miercuri, 16 ianuarie 2008

La Torino, Mihai Eminescu uneste comunitatea mai mult decat consulatul

Se spune despre diaspora noastra ca este lipsita de unitate. Astfel, colaborarea intre cinci asociatii romanesti plus una a moldovenilor de peste Prut reprezinta o premiera absoluta.

La aniversarea zilei de nastere a lui Eminescu (15 ianuarie 1850), cele sase asociatii au adunat la un loc, in weekend, peste 150 de persoane, cifra considerata deosebit de mare.
Organizatorii principali au fost asociatiile Flacara si Bucovina, care, prin eforturi proprii, le-au aratat italienilor prezenti ca romanii nu sunt doar mancatori de mici sau infractori, ci au o cultura ale carei radacini rivalizeaza cu cele ale republicii peninsulare.

Surpriza placuta a serii de incheiere a fost jurnalistul italian Davido Mussatti, care a recitat din memorie, in limba romana, doua dintre poeziile marelui Eminescu. Ca de obicei, misiunea diplomatica romaneasca la Torino nu a fost prezenta si nu a sustinut manifestarea culturala.

„Am organizat totul cu resursele noastre, cu propriii nostri bani", spune Cristian Petre, presedintele Flacara. Intrebat daca a fost ajutat de consulat, acesta a raspuns: „Consulul mi-a spus ca este cu sufletul alaturi de noi, dar nu am primit nimic concret".

Cristian Gaita, Adevarul

(Articol preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact