucerite si pentru a asigura apararea acestora, regalitatea maghiara a apelat la colonizarea zonei cu noi populatii. Printre acestea s-au numarat si sasii, sositi din regiunile Flandrei, Saxoniei si Rinului. Treptat, colonistii sasi au capatat privilegii asupra teritoriilor unde s-au asezat. Initial spatii de rugaciune, bisericile sasesti au inceput sa fie fortificate odata cu aparitia pericolului navalirilor turcesti si tataresti. Lacasurile de rugaciune, situate, prin traditie, in centrul obstii, au dobandit si functia de adapost al comunitatii. Au fost construite, cu tenacitate si pricepere, ziduri de aparare, turnuri fortificate, bastioane si drumuri de straja. La vreme de restriste, bisericile astfel intarite puteau adaposti intreaga populatie. Tot acolo erau dosite proviziile si uneltele de lucru.

In curtea interioara a bisericilor au fost construite locuinte de tip fagure, lipite de zidul de aparare. Fiecare familie avea locul sau bine stabilit in interiorul fortificatiei si, in unele cazuri, locul acela se transmitea in familie, din generatie in generatie. Lucrurile pareau sa se eternizeze, in intelesul bun al cuvantului – cu trecerea timpului, comunitatile sasesti deveneau din ce in ce mai puternice, din ce in ce mai prospere si mai influente. Prima mare lovitura a venit odata cu incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, cand populatia saseasca a avut mult de suferit de pe urma autoritatilor comuniste nou-instalate. Pentru sasii care nu au murit in razboi, au urmat exproprieri, deportari, ani grei de inchisoare. Dupa 1989, cand au putut sa plece, sasii au plecat de tot. Aproape toti. Un exemplu: in anul 1939, comunitatea sasilor din localitatea Valea Viilor numara 928 de membri. In 2004 ramasesera 20. Acum mai sunt doar sase.

Singurul lucru bun care li s-a intamplat bisericilor sasesti fortificate in ultimii ani este faptul ca sapte dintre ele au capatat statutul de situri ale Patrimoniului Mondial al UNESCO. In ultima vreme au inceput (de fapt, reinceput, dupa interventiile efectuate in anii ’60) lucrarile de conservare si de restaurare. Volumul si complexitatea lucrarilor reclama, insa, sume considerabile pe care, se vede treaba, bugetele postrevolutionare nu prea sunt dispuse sa le aloce. Au aparul si initiative particulare ori ale unor organizatii nonprofit care lucreaza si investesc in lucrarile de restaurare – cel mai bun exemplu este cel al Fundatiei Mihai Eminescu, patronata de Printul Charles al Marii Britanii, cel care, de altfel, a si achizitionat o gospodarie saseasca la Viscri. Interesul Printului Charles pentru batranele localitati sasesti a facut ca, pe aceste meleaguri, sa soseasca si un botanist britanic, dr. John Akeroyd.

Inca de la prima vizita, din anul 2000, John Akeroyd a fost fascinat de zona, considerand-o „una dintre comorile culturale cel mai putin cunoscute ale Europei. Aici, peisajul rural prezinta caracteristici de tip medieval care au supravietuit in mod remarcabil: biserici fortificate, sate pastrate intacte, agricultura mixta nonintensiva in echilibru ecologic cu natura si animalele in salbaticie, sate inconjurate de paduri batrane si pajisti bogate in flori salbatice. O astfel de frumusete si bogatie naturala nu este rezultatul unei simple asamblari de fragmente, ci reprezinta un intreg de o inestimabila valoare stiintifica, culturala si umana.“ In anul 2006, John Akeroyd a publicat, editata de Fundatia Adept, o carte: Peisajul istoric al satelor sasesti din sudul Transilvaniei. Cu o circulatie restransa, lucrarea este, in egala masura, o opera de investigare stiintifica a fostelor teritorii sasesti si o balada incantata si trista a acestora. Prefata cartii poarta titlul: Protejarea unei lumi uitate in folosul generatiilor viitoare. Din pacate, la nivel institutional, se pare ca Romania nu poate pricepe cele doua abstractiuni din enuntul de mai sus, nici alaturarea lor. Daca lumile cu pricina tot sunt uitate, de ce ni le-am mai aminti? Si ce-au a face generatiile viitoare cu ceea ce noi am uitat deja?

Calnic, judetul Alba
Povestea cetatii Calnic incepe in secolul al XIII-lea cu un masiv donjon de piatra, inconjurat de ziduri puternice, folosit ca locuinta nobiliara. La 1430, cetatea a fost vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii sasesti care, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, a inaltat noi centuri de ziduri, a fortificat turnul portii si, pe ruinele unei constructii mai vechi, a ridicat, in incinta interioara, o capela.

Valea Viilor, judetul Sibiu
Localitatea este atestata de la 1263. Aici, in secolul al XIV-lea, a inceput constructia unei biserici, dar infatisarea actuala a lacasului de cult dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea. Tot de atunci dateaza si fortificatiile. Orga a fost instalata la anul 1807, dar acum componentele din piele ale delicatului sau mecanism au fost distruse de dihori. Amenajarea drumului ce strabate comuna a obturat sistemul de drenaj al cetatii, astfel incat acum, cand ploua, apa se infiltreaza prin pardoseala de lemn a bisericii.

Biertan, judetul Sibiu
Atestata de la 1283, biserica din Biertan este inconjurata de patru randuri de ziduri de aparare, noua turnuri si bastioane si a fost, vreme de mai bine de 300 de ani (1562-1867) resedinta episcopala a sasilor. Usa sacristiei poarta marturia uluitoarei priceperi tehnice a mesterilor sasi: o incuietoare cu 15 zavoare care se inchid pe trei directii si care sunt actionate, simultan, printr-o singura rasucire a cheii in broasca.

Darjiu, judetul Harghita
Reconstruita in secolului al XV-lea pornind de la o constructie in stil romanic ridicata in secolul al XIII-lea, biserica din Darjiu este protejata de un zid de aparare cu inaltimea de cinci metri. Frescele din interior (din care se mai pastreaza fragmente) au fost pictate la anul 1419. In secolul al XVIII-lea, cand functia de aparare a bisericii-cetate si-a pierdut insemnatatea, in incinta au fost amenajate spatii de depozitare a proviziilor pentru intreaga comunitate.

Saschiz, judetul Mures
Locuita de secui pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, localitatea a fost apoi populata preponderent de sasi. Turnul cetatii seamana foarte mult cu Turnul cu Ceas din Sighisoara, intre cele doua comunitati, cea a Sighisoarei si cea a Saschizului, existand o veche rivalitate. Biserica din Saschiz a fost fortificata la anul 1493 si are aspectul unui bastion, etaland la etaj un drum de straja sprijinit in consola. Pentru siguranta comunitatii, sasii au construit pe culmea dealului din apropiere,
intr-un loc greu accesibil, o cetate, astazi in ruina.

Viscri, judetul Brasov
Prima atestare a bisericii dateaza de la 1400, dar aceasta a fost construita pe locul unei biserici romanice inca si mai vechi. In actuala incinta se mai pastreaza patru capiteluri provenind de la biserica romanica, unul dintre ele servind drept cristelnita. Altarul incorporeaza o orga, iar aceasta este, in prezent, supusa unor migaloase si complexe lucrari de restaurare. Zidurile si turnurile de aparare au capatat forma lor definitiva in secolul al XVII-lea.

Prejmer, judetul Brasov
Prima atestare documentara a bisericii dateaza din secolul al XIII-lea. Este una dintre cele mai frumoase si mai puternice din Transilvania si are, alipite de zidul de aparare, 272 de incaperi, cate una pentru fiecare familie a comunitatii (cel mai mare numar de incaperi dintre toate bisericile sasesti fortificate). Altarul gotic a fost pictat intre anii 1450-1460. La intrarea in biserica se pastreaza piatra cu inel de fier de care erau legati nelegiuitii si femeile necredincioase, spre a fi batjocoriti de comunitate la iesirea de la slujba.
Sursa: www.descopera.ro
 
Posted on 01:05 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact