joi, 17 ianuarie 2008

"proDiaspora"





Din dorinta de a veni in sprijinul romanilor ce se afla departe de tara s-a nascut "proDiaspora",un proiect ambitios, ce ofera informatii despre viata culturala,spirituala si sociala a comunitatilor romanesti din diaspora. Proiectul s-a concretizat prin aparitia emisiunii "proDiaspora" in grila de programe a postului de radio, Radio Dor de Tara , difuzata in fiecare joi de la ora 21:30, si a unui blog prodiaspora.blogspot.com, unde cei interesati pot citi oricand stirile si informatiile transmise in cadrul emisiunilor "proDiaspora". Informatiile prezente atat pe blog,cat si in cadrul emisiunilor "proDiaspora" sunt preluate de pe site-urile celor mai importante comunitati romanesti din afara tarii.
Pentru ca o corecta informare presupune o documentare bogata, ii rog pe toti cei care pot si vor sa contribuie la buna derulare a proiectului "proDiaspora" si sunt interesati de o eventuala colaborare, sa ma contacteze prin intermediul adreselor atasate mai jos.



* ©j.e.i. proDiaspora 2007-2008 ___"proDiaspora" nu apartine niciunei organizatii, proiectul constituind munca voluntara

proDiaspora:
blog: prodiaspora.blogspot.com
email: p.ro_diaspora@yahoo.com
yahoo id: prodiaspora_ro
Asculta aici Radio Dor de Tara, un radio din inimi pentru inimi

Posted on 00:11 / 1 comentarii / Read More

miercuri, 16 ianuarie 2008

Bosquito canta in premiera la Chicago

Trupa romaneasca Bosquito se va afla pentru prima data, in luna februarie, in concert la Chicago. Spectacolul va avea loc vineri, 15 februarie, de la ora 21.00, cu ocazia Zilei Indragostitilor, la Club Euro din Chicago.

Potrivit organizatorilor, SearaRomaneasca, in deschiderea concertului Bosquito, atmosfera va fi animate de DJ CeZaR, Dy Yuriy si Dj Cosmin.

Pretul biletelor ese de 15$ inainte de spectacol si 20$ in seara spectacolului. Pentru rezervari si bilete cei interesati pot suna la numarul de telefon 773.968.8351.


(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:52 / 0 comentarii / Read More

Piata muncii din Italia, restrictionata inca un an pentru romani

Piata muncii va fi restrictionata pentru inca un an pentru romanii din Italia. Anuntul a fost facut pe 9 ianuarie, la Roma. Hotararea apartine guvernului italian si este prevazuta intr-o circulara comuna a ministerelor de interne si al solidaritatatii sociale din Peninsula, datata 4 ianuarie 2008, informeaza Hotnews.

Astfel, a fost prelungita cu un an perioada de tranzitie, valabila pentru 2007, care prevedea accesul liber numai pentru anumite categorii de munca. Sectoarele liberalizate deja de la 1 ianuarie 2007 sunt: agricol,
hotelier, asistenta personala, constructii, mecanica si de conducere.
Liberalizarea completa a pietei muncii in ceea ce priveste angajarea romanilor va avea loc dupa 31 decembrie 2008. Panat atunci, romanii care vor sa se angajeze in Italia si nu fac parte din categoriile menationate, vor trebui sa obtina o aprobare speciala (nulla osta) din partea autoritatatilor competente - Biroul Unic pentru Imigratie.

Pana la 1 ianuarie 2009 raman in vigoare prevederile legii actuale, adica circulara nr. 2 din 28 decembrie 2006 si nr. 3 din 3 ianuarie 2007, emise de cele doua ministere italiene.

Anuntul prelungirii perioadei tranzitorii constituie o surprizat atat pentru romani, cat si pentru functionarii italieni. In data de 4 ianuarie, contactand biroul de informatii al Ministerului solidaritatatii sociale, am fost informati ca perioada de tranzitie prevazuta pentru cetatatenii romani nu mai era valabila.

Cetatenii romani care vor sa afle mai multe detalii despre noile proceduri pot apela la numarul telefonic gratuit 800 196 196, selecationand din meniu optiunea 5 si apoi secatiunea Imigratie.

(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:51 / 0 comentarii / Read More

La Torino, Mihai Eminescu uneste comunitatea mai mult decat consulatul

Se spune despre diaspora noastra ca este lipsita de unitate. Astfel, colaborarea intre cinci asociatii romanesti plus una a moldovenilor de peste Prut reprezinta o premiera absoluta.

La aniversarea zilei de nastere a lui Eminescu (15 ianuarie 1850), cele sase asociatii au adunat la un loc, in weekend, peste 150 de persoane, cifra considerata deosebit de mare.
Organizatorii principali au fost asociatiile Flacara si Bucovina, care, prin eforturi proprii, le-au aratat italienilor prezenti ca romanii nu sunt doar mancatori de mici sau infractori, ci au o cultura ale carei radacini rivalizeaza cu cele ale republicii peninsulare.

Surpriza placuta a serii de incheiere a fost jurnalistul italian Davido Mussatti, care a recitat din memorie, in limba romana, doua dintre poeziile marelui Eminescu. Ca de obicei, misiunea diplomatica romaneasca la Torino nu a fost prezenta si nu a sustinut manifestarea culturala.

„Am organizat totul cu resursele noastre, cu propriii nostri bani", spune Cristian Petre, presedintele Flacara. Intrebat daca a fost ajutat de consulat, acesta a raspuns: „Consulul mi-a spus ca este cu sufletul alaturi de noi, dar nu am primit nimic concret".

Cristian Gaita, Adevarul

(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:50 / 0 comentarii / Read More

4 noi consulate romanesti pentru romanii din Spania

MAE pregateste deschiderea in Spania a patru noi oficii consulare in orasele Zaragoza, Ciudad Real, Almeria si Bilbao, care se vor adauga celor de la Barcelona, Sevilla, Castellon si sectiei consulare a Ambasadei, a declarat luni ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, transmite Rompres Potrivit unui comunicat de presa, Adrian Cioroianu, care se afla la Madrid pentru a participa la primul Forum al Aliantei Civilizatiilor, a declarat ca se acorda o atentie prioritara sporirii eficientei serviciilor consulare romanesti din Spania si Italia, in cele doua tari urmand sa fie alocate resurse suplimentare in acest sens.


(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:49 / 0 comentarii / Read More

Inginerii romani cautati in Germania

Germania va primi neconditionat, ingineri din tari din Europa Centrala si de Est membre ale Uniunii Europene, specializati in electrotehnica si masini-unelte.

Pe de alta parte, studentii straini cu diploma de licenta obtinuta in Germania vor primi automat drept de munca pentru trei ani in aceasta tara.
Potrivit forumului romanilor din Munchen, www.ro-muenchen.de, autoritatile au decis astfel sa renunte, in aceste cazuri specifice, la principiul de a prefera cetateni germani pentru ocuparea locurilor de munca vacante. Guvernul german a aprobat un proiect de ordonanta vizand facilitarea imigratiei strainilor cu studii superioare, pentru a acoperi lipa de mana de lucru calificata.

Pana in prezent, examinarea dosarelor strainilor trebuia sa dovedeasca ca posturile la care aspira acestia nu pot fi ocupate de germani.

Masurile, care urmeaza sa fie supuse Parlamentului, constituie o schimbare de politica pentru Germania, care voia sa isi inchida piata muncii cel putin pana in 2009 cetatenilor ultimelor tari care au aderat la Uniunea Europeana, pentru a combate dumpingul salarial. In prezent, Germania are cu 20.000-40.000 mai putini ingineri decat ar avea nevoie, potrivit expertilor.


(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:48 / 0 comentarii / Read More

Marea Britanie va construi 2 milioane de case pentru imigranti

Aproape 2 milioane de case vor trebui ridicate doar pentru a face fata fluxului imigrational in Marea Britanie. Potrivit unui raport al Migrationwatch UK, 263 de case trebuie construite in fiecare zi pana in anul 2026 – echivalentul a 5 orase de marimea Birmingham-ului.
Patru din 10 case noi vor fi destinate imigrantilor. Presedintele Sir Andrew Green, citat de Daily Express, a spus ca nivelul imigrantilor „este de 25 de ori mai mare decat oricand in 1000 de ani de istorie a noastra”.

El a adaugat ca „beneficiile economice sunt trambitate de Guvern cu fiecare ocazie, dar ca se spun foarte putine despre costuri”. El a oferit ca exemplu adaosurile uriase la necesitatile infrastructurii, pentru a se construi milioanele de case solicitate de imigranti.

Presiunea suplimentara asupra scolilor, transporturilor si serviciilor sanitare „vor avea ramificatii masive pentru orice locuitor al acestei tari in deceniile ce vor urma” a adaugat el. Potrivit anticiparilor Guvernului, imigratia in Anglia va creste de la 130.000 pe an in prezent, la 171.500 in 2026. Sir Andrew a mai declarat ca tara este deja foarte aproape de a fi cea mai aglomerata din Europa.

„Nu putem permite ca acest lucru sa continue. Obiectivul nostru acum trebuie sa fie o balanta ampla intre imigratie si emigratie” a explicat el.


(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:46 / 0 comentarii / Read More

Misiunea politistilor romani in Italia continua

O echipa formata din 14 politisti romani se afla incepand de marti, 15 ianuarie, in Italia, pentru a continua misiunea demarata la inceputul lunii noiembrie 2007.

Ofiterii si agentii romani plecati in misiune sunt buni cunoscatori ai limbii italiene, fac parte din strucurile centrale si teritoriale ale Politiei Romane, iar 8 dintre acestia au mai participat la aceste misiuni.

Potrivit Amos News, pe parcursul a trei luni, politistii romani isi vor desfasura activitatea in echipe mixte de lucru, in vederea combaterii, cu mai mare eficienta, a criminalitatii comise de cetateni romani.

Astfel, pe langa cei cinci politisti romani participanti la Proiectul ITARO, in cursul anului 2007, din dispozitia ministrului internelor si reformei administrative, Cristian David, au mai fost detasati in Italia alti 19 politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

In luna decembrie, la intoarcerea ofiterilor detasati temporar in aceasta misiune, a fost intocmit un nou bilant, stabilindu-se faptul ca, operatiunile desfasurate in colaborare cu fortele de ordine italiene direct implicate in contracararea fenomenului infractional produs de cetatenii romani, a avut rezultate foarte bune.

La data de 13.12.2007, in urma evaluarii activitatilor desfasurate de catre politistii romani, reprezentantul Politiei de Stat Italiene a subliniat reusita acestei actiuni, concluzionand ca misiunile de acest gen trebuie sa continue.

(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)
Posted on 22:45 / 0 comentarii / Read More

Incalzirea globala va fi studiata la scoala

Elevii vor studia, din aceasta toamna, incalzirea globala la scoala. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a semnat un ordin privind introducerea acestei discipline, ca materie optionala, in programa scolara, anunta Antena 3.
La randul sau, ministrul Mediului, Attila Korodi, este de parere ca educatia mediului ar trebui implementata dupa modelul european, care prevede includerea unui capitol de educatie ecologica in fiecare materie.

(Articol preluat de pe site-ul www.romani-online.co.uk)
Posted on 22:43 / 0 comentarii / Read More

Romanii – chinuiti si anul acesta de birocratia spaniola

Piata muncii ramane „intredeschisa” si in 2008


Romanii nu vor putea munci liber (por cuenta ajena) in Spania nici in acest an. Guvernul spaniol a decis in ultima sedinta de guvern din 2007, ca restrictiile aplicate la 1 ianuarie 2007 muncitorilor romani si bulgari nu vor fi intrerupte si vor ramane in vigoare pana la sfarsitul acestui an.
Numarul mare de muncitori romani care se afla in Spania si care au nevoie de acte nu a influentat decizia guvernului, care a fost justificata foarte vag, de starea pietei muncii. Romanii nu pot lucra legal decat daca se inregistreaza ca persoane fizice autorizate sau daca solicita permisul de munca – cuenta ajena – la delegatiile guvernului.
Ministerul Muncii, cel de Interne si cel de Externe au recomandat prelungirea moratoriului pana la sfarsitul acestui an pe baza unor argumente care nu au fost explicate prea mult.
Un comunicat de presa al Ministerului Muncii aratá ca decizia a fost luata in urma consultarii cu asociatiile patronale si cu cele sindicale, care si-au dat aprobarea pentru continuarea aplicarii restrictiilor. Se stie insa ca in urma cu cateva luni patronii din agricultura din Castilla La Mancha au infruntat guvernul spunand ca nu-si vor lasa strugurii neculesi si criticand lipsa fortei de munca si restrictiile aplicate romanilor.
Sindicatele au criticat doar lipsa de protectie a muncitorilor romani din agricultura, mai ales ca vara trecuta au decedat doi romani in plina recolta.

(Articol preluat de pe site-ul wwww.romaninlume.ro)
Posted on 22:41 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact