luni, 24 noiembrie 2008

Vizită pastorală a episcopului Europei de Nord la românii din Finlanda

În perioada 20-26 noiembrie 2008, Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, face o primă vizită pastorală comunităţilor de români din Finlanda. La invitaţia Ambasadei României în Republica Finlanda, Preasfinţia Sa a participat joi, 20 noiembrie, la recepţia din cripta catedralei luterane din Helsinki, oferită de către Excelenţa Sa Domnul Ambasador Lucian Fătu, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la Marea Unire din 1918. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a purtat discuţii cu cei prezenţi, membrii ai corpului diplomatic, oameni de cultură şi numeroşi români veniţi din întreaga Finlandă.
Vineri, 21 noiembrie, de Praznicul “Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ambrosius, Mitropolit de Helsinki, Preasfinţitul Părinte Macarie a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă “Sfânta Treime” din Helsinki. La slujbă, alături de credincioşii finlandezi şi ruşi, au participat şi credincioşi români, iar Preasfinţitul Părinte Macarie a oferit în dar Înaltpreasfinţitului Părinte Ambrosius şi comunităţii euharistice, o icoană a Preasfintei Treimi, pictată într-una din mănăstirile noastre din România.
Sâmbătă, 22 noiembrie, Preasfinţia Sa a participat la Vecernia Mare din biserica “Sfântul Gherman” din Espoo, iar duminică, 23 noiembrie, a slujit Dumnezeiasca Liturghie pentru comunitatea românească, în biserica “Sfântul Apostol Iacob şi Sfânta Muceniţă Irina” din Helsinki, împreună cu Părintele Paroh Ioan Durac şi Părintele Veikko Purmonen, eclesiarhul catedralei “Adormirea Maicii Domnului” din Helsinki. După Dumnezeiasca Liturghie la care au participat un număr mare de români, în frunte cu Excelenţa Sa Domnul Ambasador Lucian Fătu, Preasfinţia Sa a dăruit Părintelui Ioan Durac şi enoriaşilor, ediţia jubiliară a Liturghierului din 2008, tipărit cu aprobarea Sfântului Sinod şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Totodată, a oferit celor prezenţi Calendarul Creştin Ortodox pe 2009, iconiţe si cărţi de rugăciuni, asigurându¬-i de grija pe care le-o poartă permanent Biserica Ortodoxă Română.
Luni şi Marţi, 24-25 noiembrie, Preasfinţia Sa va vizita Mănăstirile Noul Valaam şi Lintula, iar cu acest prilej se va întâlni şi cu întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Autonome a Finlandei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Leo.

( Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord)

2 comentarii:

Anonymous spunea...

L-am intalnit pe Sfintia Sa si am ramas cu bucurie in suflet. Pentru noi romanii din Finlanda, venirea lui aici aproape de noi in Suedia e o adevarata binecuvantare.

E un om plin de iubire si care emana bucurie. Dumnezeu sa-l binecuvanteze.

Doamne ajuta

Eugen-Ionuţ spunea...

Doamne ajută!

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact