luni, 23 februarie 2009

De astăzi începe Săptămâna brânzei

Săptămâna pe care o începem astăzi, 23 februarie 2009, este o săptămână specială, numită de Biserică Săptămâna Brânzei sau săptămâna albă. Este o săptămână pregătitoare pentru Postul cel Mare care o succede.

În această săptămână se posteşte parţial, adică cu peşte, lapte, ouă şi brânză, iar zilele de miercuri şi vineri sunt zile aliturgice, în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Tot ca o pregătire pentru Postul cel Mare din această săptămână se anticipează câteva rânduieli de slujbă specifice postului: Pavecerniţa mare cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul şi metaniile. Miercuri şi vineri dimineaţa în locul liturghiei se vor oficia Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa.

Sursa: www.episcopiaseverinului.ro
Posted on 19:09 / 0 comentarii / Read More
Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si teologice fată de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar.
Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărârea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare.
Mai mult, deşi Hotărârea îi priveşte pe toţi cetăţenii României, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică.
Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, cârd comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.
Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori.
Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase. E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate.
În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale.
În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca.
† BARTOLOMEU,
Arhiepiscop şi Mitropolit
† ANDREI
Arhiepiscopul Alba Iuliei
† SOFRONIU
Episcopul Oradiei
† IUSTINIAN
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului
†PETRONIU
Episcopul Sălajului
† IRINEU BISTRIŢEANUL
Episcop Vicar Cluj
† VASILE SOMEŞANUL
Episcop Vicar Cluj
† IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar Maramureş
Posted on 19:01 / 0 comentarii / Read More

Manifestări aniversare la Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ioan Botezătorul” din Hamburg

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ioan Botezătorul” din Hamburg, Germania, sărbătoreşte zilele acestea doi ani de existenţă. În cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej, în zilele de sâmbătă şi duminică, 21-22 februarie 2009, credincioşii vor primi vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord. Aici, Înaltpreasfinţia Sa va susţine o conferinţă cu tema „Spovedanie şi Împărtăşanie”.

Sursa: Radio TRINITAS
Posted on 18:41 / 0 comentarii / Read More

Aniversare a Comunităţii Ortodoxe Române 'Sfânta Treime' din Turcia

Duminică, 22 februarie 2009, la Biserica 'Sfânta Mc. Paraschevi-Prikidion din Istanbul, creştinii ortodocşi români din Turcia i-au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru cei opt ani de slujire şi vieţuire creştinească ai Comunitatii Ortodoxe Române 'Sfânta Treime' din Turcia. La data de 25 Februarie 2001, preotul Silviu State a oficiat prima Sf. Liturghie în limba română, iar duminică 4 martie 2001, în cadrul Adunării creştinilor ortodocşi români din Istanbul, s-a hotărât înfiinţarea parohiei.

La Sfânta Liturghie aniversară a participat Excelenţa Sa, domnul Radu Băjenaru, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, care în perioada 1997-2001, în calitatea sa de Consul General al României la Istanbul, a reprezentat cu cinste interesele românilor înaintea autorităţilor turce pentru înfiinţarea parohiei româneşti.

La acest moment aniversar, preotul Silviu State a mulţumit Patriarhiei Române pentru părinteasca dragoste şi putare de grijă, Patriarhiei Ecumenice pentru binecuvântare, autorităţilor turce pentru înţelegerea şi bunătatea arătată faţă de minoritatea românilor ortodocşi, precum şi Ministerului Afacerilor Externe, care au contribuit la înfiinţarea şi viaţa Comunitaţii Ortodoxe Române 'Sfânta Treime' din Turcia.

Corespondent: Pr. Silviu State

Sursa: www.basilica.ro
Posted on 18:39 / 0 comentarii / Read More

Biserica Ortodoxa Romana alaturi de romanii din Italia transmite mesaje autoritatilor italiene

Posted on 18:35 / 0 comentarii / Read More

Intalnire FNRP cu Parintele Boian

Astazi a avut loc la sediul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti o intalnire a conducerii FNRP cu Parintele Boian Alexandrovic, Protopop al Daciei Ripensis si paroh al Bisericii romanesti de la Malainita din Timoc, transmite Romanian Global News.

In cadrul intalnirii Parintele a multumit pentru sprijinul de pana acum al Fundatiei si a expus pe scurt ultimele evolutii din Timoc.

Conducerea FNRP a multumit la randul ei pentru jertfa pe care Parintele Boian o aduce zi de zi credintei crestine si neamului romanesc din Timoc si l-a asigurat pe Parinte de intregul sprijin si de aici inainte, fiind convenite prioritatile colaborarii viitoare.
Posted on 18:26 / 0 comentarii / Read More

Periplu crestin la romanii din Noua Zeelanda, in postul mare al Pastilor

Preasfintitul Mihail, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande se va afla intr-o vizita pastorala in Noua Zeelanda intre 6 si 16 Martie 2009, transmite Pagini Romanesti din NZ citat de Romanian Global News.

Preasfintia Sa se va ruga impreuna cu romanii binecredinciosi din Auckland, Hamilton si Christchurch dupa cum urmeaza:

Sambata 7 martie: Hamilton, Capela Franciscana, 100 Morrinsville Rd, Te Ara Hou Park - Rugaciune de seara - ora 5pm
Duminica 8 martie: Auckland, Biserica Ortodoxa Romana "Sf Ignatie Teoforul", Alford St, Waterview - Sfanta Liturghie, ora 10am
Duminica 15 martie: Christchurch, Biserica Ortodoxa Romana "Bunul Pastor" 40 Phillips St - Sfanta Liturghie, ora 10am
Posted on 18:23 / 0 comentarii / Read More

Vecernie pan-ortodoxa la Biserica Sfanta Maria din Dacula

In fiecare Duminica a postului Mare la ora 6:00 pm toti preotii ortodocsi din zona Atlantei se aduna pentru o Vecernie pan-ortodoxa care simbolizeaza unitatea ortodoxiei indiferent de etnie, transmite Romanian Global News.

In acest post a venit si randul Bisericii Ortodoxe cu Hramul Sfintei Marii, din localitatea Dacula, ca pe 15 Martie, de la ora 6:00 pm sa gazduiasca aceasta slujba a Vecerniei unde vor fi invitati toti preotii ortodocsi din zona Atlantei impreuna cu credinciosii lor.

"Este primul moment oficial in care invitam toate comunitatile din afara sa ne vada Biserica si sa slujim impreuna la rugaciune. Dupa slujba Vecerniei vom invita pe toti la o gustare de post. Va rog sa invitati pe toti cei cunoscuti si in primul rand facem apel la toti enoriasii nostrii sa fie prezenti ca si gazde la acest eveniment", se arata in chemarea pastorului bisercii romanesti.
Posted on 18:21 / 0 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact