vineri, 2 mai 2008

Barometru basarabean

O soluţie pentru Basarabia

În 2005, la 4 aprilie, arena politică din Basarabia jura că a găsit această soluţie. Anii care au urmat – trei spre patru – ne arată ca în palmă consecinţelele acelei înţelegeri. Şi în continuare au loc de muncă numai basarabenii care pleacă de Acasă. Problema lingvistică e întocmai cum a fost şi după cel de-al Doilea Război Mondial. La Bălţi, centru universitar cu cea mai puternică facultate de filologie română din Basarabia, „limba moldovenească” chiar va fi predată în şcoli, începând de la 1 septembrie. Istoria este integrată. În fine, dovada cea mai grăitoare - Basarabia, ca şi satele ei, rămîne pustie. Prin urmare, la 4 aprilie, a fost găsită o soluţie doar pentru Voronin şi pentru cei care l-au votat. Acum e mai clar ca oricând – votând drapelul lui Voronin, soluţia miraculoasă pentru Basarabia nu poate fi identificată. Unica soluţie pentru palma noastră de pământ ţine, în exclusivitate, de domeniul istoriei. 4 aprilie ar fi să ne rămână ca o lecţie. Cărarea istorică trebuie căutată, dar nu doar înainte de sau deja după alegeri. Atunci interesele sunt numai ale grupurilor care se vor ori ajung parlamentare. Cărarea aceasta se cere văzută înainte de a începe campania electorală. Pentru a şti şi basarabeanul pe unde să meargă spre urnele de votare.
Fireşte, nu se angajează nici un partid să-şi axeze mesajul şi pe o eventuală Unire. Şi nu doar din lipsă de curaj. Ori pentru că o atare opţiune se prea poate să nu aibă suficientă priză la public. Partidele, pur şi simplu, nu dau semne că ar avea şi acest interes. Ele ne iau cu orice – locuri de muncă, salarii de 300 de dolari, anticorupţie, echitate socială... Iară noi ne convingem zilnic că cele anunţate rămân doar promisiuni. Anticorupţia lor trage la cântar cât 200 kg de heroină sau peste 10 milioane de euro şi un Minister de Interne sub călcâiul ministrului Papuc, implicat, conform presupunerilor, în traficul de droguri. Iar dacă luăm pe rând şi alte domenii, ne convingem că situaţia este similară. Deci, numai asta e roada înţelegerii postelectorale de la 4 aprilie.
Jocul făcut de la o vreme în Parlament – dezvăluiri, acuze reciproce – poate culmina cu un alt 4 aprilie şi în 2009. Protagonist se arată iarăşi Iurie Roşca. După ce a provocat Basarabia cu „Jos comuniştii!”, tulburând-o şi la 4 aprilie cu votul său de încredere dat lui Voronin, iată-l cu armele îndreptate spre Vlad Filat şi PLD. Roşca nu mai ţipă în stradă. Are tribuna Parlamentului. Nu mai ţipă la comunişti. Ţipă numai pentru rezultatele viitorului scrutin, pe care speră să le poată influenţa. În cazul în care opoziţia, condiţionată de electorat, nu va găsi o soluţie. Voronin, sigur, o are contând şi pe Iurie Roşca şi pe dezvăluirile acestuia. Basarabia însă nu are nevoie de soluţia lui Voronin. Un alt 4 aprilie e doar pentru aceia care stau la spatele lui Voronin şi cu spatele la Basarabia.
Să constatăm că, în prezent, nici o formaţiune nu realizează o susţinere deplină din partea electoratului. Au anumită credibilitate Alianţa „Moldova Noastră”, PLD şi PL. Regăsim în aceste grupări garda veche – Urechean şi ceilalţi, precum şi, să-i zicem, noul val sau multaşteptata schimbare – Vlad Filat şi Dorin Chirtoacă. În cazul lui Chirtoacă, se impune o precizare: dacă îl lasă în pace unchiul Mihai Ghimpu. Problema cu Ghimpu nu e un moft al cuiva. Este exact ceea ce vorbeşte lumea care mai îndrăzneşte.
Raportul „noul val – garda veche” e, cu destulă îngăduinţă, de doi la unu. Această realitate se merită conştientizată. Din acest raport de forţe se poate contura şi opţiunea Basarabiei pentru unica soluţie. Prin care să facem pasul dintâi spre schimbare. Pentru a nu fi condamnaţi să repetăm situaţia din 4 aprilie 2005. Condamnaţi să mai suportăm şi consecinţele. Probabil, şi mai grave.
Lumea cu durerea Basarabiei înainte de durerea personală mai afirmă că schimbarea e cu sorţi de izbândă numai dacă mai lasă din interesele personale şi Urechean, şi Filat, şi Chirtoacă. Dacă înţeleg adevărul de secole - că unde-i unul, nu-i putere. Şi dacă înţeleg să-şi deschidă braţele pentru a mai cuprinde şi Mişcarea Acţiunea Europeană şi Forul Democratic al Românilor din Moldova...
Spre regret, de la Independenţă încoace, nu s-a prea întâmplat ca formaţiunile pe care mizăm să audă lumea, implicit şi Basarabia. Urmările le cunoaştem. Voronin s-a pomenit cu două mandate. E cu scenariul pregătit şi pentru următorul mandat al comuniştilor. Se zvoneşte că, într-un cerc restrâns, şi-a desemnat şi succesorul – pe Vladimir Ţurcan. Asta e pofta lui.
Lumea şi palma noastră de pământ văd altă soluţie. Prin care să facem primul pas şi spre Basarabia. Ghidate de voinţa comună şi împinse din spate, formaţiunile pe care le vede lumea, persoanele din frunte pot să-şi asume responsabilitatea să valorifice această soluţie.

Haralambie Moraru

Sursa: romaninlume.ro
Posted on 20:39 / 0 comentarii / Read More

Romance in lume - blogspot


Blogul romancelor din intreaga lume, accesibil la www.feminis.ro/bloguri sau la www.romaninlume.com

Feminis.ro in colaborare cu romaninlume.com au inaugurat de curand un blog creat pentru romancele “aflate oriunde in lumea asta mare, inclusiv acasa”!
“Acest spaţiu va este destinat şi dedicat”, aşa cum reiese din cuvantul de Introducere al celui mai tanar blog pe care il puteţi accesa la www.feminis.ro/bloguri sau din pagina de inceput a siteului www.romaninlume.com.
Autoarele acestui blog, printre care va invitam şi pe voi sa va numaraţi, ne propun sa discutam "ca intre fete" despre aceasta “dura experienţa pe care multe dintre noi am trait-o odata cu plecarea din satul sau oraşul natal. De multe ori, se spune ca luam viaţa de la zero". Semanatara introducerii, e de parere ca “in nicio o ocazie nu e mai potrivita aceasta expresie ca atunci cand vorbim de emigrare. Indiferent de faptul ca plecam singure sau insoţite, un mediu cultural nou, o limba noua, precum şi alte mentalitaţi, alte obligaţii sunt ingredientele unei posibile crize de identitate, care, in cel mai fericit caz, deşi nu poate disparea de tot, se transforma intr-o senzaţie de cautare continua a acelui "acasa" asociat cu amintiri din perioada dinaintea emigrarii. Astfel, procesul de adaptare este unul nesfarşit; este greu sa inlocuieşti ce ai lasat in urma cu cele ce construieşti acum, chiar daca este vorba de lucruri mai frumoase şi mai valoroase. Pana la urma, o noua familie va deveni "acasa", un nou "acasa", un "acasa" virtual, la fel cum ne propunem sa fie şi acest blog”.
Nu ezitaţi sa impartaşiţi din experienţa voastra tuturor cititoarelor acestui blog şi sa aduceţi in discuţii subiecte şi probleme cu care fiecare dintre voi se intalneşte acolo unde locuieşte. Fiecare experienţa este unica şi poate aduce un plus de cunoaştere şi celorlalţi, va indemnam sa fiţi generoase şi sa va faceţi prietene romance in lume, ca şi voi.

Ana Florescu

Sursa: romaninlume.ro
Posted on 20:37 / 2 comentarii / Read More

Nu mai exista dreptate in lume


In arta nu ar trebui sa existe religie, clasa sociala, culoare a pielii. Dar se pare ca de fapt exista! Astfel, Galeria Saatchi din Anglia, care a lansat o lista a celor mai buni artisti ai secolului 20, votarea facandu-se prin intemediul internetului pe tot cuprinsul globului, sa schimbe ceea ce a initiat, si sa masluiasca voturile, ca nu cumva un nume de roman sa fie cap de lista. De la cele 27.509 voturi primite de sculptorul roman Constantin Brancusi la jumatatea lunii martie, clasificandu-l pe acesta pe primul loc in lista, la o distanta mare de pictorul Pablo Picasso, pe locul doi, cu doar 13.756 de voturi, sa vedem cum, spre sfarsitul lunii martie, printr-un mister neexeplicat, voturile pentru Brancusi au scazut la numai 16,218, clasandu-l pe locul 23. Pe cine a deranjat acest nume de roman? Cui nu-i convine ca un roman sa fie mai presus de oricine? Si de ce trebuie sa ne uitam la aceste genii artistice si sa punem o eticheta pe numele lor aratandu-le originea, religia, culoarea pielii sau culoarea politica... cui ii pasa de aceste lucruri? Arta are religia ei, culoarea ei, politca ei! Arta este facuta de om, pentru om, cu intentia de a bucura, de a exista acolo unde golul intalneste necunoasterea!

Nu mai exista dreptate in lume.

Madalina Deaconu
Sursa gandaculdecolorado.com
Posted on 20:34 / 0 comentarii / Read More

Limba noastra-i o comoara…

Odata cu deschiderea spre vest a Romaniei, elemente subversive capitaliste au atacat insasi limba noastra stramoseasca. Imediat imi vine in minte poezia lui Alexei Mateevici “Limba Noastra” pe care am invatat-o in clasele primare, una dintre cele mai frumoase omagii aduse limbii romane.

“Limba noastra-i o comoara/ In adancuri infundata/ Un sirag de piatra rara/ Pe mosie revarsata.” Unde e comoara si piatra rara am dori sa ii intrebam pe colegii de la Cosmopolitan care in fiecare numar intortocheaza limba stramoseasca ca intr-un joc de matele-ncurcate. “Limba noastra-i vechi izvoade./ Povestiri din alte vremuri;/ Si citindu-le ‘nsirate, -/ Te-nfiori adanc si tremuri.”

Povesti cu prezentare de produse si servicii

“Straluceste de Sarbatori in noile creatii Agnes Toma! Voal natural, catifea de matase, stofe buclate…” Am dori si noi o fusta din stofa buclata. Oare sa ne buclam parul cu buclexul ca sa ne asortam cu stofa?

Sub titlul “Free yourself!” citim: “Acum poti fi tu insati! Un nou concept de magazine s-a lansat pe piata din Romania! Fr33zone este un concept de magazine <>”. In primul rand nu intelegem de ce tot urla textele acestea cu semne de exclamare si forme de imperativ ale verbului in fiecare propozitie. In al doilea rand, ne explica si noua cineva ce inseamna concept sport style connected?

Cum va suna reclama “Gust bun de lapte, ingrediente delicioase si de calitate ti le ofera Kraft Food Romania”? Noua ni se pare romana cu topica cuvintelor din germana luata.

“Vreau si eu…manichiura spa. Exista in Romania?” intreaba retoric Cosmo. Tot el raspunde: “Da, exista si e un real rasfat. Mergi la NailSpace si te vei convinge. Aici nimeni nu se va atinge cu forfecuta de cuticulele tale. Totul este facut ca la carte, cu produse exclusiviste, de manichiura spa: gomaj, gel pentru cuticule, crema de masaj si alte asemenea minunatii”. Ia uite ce minunatie! Mai minunata insa ni se pare combinatia “real rasfat” care suna mai mult American decat romanesc, noroc ca am inteles ideea. Incalceala vine in propozitia urmatoare, din care nu intelegem ce fel de produse se vor aplica pe unghiile noastre.

Povesti turistice

Ia sa vedem ce sfat ne da Cosmo pentru vizitarea New Yorkului: “Agentiile de turism ofera sejururi in New York, cu program fix – respecta-l, daca vrei ca excursia ta sa se incadreze in <>”. Bun, incepem din nou cu o comanda data pe ton atotcunoscator, ca tot Cosmo ii mai destept decat tine. De ce nu ar vrea romanca de rand, fidela cititoare Cosmo, sa nu se incadreze in limitele normale? Ale cui si care sunt alea insa, Cosmo nu ne lamureste, poate in numarul viitor. Sfaturile se tin unul dupa altul, strigate ca in armata: “Daca imprevizibil e al doilea prenume al tau si agitatia unui oras cosmopolit si ispititor iti creste adrenalina, ia New Yorkul la picior!”. Deja ne-am obisnuit cu semnul strigarii, dar imbarligarea lingvistica si contorsiunile yoghinice ale frazei ne lasa perplex. Sa vedem ce mai invatam despre NYC, ca primele doua propozitii au tipat la noi si ne-au lasat cu intrebari referitoare la numele noastre. “Vei intelege de ce cladirea Empire State Building isi merita medalia de prestanta”. Cand a castigat cladirea Empire State Building o medalie, si ce intelege Cosmopolitan prin medalie de prestanta? Din ce limba klingoniana o fi tradus aceste fraze? Se pare ca traducatoarea articolului nu stie ca building este cladire in engleza, altfel de ce ar sari cu vederea pleonasmatica cu cladirea Building.

Povesti cu freze

Gata cu turismul, mai bine ne ducem sa vedem ce putem sa facem cu freza de care ne-am plictisit. Rasfoim la pagina cu “Party hair in timp record” (acesta e titlul copiat cuvant cu cuvant din revista, asa ca, whatever, o sa folosim si noi un Romanian English mix). Hai sa vedem cum ne putem sa ne facem un coc rasucit. In primul rand Cosmo ne asigura ca “acest coc ciufulit iti da o senzualitate aparte”. Cred si eu. “Prinde la ceafa parul si rasuceste-l pe toata lungimea, pana cand il lipesti de cap. Fixeaza cu agrafe si ascunde varfurile in interior”. V-ati lamurit?

Povesti despre relatii

Un articol cu tenta de atelier mecanic da sfaturi de reparat relatii. Textul de pe poza te indeamna: “Updateaza-ti strategia de lansare a unei relatii”. Got it? Apoi incepe in verva: “Mecanismul relatiilor tale a dat chix dupa prima suta de metri? Reporneste masinaria dragostei de la kilometrul zero! Cosmo iti desconspira trei piste gresite pe care sa le ocolesti”. Si urmeaza trei piste pe care Cosmo de abia acum le-a descoperit, care insa sunt niste banalitati si platitudini din care nu te alegi cu nimic. La inceput Cosmo te diagnosticheaza si face revizia vietii tale personale pe care, bineinteles, o cunoaste: “Ai facut slalom printre relatii si te-ai aventurat pe tot felul de drumuri alunecoase. Ai ignorat semnul de acostament periculos si te-ai incapatanat sa continui cursa in cautarea relatiei perfecte”. Asadar, domnito care esti amatoare de slalom romantic, uite ce te indruma papa Cosmo, in termeni de scoala de soferi: “Ti-ai analizat vreodata conduita in traficul legaturilor tale amoroase? Un itinerar gresit sau poate manevre deloc inspirate e posibil sa fi scos la iveala faptul ca ti-a expirat permisul de experta in relatii si ca probabil vina pentru atatea accidente in dragoste o porti, integral, doar tu!”. Vine si solutia, la fel de desteapta ca si diagnoza: “Prima lectie: repereaza greseli din trecut si pune-te fata-n fata cu ele”, apoi Cosmo iti prezinta “chestionarul cu primele trei cele mai fecvente greseli de sofat abuziv in amor”. Acest chestionar nu contine absolut nici o intrebare, ci e o enumerare de sfaturi care mai de care mai inutile sau care « state the obvious ».

Nici nu ii de mirare ca atatea fete fac gafe in conduita amoroasa, inspirandu-se din astfel de articole. Cu paragrafe construite exclusiv din metafore, nu stim ce lucruri concrete poti sa inveti. Eventual te saturi de romana incalcita a stimatilor de la Cosmo si te indrepti spre alte reviste care spun aceleasi nimicuri evidente si repetitive luna de luna, dar macar nu traduc scofalcit articolele si folosesc o romana mai accesibila.

Din pacate ceea ce se intampla in paginile revistei Cosmopolitan se intampla peste tot in presa scrisa, dar si in cea vorbita. De-abia acum ne-am lamurit de ce generatiile de liceeni din Romania vorbesc o limba semi necunoscuta noua, o romana stropita din greu cu terminologie engleza mai ales acolo unde nu trebuie si unde avem si noi multe cuvinte, chiar mai frumoase decat amicii nostri anglofoni. Si noi care ne straduiam sa gasim echivalente cu bun simt la “print”, “application”, “forward”, “download”. Ca sa fim consistenti, incheiem tot cu niste versuri din Mateevici: “Limba noastra-i limba sfanta, /Limba vechilor cazanii, / Care o plang si care o canta /Pe la vatra lor taranii.”

A consemnat Luminita Cuna
Sursa gandaculdecolorado.com
Posted on 20:33 / 0 comentarii / Read More

Un roman elogiat de presa italiana dupa ce a salvat viata unui copil

30.04.2008

Un imigrant roman in varsta de 40 de ani din Italia a salvat viata unui copil de doi ani care risca sa cada de la etajul al treilea al unui bloc din oraselul italian Montecatini Terme, din regiunea Toscana, anunta postul local de radio Nostalgia. Potrivit Antena 3, care citeaza televiziunea locala Toscana Tv, romanul si-a riscat propria viata sarind de pe o terasa in balconul in care se afla copilul. Deocamdata, nu se stie cum ajunsese copilul de doi ani pe balustrada balconului.

Presa italiana elogiaza marti curajul unui roman care a salvat luni seara un copil. Iurgan Doru din Radauti sta acum in localitatea Montecatini, din regiunea Toscana. El a auzit mai multa lume tipand ca un copil sta sa cada de la balconul apartamentului in care locuia. Micutul si mama sa sunt imigranti de origine rusa.


Presa din Italia a calificat gestul romanului ca fiind unul eroic, mai ales ca evenimentul are loc intr-un moment in care imaginea imigrantilor romani este destul de sifonata in Peninsula, dupa ce doi romani au fost arestati, in ultimele doua saptamani, pentru viol si tentativa de omor si, respectiv, crima.

De altfel, tema sigurantei pe strazile din Italia, la adresa careia imigrantii romani sunt priviti ca fiind o amenintare, a tinut capul de afis al campaniei electorale pentru Primaria Romei. Fotoliul de primar a fost castigat, in cele din urma, de Gianni Alemanno, care a promis, in prima sa conferinta de presa sustinuta in calitate de primar, ca va lua "masuri dure pentru a evita repetarea cazului Mailat".

Sursa: http://www.hotnews.ro www.ziare.com
Posted on 20:26 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact