joi, 24 ianuarie 2008

24 ianuarie este ziua in care sarbatorim an de an, din 1859 incoace, un mare eveniment al istoriei poporului roman: Unirea Principatelor.


Primii pasi catre unire s-au facut odata cu evenimentele revolutiei de la 1848, care - desi a fost inabusita - a demonstrat in mod categoric dorinta de independenta si de unitate a romanilor. Din pacate, netinand cont de interesele poporului roman, Imperiul Otoman si Rusia Tarista au incheiat la Balta Liman (cartier in Constantinopol), in primavara anului 1849, o conventie valabila sapte ani, care afecta grav suveranitatea Principatelor. Prin acea conventie se stabilea ca domnitorii celor doua tari romanesti sa fie considerati inalti functionari ai Imperiului Otoman si sa fie numiti direct de sultan, cu acordul puterii “protectoare” - Rusia Tarista. De asemenea, pentru acei sapte ani, adunarile obstesti se suspendau, locul acestora fiind luat de Consilii sau Divanuri ad-hoc, aceasta noua conducere fiind “aparata” prin aducerea a cate 25.000 de soldati in fiecare dintre tari.

Este vorba despre Moldova si Tara Romaneasca, doua tari diferite in acele vremuri, dar care s-au unit la 24 ianuarie 1859, sub conducerea comuna a lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, aceasta data este amintita anual prin diferite manifestari, dintre care nu lipseste niciodata “Hora Unirii”, cunoscutul cantec pe versurile poeziei cu acelasi titlu scrise de Vasile Alecsandri si publicate pentru intaia oara, la Iasi, in numarul 51 al revistei “Steaua Dunarii”.

HORA UNIRII

Hai sa dam mana cu mana
Cei cu inima romana,
Sa-nvartim hora fratiei
Pe pamantul Romaniei!

Iarba rea din holde piara!
Piara dusmania-n tara!
Intre noi sa nu mai fie
Decat flori si omenie!

Mai muntene, mai vecine,
Vina sa te prinzi cu mine
Si la viata cu unire,
Si la moarte cu-nfratire!

Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi si la durere;
Unde-s doi, puterea creste,
Si dusmanul nu sporeste!

Amandoi suntem de-o mama,
De-o faptura si de-o sama,
Ca doi brazi intr-o tulpina,
Ca doi ochi intr-o lumina.

Amandoi avem un nume,
Amandoi o soarta-n lume,
Eu ti-s frate, tu mi-esti frate,
In noi doi un suflet bate!

Vin’ la Milcov cu grabire
Sa-l secam dintr-o sorbire,
Ca sa treaca drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare

Si sa vada sfantul soare,
Intr-o zi de sarbatoare,
Hora noastra cea frateasca
Pe campia romaneasca!

(Versuri: Vasile Alecsandri
Muzica: Alexandru Flechtenmacher)
Posted on 14:52 / 4 comentarii / Read More

La Milano, Biserica Scientologica ii atrage pe romanii curiosi

Mai-marii sectei îi amagesc pe imigranti cu locuri de munca bine platite.
La Milano, Biserica Scientologica îi atrage pe românii curiosi care au mult timp liber. Adeptii organizatiei promit optimizarea psihicului si posibilitatea unei colaborari banoase pentru membri.
Scientologia a devenit subiect monden de când s-a înscris în grupare actorul Tom Cruise, considerat a fi ambasadorul acestei religii. Biserica sustine ca are opt milioane de adepti în 65 de tari, printre care si România. În America anilor ’50, scriitorul L. Ron Hubbard a fondat Biserica Scientologica. Aceasta are la baza principiile Dieneticii, stiinta moderna a sanatatii mentale.
În Italia, institutia are statut legal de secta.
Totul începe cu pliantul-reclama oferit pe strada de colaboratori, care te saluta si te întreaba ce mai faci, în româneste. Odata captata atentia interlocutorului, se trece la primul pas: un test de personalitate licentiat de Oxford, care se face într-un cadru anonim. Nimic nu sugereaza ca este vorba de Biserica Scientologica. Testul evidentiaza automat anumite carente psihologice, astfel ca se trece la pasul doi, cursurile menite sa „îndrepte" aceste probleme. Abia pe durata acestor cursuri contactul cu secta devine concret.
„Pe copii nu îi pot hrani cu spiritul!"
Adriana Gârleanu (44 ani) a fost învatatoare în Iasi si se afla în Italia de patru ani, cu cei doi copii ai sai. A urmat cursurile de purificare. Nu a devenit scientoloaga, sustine ca e convinsa de religia ei, însa i-au placut „învataturile" lui Hubbard.
„Mi-a placut, am recomandat si altora. Cursul te ajuta sa devii propriul tau judecator. Dupa cursuri, am vazut viata mea ca la o radiografie, momente din trecut pe care uitasem ca le-am trait. Apropo de promisiunile lor de a câstiga bani, trebuia sa-i ajut timp de trei saptamâni si primeam în total 150 de euro. Pentru 500 de euro pe luna, ti se cere sa racolezi eventuali membri, sa vinzi carti si sa împarti materiale publicitare opt ore pe zi. Dar pe copii nu îi pot hrani cu spiritul!."
Centrul de la Milano este vizitat anual de zeci de români, o buna parte sperând sa obtina un loc de munca. Nu se ofera nimic concret, locurile de munca ramânând doar o promisiune. Biserica Scientologica se dovedeste a fi o foarte bine gândita strategie de marketing si respecta una dintre frazele lui Hubbard devenita celebra: „Cea mai banoasa afacere astazi este sa creezi o religie".

Pentru 500 de euro pe luna, ti se cere sa racolezi eventuali membri, sa vinzi carti si sa împarti materiale publicitare opt ore pe zi.


(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)
Posted on 14:51 / 0 comentarii / Read More

Madrid - Romania este prezenta cu un stand la Targul de Turism

Si in 2008, la Madrid,
Romania este prezenta cu un stand la Targul de Turism

De cativa ani buni, Targul de Turism International de la Madrid (FITUR) a devenit un mijloc extrem de bun de a promova turismul romanesc.
In acest an, FITUR isi va deschide portile in 30 ianuarie si se va inchide in 3 februarie. Conducerea centrului de conventii IFEMA din Madrid a anuntat ca in acest an FITUR va acoperi 100.000 de metri patrati de expozitie, distribuiti in 12 pavilioane.
Standul Romaniei are o pozitie destul de buna, in mijlocul pavilionului 10 - Europa, si va cuprinde standurile a 17 firme de turism din tara, care vin sa-si prezinte pachetele turistice clientilor si firmelor spaniole.
Editia din acest an a FITUR se deschide de la 10:00 la 19:00 in zilele rezervate profesionistilor (30 si 31 ianuarie si 1 defruarie), iar in zilele pentru publicul larg orarul se prelungeste pana la ora 20:00 (2 si 3 februarie).


(Articol prealut de pe site-ul www.romaninlume.ro)
Posted on 14:48 / 0 comentarii / Read More

Spania vrea sa interzica pungile din plastic

Guvernul Spaniei isi propune sa reduca numarul pungilor din plastic care sunt oferite gratuit clientilor in aproape toate magazinele din tara, informeaza El Pais. Fiecare spaniol primeste anual aproape 250 de pungi.

In Spania, sunt distribuite peste 100 de miliarde de pungi din plastic intr-un an.

Din toate aceastea, doar 10% dintre pungile din plastic sunt reciclate, restul ajungand in gropile de gunoi, in natura si in apa.

Premierul Zapatero vrea sa reduca pana in 2009 consumul de pungi din plastic si sa le interzica de tot din 2010. Ele vor fi inlocuite cu pungi ne-biodegradabile de unica folosinta.

Printre masurile care se au in vedere se numara obligarea magazinelor sa ceara bani clientilor pentru pungi si sa organizeze campanii de constientizare.

Anuntul a provocat reactii diferite, ecologistii sustinand ca planul este insuficient, pe cand producatorii de pungi din plastic se plang ca masurile sunt excesive.

(Articol preluat de pe site-ul www.spaniaromaneasca.com)
Posted on 14:47 / 0 comentarii / Read More

Asociatia ”Fratia” din Torino participa la proiectul „Sa ne incetatenim”

Intre 4 februarie si 2 iunie 2008 la sediul Asociatiei „Fratia” din Torino, vor fi tinute cursuri de pregatire socio-culturala, lingvistica si legislativa destinate cetatenilor straini rezidenti in Torino care intentioneaza sa solicite cetatenia italiana.

Potrivit paginii de web a primariei Torino, initiativa, numita „Sa ne incetatenim” („Cittadiniamoci”) este realizata in cadrul programului „Imigrantii- noii cetateni”, sustinut de catre Compagnia di San Paolo si Primaria din Torino.Cursurile se adreseaza cetatenilor straini care poseda un permis sau o carte de sedere si care au un bun nivel de cunoastere a limbii italiene. Iterul formativ este gratuit (din exigente legale este necesara doar plata unei cote de asigurare de 10 Euro) si consta intr-un numar de 100 de ore de curs. Toti participantii care vor fi frecventat cel putin 80 de ore vor primi un atestat de frecventa in care vor fi certificate toate competentele dobandite. Cursurile vor cuprinde notiuni de principii constitutionale, drepturile si obligatiile cetatenesti,
formele de organizare a statului italian, egalitatea de sanse pentru toti, istoria si cultura italiana, cetatenia activa, perfectionarea nivelului de cunoastere a limbii italiene, scrisa si vorbita, cu o atentie deosebita in folosirea limbajului administrativ si a expressilor verbale si non verbale folosite frecvent. Cursul va incepe in data de 4 februarie (aniversarea „zilei memoriei”) si se va incheia in data de 2 iunie 2008 („ziua nationala a Republicii italiene”). Admiterea la curs se va face pe baza unui colocviu in cadrul caruia vor fi evaluate motivele pentru care se doreste participarea la curs. Tuturor participantilor la curs le vor fi puse la dispozitie materialele informative necesare. Grupurile vor fi de maxim 20-25 persoane. Mai multe informatii pot fi obtinute la: 011-2359090 – e-mail: info@fratia – doar prin sms la numarul 393.9169005. Cursurile se vor desfasura la sediul Asociatiei Fratia, Casa Aurora, Corso Giulio Cesare n. 29 bis lunea si joia de la orele 19.00 - 21.00 si duminica de la orele 9.00 - 12.00. Promotorii initiativei sunt Compagnia di San Paolo, Primaria din Torino, Circumscriptia n 7, Asociatia Fratia, Asociatia Azzura, Institutul islamic din Italia si Asociatia Focus. Intreaga initiativa va fi prezentata public sambata, 26 ianuarie 2008 la sediul Asociatiei Fratia, Corso Giulio Cesare n. 29 bis

(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)
Posted on 14:46 / 0 comentarii / Read More

Asociatia culturala ”Floare albastra” Terni (TR)

Oficial Asociatia culturala ”Floare albastra” din Terni (TR)s-a infiintat la data de 10 ianuarie 2008.Asociatia are program permanent sambata 16,30-18,00 si lunea(17,00-18,00) in functie de activitati .
Sediul se afla in cadrul Centrului Cultural "Sergio Albasini",unde functioneaza si alte asociatii culturale importante.Asociatia romaneasca este singura asociatie straina din cadrul centrului cultural.Aici se vor organiza permanent ateliere de pictura,activitati practice si de lectura precum si teatru in limba romana.

Asociatia si-a inceput practic activitatea in ziua de 1 decembrie 2007,cu ocazia zilei nationale a Romaniei.Cu acest prilej au fost invitati copii cu varste cuprinse intre 6-12 ani,in special de la Scoala elementara F.lli Cervi,Quartiere Italia (Terni),unde invata multi copii romani .A fost organizat un atelier de lucrari practice,copiii putandu-se juca cu cartoane colorate pentru a realiza stegulete,zmee si harti aplicative cu culorile steagurilor,vorbind despre Romania,Italia si Europa.Activitatea s-a bucurat de succes deosebit la aceasta actiune participand si multi dintre parintii copiilor.


(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)
Posted on 14:44 / 0 comentarii / Read More

25 ianuarie: prima zi a Carnavalului de la Venetia. Romania, invitat de onoare

Participarea României în calitate de invitat de onoare la Carnavalul de la Venetia debuteaza vineri, 25 ianuarie, la orele 19,00, când la Palazzo Correr, sediul Institutului Român de Cultura si Cercetare Umanistica, va avea loc vernisajul expozitiei „Apa si lutul”, organizata de Muzeul National al Satului „Dimitri Gusti”, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Expozitia va fi prezentata publicului venetian si turistilor din întreaga lume de dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului.
Astfel, de pe 25 ianuarie pâna pe 5 februarie, sediul Institutului Român din Venetia se va transforma, în contextul de sarbatoare specific Carnavalului venetian, într-o reconstituire creatoare a unui ambient românesc, cu accent pe cele doua elemente primordiale – apa si lutul – care se combina, într-un act deopotriva utilitar si estetic, pentru a da nastere artefactelor valoroase care sunt vasele ceramice. Expozitia de la Venetia va contine exemplificari ale diferitelor tehnici de lucru, ale ornamentelor si semnificatiei acestora, ale tipologiei formale a ceramicii românesti. Accentul va fi pus pe utilizarea vaselor si a figurinelor de ceramica în ritualurile legate de vârstele omului si mai ales în ritualurile funerare. De asemenea, pe parcursul desfasurarii expozitiei, vor avea loc demonstratii practice de olarit.
Din prima zi a Carnavalului, în Campo Santa Fosca, aflat în fata Institutului de Cultura si Cercetare Umanistica, va începe sa functioneze un stand românesc, care va oferi milioanelor de participanti la cea mai mare sarbatoare din Cetatea Dogilor materiale promotionale puse la dispozitie, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, de catre Institutul Cultural Român, Agentia pentru Strategii Guvernamentale si Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Tot pe 25 ianuarie, la cel mai prestigios for academic din Venetia, Ateneo Veneto, va avea loc lansarea traducerii în limba româna a volumului de versuri „Pe strade sconosciute” (”Pe drumuri nestiute”), apartinând lui Gino Pastega, unul din cei mai importanti poeti venetieni. La eveniment vor lua cuvântul Antonio Alberto Semi, presedintele Ateneului, Stefan Damian, italienist si profesor la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Giuseppe Goisis, filosof si profesor la Universitatea Ca’ Foscari din Venetia, Monica Joita, director interimar al Institutului Român de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Va rosti din versurile poetului actrita Maria Pia Colonello.

(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)
Posted on 14:42 / 0 comentarii / Read More

Cultura romaneasca, izvor de tinerete creatoare


Francis Ford Coppola nu este numai un cineast de marca, este o legenda. Cu toate acestea singur declara ca de doua decenii s-a indepartat de la miezul creativ care l-a definit ca regizor. “Am fost torturat de propria mea inabilitate de a incepe si duce la sfarsit ceva important. La cei 66 de ani ai mei de-atunci m-am simtit frustrat. N-am mai facut un film in opt ani de zile. Afacerile mele sunt in floare, dar eram neimplinit din punct de vedere creativ.”

A fost printr-o intamplare ca regizorul s-a reintalnit cu o prietena din tinerete, doctor in filosofie, Wendy Doniger, Distinguished Service Professor of the History of Religions la University of Chicago. Dupa ce l-a descoperit pe Mircea Eliade, Coppola a ales sa faca un film de suflet, o joaca intelectuala lipsita de canoanele cetatii filmului sufocate de comercialismul marilor studiouri. “M-am indragostit de povestea unui batran profesor care intinereste brusc. Si foloseste noul inceput de viata pentru a-si continua studiile lingvistice. Si eu mi-am dorit sa ma reintorc la un film de suflet. Asta inseamna bani putini si buget mic. Iar istoria se petrece tocmai in indepartata Romanie”, scrie regizorul. “Mie mi-a placut sa fug de centrul atentiei, am facut-o mutandu-ma din Los Angeles in San Francisco. Romania nu era decat la un pas”.“Youth Without Youth”, ecranizare dupa nuvela lui Mircea Eliade, este un film dificil. Regizorul insusi se regaseste in povestea intineririi perpetue care da posibilitatea de a reface un parcurs marcat de neimpliniri. Coppola, la fel ca si personajul sau, vrea sa-si retraiasca tineretea creativa, sa recupereze exuberanta unui cineast care a fost si s-a pierdut undeva intre multe filme de duzina. Pelicula e densa, temele se intrepatrund, iar rejuvenatul cineast lasa libera imaginatia filmica, dupa cum si-a dorit. Rezultatul, asa cum remarca criticii americani, este un amalgam de senzatii ce gliseaza intre realitate si fantastic fara clarviziune. Pentru regizor, aceasta inlantuire de lumi filmice inseamna de fapt viziunea ideala a unei povesti cinematografice in stare pura. Pentru critici, filmul este un esec.

Francis Coppola a locuit cateva luni bune in Bucuresti, si-a facut prieteni, si a fost intotdeuna apropiat de tinerii cineasti romani. S-a plimbat si a filmat in Romania si a apreciat frumusetile patriei. Si-a regasit, asa cum declara, izvorul tineretii fara batranete si febra creatoare a regizorului de geniu care ne-a dat “Apocalypse Now”, “Rumble Fish”, sau seria “The Godfather”. “Romania e o tara incantatoare”, declara producatoarea Anahid Nazarian. “Peisajul magnific si variat a fost fundalul unor scene care ar fi trebuit filmate in Elvetia sau in India, asa cum cerea povestea. Iar bogata traditie de teatru si film a Romaniei ne-a inlesnit accesul la o distributie remarcabila si la o echipa de filmare profesionista”. Pelicula a fost filmata de catre operatorul Mihai Malaimare jr, iar in distributie, alaturi de Tim Roth si Bruno Ganz apar si romanii Ana Maria Lara careia i se prezice o cariera in Hollywood, Marcel Iures, Alexandra Pirici si regretatul Adrian Pintea.


(Articol preluat de pe site-ul www.gandaculdecolorado.com)
Posted on 14:39 / 0 comentarii / Read More

Hackerii romani au atacat o banca din Colorado

O banca din statul american Colorado nu-si mai poate folosi serviciul de Internet banking din cauza unei retele de hackeri, care are radacini si din Romania. Locuitorii orasului Lakewood au intrat deja in panica. Primesc telefoane si e-mailuri si li se cer date confidentiale. Reprezentantii bancii americane au apelat deja la FBI, iar ofiterii au dat de urma e-mailurilor in Romania. Frauda a fost semnalata de o pensionara care a primit un telefon de la un asa-zis reprezentant al bancii. Nu s-a alarmat decat in momentul in care vocea de la telefon i-a cerut numarul cartii de credit.

Reprezentantii bancii mai fusesera anuntati si de alti clienti despre astfel de telefoane. Banca a fost atacata de o retea internationala specializata in furtul de identitate. Hackerii trimit si e-mailuri in care cer parole de la conturile de Internet banking. Asa ca institutia a inghetat orice tranzactie pe Internet. A chemat in ajutor si agentii FBI. Ancheta a dat de urma mai multor site-uri in California, Nevada si Romania. Numarul de telefon de la care sunt apelati a fost gasit la o inchisoare din Colorado.


(Articol preluat de pe site-ul www.gandaculdecolorado.com)
Posted on 14:38 / 0 comentarii / Read More

Piata muncii din Olanda ramane inchisa pentru romani:


Olanda nu-si va deschide piata muncii pentru romani si bulgari nici dupa 2009. Acesta este raspunsul Legislativului olandez la propunerea Executivului de deschidere a granitelor pentru cetatenii celor doua tari proaspat aderate. Aceeasi masura este aplicata, insa deocamdata numai pentru acest an si de Spania si Italia.
Parlamentul olandez se opune proiectului guvernului olandez de a deschide piata muncii pentru romani si bulgari dupa 2009. Masura a fost anuntata si comentata de presa olandeza dupa ce Executivul de la Amsterdam a afirmat ca intentioneaza ca de la anul sa permita accesul liber pentru romani si bulgari la locurile de munca din aceasta tara.
Pana atunci, cei care doresc sa munceasca in Olanda trebuie sa obtina un permis de munca. Initial, ministrul afacerilor sociale Piet Hein Donner dorea sa inceapa dezbaterea asupra unei deschideri a frontierelor in luna mai a anului viitor.
Italia si Spania aplica acelasi "tratament" privind accesul la pietele de munca pentru cetatenii romani si bulgari. La inceputul acestui an cele doua state europene au anuntat ca nici in 2008 romanii sa nu primeasca unda verde pentru a munci legal pe teritoriile proprii. Cu toate acestea un studiu recent arata ca si in 2007 Spania si Italia au fost destinatiile preferate ale romanilor pentru munca.

(Articol preluat de pe site-ul www.dirobenelu.com)
Posted on 14:36 / 0 comentarii / Read More

150 de noi meserii liberalizate de Franta


150 de noi meserii din domenii precum constructiile, comertul, agricultura sau informatica au fost liberalizate de Franta pe piata muncii, anunta, luni, un comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Astfel, lucratori din domeniul constructiilor si a lucrarilor publice, cel hotelier, alimentatie, restaurari, agricultura, maritim, pescuit, pescuit maritim, mecanica si prelucrarea metalelor, nu mai au nevoie de eliberarea autorizatiilor de munca.

Pe aceeasi lista se regasesc si domenii precum electricitatea si electronica, intretinere, inginerie si personal de conducere din industrie, transporturi, logistica si turism, industria de prelucrare, industria usoara, industria lemnului, industria grafica, gestiunea si administrarea intreprinderilor, informatica, cercetare, domeniul bancar si al asigurarilor, comert, servicii casnice sau publice si sanatate.

Pana in momentul adoptarii acestei hotarari, lista meseriilor "deschise" cuprindea 62 de meserii.


(Articol preluat de pe site-ul www.dirobenelu.com)
Posted on 14:33 / 0 comentarii / Read More

luni, 21 ianuarie 2008

O incantare de a ma afla alaturi de Tine ProDiaspora....
Posted on 01:44 / 0 comentarii / Read More

3 cuvinte

3 cuvinte ;) Iulia-colaborator "proDiaspora"
Posted on 01:41 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact