joi, 16 octombrie 2008

Informatii privitoare la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008

Pe data de 30 noiembrie 2008 cetăţenii români sunt chemaţi la urne, pentru alegerea reprezentanţilor în Camera Deputaţilor şi Senat. Cetăţenii români din străinătate care vor dori să voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor putea să o facă doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află. Reşedinţa în străinătate va trebui probată cu ajutorul unor acte doveditoare valide eliberate de autorităţile din ţara în care locuiesc alegătorii români. Conform legislaţiei româneşti, în afara graniţelor României pot vota cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, astfel:
1. Cetăţenii români cu domiciliul în Belgia pot vota pe baza paşaportului românesc simplu, valabil, care poartă menţiunea stabilirii domiciliului în Belgia (CRDS).
2. Cetăţenii români cu reşedinţa în Belgia pot vota cu paşaportul românesc simplu, valabil sau cu cartea de identitate românească valabilă.
3. În ambele cazuri, documentele româneşti valabile trebuie însoţite de oricare din cele 4 categorii de acte belgiene care dovedesc reşedinţa în Belgia. Cele 4 categorii de acte cuprind:


- Carte de identitate electronică pentru străini: Titre de sejour / Verblijfstitel / Aufenthaltstitel
- Carte de identitate pentru străini (alta decât cea electronică): Identiteitskaart voor vreemdeling / Carte d’identité d’etranger / Personalausweis fur auslaender
- Titluri de sejur speciale, eliberate de Ministerul belgian al afacerilor externe specială (ex. carte de identitate diplomatică, consulară, alt tip de act care se încadrează în această categorie).
- Certificat de înscriere la registrul străinilor: Certificat d’inscription au registre des etrangers / Bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister
Pentru vizualizarea celor 4 categorii de documente accesaţi:
http://www.dofi.fgov.be/RG/BORDER/Fr/Start_Fr.htm / Documents donnant droit à l’entrée sans visa / Belgique.

ATENŢIE !

1. NU se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate !

2. NU se va putea vota pe baza titlului de călătorie !

3. La secţiile de vot deschise în Belgia NU vor putea vota cetăţenii români aflaţi în Belgia în scop turistic sau de afaceri !

4. Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte româneşti de identitate valide (cărţi de identitate, paşapoarte simple, paşapoarte simple cu menţiunea CRDS, paşapoarte de serviciu / diplomatice).

Ambasada României recomandă cetăţenilor români din Belgia să se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal (Legea 35 / 13 martie 2008), pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 30.11.2008.

Sursa:www.rombel.com
Posted on 18:38 / 0 comentarii / Read More

miercuri, 15 octombrie 2008

Filmele documentare româneşti fac săli pline în Europa

Astra Film Festival va fi prezent în Polonia, în perioada 15-19 octombrie, la castelul regal Zamek din Poznan, după ce evenimentul a mai fost prezentat în Cracovia, Paris, Torino şi Novosibirsk (Rusia), prin proiectul Astra Film în lume
„În anii 1990, când am pornit aventura Astra Film Festival, părea un miracol de neatins să ajungem să fim chemaţi ca un brand cultural al Europei. În acest an, Festivalul a fost găzduit în diferite oraşe din Europa şi m-a cuprins aceeaşi emoţie de începuturi, când am văzut succesul programului departe de Sibiu“, a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film.
Aproximativ 32 de documentare ce poartă amprenta unor regizori români consacraţi, o expoziţie de fotografie şi seri de muzică tradiţională susţinute de tineri din Braşov şi de Fanfara Zece Prăjini vor reprezenta România în faţa publicului polonez. Programul mai cuprinde filme documentare studenţeşti devenite între timp clasice, dar şi filme premiate de-a lungul anilor la Astra Film Festival.
Festivalul de film documentar ce se va desfăşura în Poznan se înscrie în seria de acţiuni de promovare a regizorilor români şi a creaţiilor cinematografice româneşti dincolo de hotarele ţării. Programul pregătit de Astra Film include o selecţie a documentarelor de succes produse în ultimii ani de: Thomas Ciulei, Alexandru Solomon, Dumitru Budrala, Dan Alexe, Corina Radu, Adina Pintilie, Angus MacQueen, majoritatea fiind proiectate la diverse ediţii ale Astra Film Festival.
Cu o tematică diversă, filmele abordează diferite aspecte ale realităţilor româneşti: fenomenul migraţiei şi efectele globalizării, profesii tradiţionale în contextul modernităţii, marginalizarea populaţiei de etnie rromă, efectele comunismului. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de dezbateri, la care vor participa cineaşti, studenţi şi invitaţi. Programul special de proiecţii de film va fi completat de expoziţia de fotografie „Transilvania mea“, unde 36 de fotografi din România, Olanda, Statele Unite şi Japonia vor expune 100 de fotografii ce surprind cotidianul urban românesc, dar şi pe cel rural, într-o paletă a cărei compoziţie principală este realitatea nedisimulată din România.
Un film despre brandurile socialismului caută finanţare la East European Forum
Documentarul „Metrobranding“, care vorbeşte despre mărcile faimoase ale României socialiste, produs de Mandragora, caută distribuţie la East European Forum for Documentary, care se desfăşoară între 22 şi 24 octombrie, în Jihlava, Cehia. „Metrobranding“ este regizat de Ana Vlad şi Adrian Voicu şi doreşte să fie o incursiune în povestea brandurilor româneşti, precum motocicleta Mobra, bicicleta Pegas şi tenişii Drăgăşani. Unele mărci au rezistat, altele nu. Filmările s-au desfăşurat din decembrie anul trecut până în septembrie, în oraşele care în perioada comunistă erau celebre pentru obiectele pe care le produceau. Bugetul total al filmului, care acum este în postproducţie, a fost de aproximativ 200.000 de euro, a spus producătorul Anca Puiu, care a adăugat că proiectul participă la East European Forum pentru a găsi un distribuitor mare, conform Mediafax. East European Forum are loc înaintea Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (24 - 29 octombrie).
Posted on 18:49 / 0 comentarii / Read More

Întâlnire literara si lansare de carte

ARTHIS – Casa de Cultura Belgo-Româna organizeaza în data de 20.10.2008 începând de la ora 19.00 la Arthis, intâlnire literara: Constantin ABALUTA | Carl NORAC | Jan MYSJKIN | Laurence VIELLE (de confirmat). Program: Lansarea traducerilor în româna si olandeza a cartilor: Caietul albastru de Carl Norac, Bel si Zebuth de Laurence Vielle, traduceri de Gabriela si Constantin Abaluta, De Indringer(Intrusul) de Constantin Abaluta, traducere de Jan Mysjkin, Uitgeverij P, Leuven, 2008 si expozitie de carte si desene : Constantin Abaluta


Constantin Abaluta, poet, prozator, dramaturg si traducator, s-a nascut în 1938, la Bucuresti.
A terminat studiile de arhitectura pe care a practicat-o pâna în 1969.
În 1958 îsi începe cariera literara în presa cu mai multe publicatii si mai ales cu poezii.
Primul sau volum de poezie este publicat în 1964 si pâna astazi a publicat în jur de patruzeci de carti de poezie, proza si teatru. Constatin Abaluta se consacra de asemenea criticii literare si traducerilor. Printre cele mai importante traduceri putem enumera operele lui Beckett, Baudelaire, Vian, Michaux, Dylan Thomas, Wallace Stevens, etc.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Constantin Abaluta a primit numeroase premii literare pentru scrierile sale, atât în România cât si în întreaga lume.

33 Rue de Flandre - 1000 Bruxelles
Tel : 0032 2 511.34.20
info@arthis.org; www.arthis.org

Sursa:www.rombel.com
Posted on 18:36 / 0 comentarii / Read More

marți, 14 octombrie 2008

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia prăznuirii sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva

Cu ocazia prăznuirii sărbătorii Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei – Iaşi, 14 octombrie 2008 – Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, următorul mesaj:


Înaltpreasfinţiei Sale,
Înaltpreasfinţitului Părinte TEOFAN,
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei


Înaltpreasfinţia Voastră,

Cu deosebită bucurie am primit scrisoarea Înaltpreasfinţiei Voastre privind organizarea la Iaşi, în perioada 12 – 16 octombrie, a sărbătorii Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, intrată în conştiinţa publică, în perioada de după 1989, ca fiind îngemănată cu Sărbătorile municipiului Iaşi, ajunse, acum, la cea de-a XVII-a ediţie.
Anul acesta însă municipiul Iaşi îşi adaugă în cununa de preţ a valorilor sale împlinirea a 600 de ani de atestare documentară, fapt confirmat de un important document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, la 6 octombrie 1408.
Contextul acestui popas aniversar constituie un luminos prilej de trăire, cu demnitate, a înălţătorului sentiment de preţuire a semnificaţiilor multiple ale oraşului Iaşi pentru istoria Moldovei şi a întregului popor român.
Vatră a unor străvechi mărturii de civilizaţie, oraşul Iaşi s-a afirmat, ca centru urban, în epoca medievală, deodată cu principatul Ţării Moldovei, pentru a deveni, apoi, curte domnească a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare iar, de la sfârşitul secolului al XVI-lea, capitală politică a Moldovei şi scaun mitropolitan.
În anul 1600 oraşul Iaşi era în mod provizoriu, dar profetic, capitală a afirmării unităţii Ţărilor Române sub sceptrul domnitorului Mihai Viteazul.
Capitala Moldovei a devenit centrul de strălucire statală, culturală şi spirituală a epocii domnitorului Vasile Lupu, mai ales prin aducerea aici în 1641 a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
Oraşul Iaşi rămâne, de asemenea, oraşul marilor Mitropoliţi cărturari şi ctitori de limbă românească Varlaam şi Dosoftei, pe care Dumnezeu a binevoit să-i aşeze între Sfinţii Săi din cer, iar pe noi ne-a învrednicit să le vedem numele înscrise în Calendarul Bisericii noastre pe când păstoream ca mitropolit la Iaşi (în 2005, Sfântul Ierarh Dosoftei şi în 2007, Sfântul Ierarh Varlaam).
Cetate a unităţii panortodoxe prin Sinodul din 1642 şi oraş al Unirilor româneşti (1600, 1859 şi 1918), oraşul Goliei, al Cetăţuiei şi al Galatei, a fost hărăzit să fie şi oraşul unei măreţe Catedrale, ctitorie a eruditului şi luptătorului mitropolit Veniamin Costachi şi a harnicului şi evlaviosului mitropolit Iosif Naniescu.
Ca leagăn al culturii, oraşul Iaşi a fost şi a rămas „dulcele târg al Ieşilor,” oraşul lui Eminescu şi al lui Creangă, oraşul teiului din Copou şi al bojdeucii din Ţicău, oraşul Junimii, al multor oameni de teologie şi ştiinţă, de literatură şi artă, de administraţie şi economie, al căror spirit dăinuie, nestins, iradiind peste timp şi spaţiu, din istoricul platou al Bisericilor voievodale Sfântul Nicolae-Domnesc şi Sfinţii Trei Ierarhi, al Palatului Culturii, al Mitropoliei şi al Primăriei, dar şi de pe colinele domoale ale Centrului Universitar ieşean.
Ani de-a rândul, începând de la întâia ediţie a sărbătorilor municipiului Iaşi, am trăit personal, ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, bucuriile acestor zile de octombrie alături de ieşeni şi de pelerinii veniţi din toată ţara şi din străinătate, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva şi ale altor sfinţi din Răsăritul Ortodox.
În fiecare an, de hramul Catedralei mitropolitane şi de sărbătorile oraşului, mulţumind lui Dumnezeu pentru ajutorul Lui dăruit oamenilor şi preţuind pe cei ce au locuit şi au creat aici valori, ne bucurăm de lumina evenimentului şi de comuniunea între generaţii.
Prăznuirea celor 600 de ani de atestare documentară a municipiului Iaşi ne îndeamnă să fim şi mai mult rugători către Dumnezeu şi recunoscători ai moştenirii primite. Deşi reţinut la Bucureşti de multe lucrări urgente, ne aflăm prezent sufleteşte la Iaşi, în comuniune duhovnicească cu Înaltpreasfinţia Voastră, cu toţi ierarhii prezenţi la sărbătoare, cu autorităţile de stat centrale şi locale, cu preoţii, monahii, monahiile şi cu mulţimea de pelerini.
Împreună cu toţi, ne plecăm duhovniceşte fruntea în faţa moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, acestea din urmă fiind aduse acum de la Craiova, prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei, la împlinirea a 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nifon, spre a spori bucuria tuturor credincioşilor închinători.
Cu părintească şi frăţească dragoste în Hristos-Domnul, îndreptăm către toţi cei prezenţi la Iaşi caldă binecuvântare, cu doriri de sănătate şi pace, de bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea sfântă şi folositoare Bisericii şi poporului nostru.

S.S. † Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Posted on 11:55 / 0 comentarii / Read More

Expozitie de vinuri romanesti la Bruxelles


APEV Romania pregateste, in prezent, participarea la doua turnee de promovare a vinurilor romanesti in Belgia, Polonia si Estonia.


Primul turneu se va axa pe Salonul Megavino Bruxelles(17-20 oct. 2008), unde atat publicul larg, cat si specialistii din intreg spatiul BENELUX si nu numai, vor putea lua contact cu producatorii romani in standul 3900. De asemenea, in ziua de luni, 20 oct. 2008, intre orele 12h00-17h00 va avea loc o prezentare-degustare, adresata de data aceasta numai specialistilor, care vor putea degusta vinuri de o certa valoare, confirmate de altfel si de Concours Mondial de Bruxelles 2008, unde tara noastra a primit 14 medalii: 6 de aur si 8 de argint. Acestora li se adauga cele 9 distinctii acordate de Decanter World Wine Awards 2008 si cele 10 acordate de IWSC 2008 la Londra.
 
Sursa: www.rombel.com
Posted on 11:14 / 0 comentarii / Read More

luni, 13 octombrie 2008

Iaşi, oraş internaţional de pelerinaj

storia pelerinajului de la Iaşi şi măreţia pe care a câştigat-o prin prezenţa a numeroşi credincioşi la racla Sfintei Cuvioase Parascheva au lansat ecouri în lumea întreagă. Ca o atestare oficială a faptului că pelerinajul de la Iaşi a căpătat o evidentă amploare internaţională, Consiliul Mondial al Bisericilor, prin Grupul de Coordonare Europeană pentru Misiune şi Reînnoire, şi Consiliul Bisericilor Europene au hotărât, în anul 2000, ca Iaşul să devină oraş internaţional de pelerinaj, alături de Tesalonic - Grecia, Trondheim - Norvegia, Edinburgh - Marea Britanie şi Praga - Cehia.

Sărbătoarea continuă în cetatea Sfintei Parascheva

Sărbătoarea continuă în cetatea Sfintei Parascheva


Mii de pelerini s-au închinat deja la moaştele Sfintei Parascheva, scoase în faţa Catedralei mitropolitane încă de sâmbătă, 11 octombrie Potrivit organelor de ordine, pe la racla Cuvioasei, care ocroteşte „ţara lui Ştefan“ de 367 de ani, până ieri, la ora 17:00, au trecut aproximativ 65 de mii de pelerini Aseară, moaştele Sfintei Parascheva au fost purtate în tradiţionalul pelerinaj „Calea Sfinţilor“, pe străzile din centrul Iaşului În cadrul acestuia, a avut loc ceremonia de primire a moaştelor Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului
Iaşul se află în sărbătoare. Manifestările prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care adună, în fiecare toamnă în capitala Moldovei, sute de mii de pelerini din toată ţara, au început sâmbătă dimineaţă cu o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, în cadrul căreia au fost purtate moaştele Sfintei Parascheva şi moaştele celor 33 de sfinţi, adăpostite de cea mai mare biserică din Iaşi. Înainte de procesiune, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, şi de mai mulţi preoţi şi diaconi, a săvârşit în Catedrală Acatistul Sfintei Parascheva.
După ce au fost purtate în procesiune, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aşezate în baldachinul special amenajat lângă Catedrala mitropolitană, iar credincioşii care formaseră sâmbătă dimineaţă deja un rând de aproape un kilometru au început să se închine. „Mă simt foarte uşurată şi am o mare mulţumire în suflet că am putut să ajung la Cuvioasa să mă rog. M-am rugat pentru sănătate, iertare de păcate, pentru copii, pentru realizarea lor în viaţă. Am 30 de ani de când vin la Sfânta Parascheva, iar aceasta îmi dăruieşte multă linişte. Plec de aici cu multă bucurie“, ne-a mărturisit Viorica Pricop, din satul Broşteni, judeţul Botoşani, una dintre primii pelerini care s-au închinat anul acesta la moaştele Sfintei Parascheva, aşezate afară.
Menţionăm că pelerinii au început să vină la Iaşi încă de pe 9 octombrie, unii dintre aceştia închinându-se şi plecând deja la casele lor. „Vin de obicei la Iaşi, cu câteva zile înainte de 14 octombrie, tocmai pentru a evita aglomeraţia. Dar văd că tot aglomerat este. Înainte veneam şi stăteam la Iaşi câte două zile. Acum îmi este suficient să ajung să mă închin la Sfântă şi să-i mărturisesc ce mă doare“, a spus Maria Cornescu, o femeie venită de la Constanţa.
Alţii s-au aşezat la rând, aşteptând cu evlavie mai multe ore întâlnirea cu Sfânta, care nu-i uită niciodată la mare strâmtorare: „Sfânta m-a ajutat tot timpul foarte mult şi am rugat-o să mă ajute şi în continuare. M-a ajutat şi la operaţie, şi în familie, şi în tot ce i-am cerut. Stau de ieri dimineaţă de la ora 5:00 (n.r: vineri, 10 octombrie) şi îi mulţumesc că mi-a dat putere să stau până astăzi (n.r: sâmbătă, 11 octombrie, ora 10:30) sănătoasă şi mă simt bine. Vin de opt ani şi orice dorinţă mi-aş pune, Cuvioasa mi-o împlineşte. În primul rând, sănătatea ne-o dă la toţi. Am mai fost şi peste an, dar pelerinajul de ziua ei mi-l propun cu două luni înainte. Şi parcă este şi o chemare. Acesta este cel mai mare eveniment. Chiar dacă vin şi altă dată peste an, ceremonia de pe 14 octombrie, din aceste zile, este impresionantă. Simt că mă înalţ. Am fost ieri şi în biserică, dar nu m-am eliberat ca acum. Acum m-am deschis total, o simt la pieptul meu“, ne-a spus, printre suspine, plină de emoţie, Nicoliţa Pavel, din Târgu Jiu, de 55 de ani.
Astăzi are loc concursul „Cântaţi Domnului“
Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi, Mihai Cojocariu, pe la racla Cuviosei care ocroteşte ţara lui Ştefan de 367 de ani, până ieri, la ora 17:00, au trecut 65 de mii de pelerini. Tuturor închinătorilor la racla Sfintei Parascheva, IPS Mitropolit Teofan le-a transmis sâmbătă „să-şi aşeze sufletul la picioarele Sfintei pentru ca Sfânta să-i grăiască aşa cum ştie ea celui care caută mângâiere, celui care caută odihnă sufletească, celui care caută pace în familie, în ţară şi în lume. Pelerinii să găsească prin aşezarea sufletului lor la picioarele Sfintei mângâirea pe care o caută, să-şi împlinească dorinţa pe care o manifestă, să-şi împlinească gândul care într-o formă sau alta l-a mânat pe fiecare în aceste zile la Iaşi spre a se închina Sfintei Parascheva. Bucurie multă!“.
Aseară, moaştele Sfintei Parascheva au fost purtate în tradiţionalul pelerinaj „Calea Sfinţilor“ pe străzile din centrul Iaşului. În cadrul acestuia, a avut loc ceremonia de primire a moaştelor Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc în 2008, 500 de ani. Rândul închinătorilor la Sfânta Parascheva şi la Sf. Ier. Nifon depăşise aseară deja un kilometru, iar pelerinii au început să vină din ce mai mulţi. Jandarmeria spune că în fiecare an rândul pelerinilor se triplează în ajunul zilei de 14 octombrie, continuând să se mărească şi mai mult în ziua sărbătorii şi după.
Pentru pelerinii sosiţi la Iaşi în aceste zile, reprezentanţii Primăriei Iaşi şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au oferit ceaiuri şi pachete cu hrană rece.
De asemenea, în apropierea Mitropoliei au fost amenajate corturi speciale pentru ca pelerinii să se poată odihni peste noapte. Amintim, de asemenea, că începând de astăzi, pelerinii se pot adresa Centrului de pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei, care îi va direcţiona către credincioşii din Iaşi ce şi-au manifestat dorinţa de a-i găzdui pe pelerinii Sfintei Parascheva.
Manifestările prilejuite de hramul Sfintei Parascheva continuă astăzi de la ora 07:00 cu Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei (întrucât pe 13 octombrie cinstim Aducerea moaştelor Sfântului Ap. Andrei la Iaşi), Ceasurile şi Sfânta Liturghie, în Catedrala mare. De la ora 17:00, la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ va avea loc cea de-a V-a ediţie a Concursului coral „Cântaţi Domnului“, ediţia a V-a, iar începând cu ora 20:00 până la ora 03:00 va fi slujba de Priveghere a Sf. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie). 
Articol preluat din Ziarul Lumina www.ziarullumina.ro
Posted on 18:58 / 0 comentarii / Read More

Conferinţă internaţională dedicată lui Antioh şi Dimitrie Cantemir

Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat manifestarea „Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir - personalităţi ale culturii europene“, la Biblioteca Naţională din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, în perioada 7-12 octombrie 2008. Manifestarea, dedicată împlinirii a 335 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir şi 300 de ani de la naşterea lui Antioh Cantemir, a cuprins deja o conferinţă pe teme de istorie, literatură şi geopolitică, desfăşurată la 8 octombrie 2008, la care au participat importanţi cercetători din România, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Germania. Din partea României au participat prof. univ. dr. Andrei Pippidi, Universitatea de Stat din Bucureşti, dr. Ioana Feodorov, Institutul de Studii Sud-Est Europene, prof. dr. Dan Râpă-Buicliu, Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi, conf. dr. Elena Târziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României, dr. Florin Rotaru, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, dr. Monica Joiţa, director ad.int. IRCCU Veneţia.
Evenimentul a cuprins şi o expoziţie de cărţi şi planşe explicative din fondurile Bibliotecii Naţionale din Sankt Petersburg şi ale Bibliotecii Naţionale a României, precum şi documente privind viaţa şi opera lui Dimitrie şi Antioh Cantemir. Cu prilejul vernisajului expoziţiei a fost semnat primul acord de colaborare între cele două mari biblioteci. Totodată, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti a oferit principalelor instituţii ruseşti implicate în proiect plachete jubiliare cu efigiile celor două mari personalităţi.
Posted on 18:52 / 0 comentarii / Read More

Despre arta manastirilor din nordul Moldovei la Academia de Arte Frumoase din Venetia

Miercuri, 15 octombrie, orele 17,00, în Aula Magna a Academiei de Arte Frumoase din Venetia va avea loc conferinta „Celebrari bizantine târzii ale omului si ale imaginii”, sustinuta de Anca Vasiliu, absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, actualmente director de cercetare la Centre Nationale de la Recherche Scientifique din Paris, profesor de filosofie greaca clasica la Universitatea din Paris I (Pantheon-Sorbonne), îndrumator stiintific la „Centre Léon Robin de Recherche sur la Pensée Antique” si membru titular al Societatii Internationale pentru Studiul Filosofiei Medievale.
Manifestarea face parte din seria evenimentelor cu care Institutul Român de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si-a propus sa participe, în perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, la cea mai importanta aniversare culturala a anului 2009 de la Venetia: aniversarea unui mileniu de la întemeierea catedralei din Torcello.
Conferinta Ancai Vasiliu va trata despre fundamentele teologice si filosofice ale iconografiei bizantine, care reprezinta patrimoniul unei mosteniri pe care cultura româna din secolele XV-XVI o are în comun cu istoria si civilizatia Republicii Venetiene, doua dintre cele mai importante repere ale acestuia fiind catedrala „Santa Maria Assunta” din Torcello si bazilica „San Marco” din Venetia.
 
Una din cele mai valoroase contributii o reprezinta arta murala a manastirilor din nordul Moldovei, pe care Anca Vasiliu a analizat-o în numeroase studii si volume, multe dintre acestea publicate la edituri de prestigiu din strainatate.
 
 Totodata, evenimentul din 15 octombrie reprezinta a doua colaborare dintre Institutul Român de Cultura si Cercetare Umanistica si Academia de Arte Frumoase din Venetia, dupa organizarea, în luna mai a acestui an, a unei seri omagiale Ion Popescu Gopo.
 
 Au fost invitati sa participe cadre didactice si studenti ai Academiei, specialisti si istorici, precum si studentii italieni care frecventeaza lectoratul de limba, literatura si cultura româna de la Venetia.



DIRECTOR A.I.

  Dr. Monica Joita
Sursa: www.realitateadinitalia.com
Posted on 18:29 / 0 comentarii / Read More

Bijuterii ale Romaniei in Patrimoniul UNESCO (II)

Dupa Manastirea Hurezi, destinatia din numarul anterior al revistei, vom poposi acum, pret de cateva pagini, la Sighisoara. Am ajuns la Cetatea Sighisoarei, atestata documentar din secolul al XIII-lea si inclusa in 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, la bordul unui superprodus al industriei auto a secolului XXI: Chevrolet Captiva.
Pe oriunde ai ajunge/intra in Sighisoara, aceasta ti se arata asemenea unui oras obisnuit: un amestec de case vechi si blocuri neutre. Conduci mai mult din instinct (indicatoare nu prea exista), parasesti asfaltul pentru un drum pietruit, opresti la o bariera, platesti o taxa de 12 lei, drumul pietruit continua, treci pe sub o bolta, apoi pe sub inca una si esti teleportat direct in Evul Mediu, in centrul Cetatii Sighisoarei. Daca ajungi, asa cum am ajuns noi, in extrasezon turistic, bagi de seama ca Cetatea are locuitorii sai care, la randul lor, au treburile lor cotidiene – tocmai in asta consta farmecul aparte al vechiului burg. Muzeu locuit, destinatie turistica si „localitate de domiciliu“ totodata, Cetatea Sighisoarei atrage vizitatori din tara si din strainatate, printre care isi croiesc drum, cu ghiozdanele in spate, elevii de la Scoala din Deal, institutie de invatamant atestata inca de la anul 1522 (in forma actuala, cladirea in stil neogotic dateaza din 1901).

La cimitirul din imediata apropiere a Scolii din Deal odihnesc mai multi sasi decat au ramas astazi in viata in stravechiul tinut sasesc. Colonizati in Ardeal inca din secolul al XII-lea, sasii constituiau, la 1939, o comunitate puternica, ce numara aproape un milion de persoane, cu o cultura si o personalitate semnificative. Declinul tragic al acestei etnii a debutat la incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, odata cu deportarile la munca silnica in lagarele din URSS, apoi cu exproprierile si actiunile de „nivelare“ culturala practicate de comunistii autohtoni. Punctul culminant al despartirii comunitatii sasesti de tinuturile in care a vietuit vreme de 800 de ani a fost atins in anii de dupa 1989, cand s-a inregistrat un adevarat exod (voluntar, de aceasta data) al sasilor catre taramul lor primordial: Germania. Acum, din pacate, nu ne mai ramane decat sa contemplam mostenirea pe care ne-au lasat-o sasii, in absenta acestora. Iar Cetatea Sighisoarei este, din acest punct de vedere, o piesa de rezistenta.

Cum am spus, o sedere in Cetatea Sighisoarei (sunt preturi pentru toate buzunarele) este precum o intoarcere in timp, este un privilegiu pe care ar trebui sa-l pretuim pentru unicitatea sa. Poate cea mai reprezentativa constructie de aici este Turnul cu Ceas – poarta principala de acces in Cetate si, totodata si pentru mai multe secole, sediu al Primariei. Astazi, Turnul gazduieste Muzeul de Istorie al orasului. Turnul cu Ceas a fost construit intre secolele XIII-XIV, iar forma sa actuala dateaza de la anul 1676. Au mai fost ridicate de catre mesterii breslasi ai Sighisoarei inca 14 turnuri de aparare, care strajuiau zidurile de incinta ale cetatii. Dintre acestea, noua sunt si astazi in picioare, iar unul este inca locuit.

Dracula e un motiv in plus pentru care Cetatea Sighisoarei a fost inclusa in circuitele turistice. Certitudini sunt doua:
1. Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847-1912) a scris romanul Dracula in anul 1897 si
2. Vlad Tepes a trait intre anii 1431 si 1476.
In rest, avem de-a face cu presupuneri, unele partial confirmate, dar care, toate, sporesc farmecul legendei: se pare ca Vlad Tepes s-a nascut la Sighisoara
(intr-o casa care, intr-adevar, dateaza din vremea lui si unde acum functioneaza un bar, o terasa si un restaurant care stiu sa profite – si de ce n-ar face-o? – de pe urma povestii); se spune si ca Vlad Tepes ar fi personajul care ar fi stat la baza povestii lui Stoker. La fel, se spune ca trupul lui Vlad Tepes (descapatanat) ar fi fost ingropat langa Bucuresti, la Manastirea Snagov. Oricum, cu sau fara Dracula, Cetatea Sighisoarei fascineaza si creeaza, in sensul bun al cuvantului, dependenta.
Cine a trecut pe aici va reveni.

Facts 
Wilhelm Emil Messerschmitt a trait intre anii 1898-1978, iar numele lui este sinonim celui al aviatiei germane din al doilea Razboi Mondial. Dupa razboi, domnul Messerschmitt a infiintat o Fundatie care ii poarta numele, specializata in restaurarea si conservarea monumentelor istorice si culturale. Fundatia Messerschmitt functioneaza, prin dorinta intemeietorului, in tarile care au avut de suferit de pe urma bombardamentelor germane in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. In Romania, Fundatia a cumparat si apoi a restaurat Casa cu Cerb din Sighisoara si a finantat restaurarea Bisericii din Deal din aceeasi localitate. 

Sursa: www.descopera.ro
Posted on 01:00 / 0 comentarii / Read More

duminică, 12 octombrie 2008

Românii din Milano, lăudaţi de viceprimarul oraşului

Potrivit viceprimarului Riccardo De Corato, în faţa gării centrale a oraşului Milano nu mai au loc acte de de vandalism, nu mai există persoane care agresează trecătorii, iar copiii ţiganilor români care fură din genţile călătorilor au dispărut. Femeile cărora le era teamă să treacă singure prin faţa gării centrale din Milano nu mai au de ce să se teamă.

Viceprimarul a făcut aceste declaraţii în conferinţa de presă de după întrunirea responsabililor din primărie. Viceprimarul a precizat că nu se ştie unde au dispărut minorii ţigani români care furau din bagajele pasagerilor, dar e sigur că au dispărut datorită prezenţei forţelor de ordine din gara centrală a oraşului.

De Corato a precizat că Piazza Duca D'Aosta (n.r. din faţa gării centrale) nu mai e controlată de infractori. Oficialităţile oraşului au vrut să redea această piaţă cetăţenilor oneşti ai metropolei şi acest lucru s-a reuşit prin suplimentarea forţelor de ordine şi montarea a peste 500 de videocamere. De asemenea, se vor organiza acolo o piaţă de flori şi o fabrică de ciocolată, iar copiii se vor putea juca în zonă. De toate aceste schimbări pozitive, locuitorii oraşului Milano se vor putea bucura începând de duminică, 5 octombrie.

Referitor la românii din Milano, viceprimarul a spus că nu există probleme cu aceştia, pentru că sunt persoane foarte muncitoare. La final, De Corato i-a invitat şi pe copiii români să vină pentru a vizita fabrica de ciocolată din Piazza Duca D' Aosta, alături de copiii italieni.

Sursa: www.adevarul.ro
Posted on 11:03 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact