duminică, 28 septembrie 2008

Forumurile, o mână de ajutor virtuală pentru românii din Italia


O parte dintre românii care s-au cunoscut pe forum, în faţa Domului din Florenţa
O parte dintre românii care s-au cunoscut pe forum, în ...
Unii sunt la Milano, alţii la Bologna, o parte locuiesc la Roma, alţii în sudul Italiei. Asta nu îi impiedică să se întâlnească în fiecare zi şi să stea ore în şir la taclale. Vorbesc despre muzică, experienţe din Italia, îşi dau sfaturi şi îşi împărtăşesc problemele. Este vorba despre românii care locuiesc în Italia şi care "se întâlnesc" pe forumurile create special pentru ei. E uşor să întri în gaşca lor pe www.romania-italia.com , www.italiaromania.com , www.mareaunire.com , www.realitateadinitalia.com

Au ajutat o româncă bolnavă de cancer
Se întâmpla în 2003. Florin se afla în Italia de zece ani, dar nu a uitat greutăţile începutului într-o ţară nouă: lipsa prietenilor, lipsa de informaţie, atît de utilă pentru emigranţi, dorul de casă. Altruist din fire, el a pus pe roate în anul 2003 site-ul www.italiaromania.com, împreună cu prietenul său Paul, tocmai pentru a-i ajuta pe alţii să depăşească problemele cu care şi ei s-au confruntat.
Cu ajutorul forumului, aproape 2.000 de români care trăiesc în Italia s-au cunoscut virtual, s-au împrietenit şi mulţi dintre ei s-au întâlnit. Tot acolo, ei au aflat povestea unei românce din ţară, bolnavă de cancer, iar unii au sărit în ajutorul ei. Fără a fi sceptici, fără a pune prea multe întrebări.
Au donat bani şi continuă să o facă. A fost nevoie doar de un anunţ postat pe forum, pentru ca o parte dintre cei 2.000 de membri ai forumului să contribuie cu bani. Proiectul a fost demarat de Florin şi de alţi trei colegi forumişti. Ei au creat un cont în euro şi au reuşit să strângă bani pentru tratamentul femeii bolnave de cancer:
„În forum am reuşit să dezvoltăm un mic proiect. Ajutăm o mamă cu doi copii, bolnavă de cancer şi îi asigurăm medicamentele în fiecare lună. Iar asta se întâmplă de mai bine de un an de zile", spune Florin (40 de ani), administrator al site-ului şi stabilit la Milano. Chiar dacă nu toţi au participat la proiect, pentru cei care contribuie e important ca femeia să aibă lunar banii necesari pentru medicamente.

Forumul înseamnă acasă

E de ajuns să intri pe forum pentru a te simţi acasă, între prieteni. Şi orice imigrant ştie cât de acută e această nevoie de a nu fi singur. Eşti pierdut, într-o ţară străină, unde nu cunoşti pe nimeni. Te simţi singur şi izolat, iar dintr-o dată îţi apare în cale o cafenea cu nume românesc. Intri şi nu mai poţi pleca de acolo, pentru că eşti înconjurat de lume care vorbeşte în limba ta, eşti înteles, ascultat şi sprijinit. Aşa arată un forum.
Lipsesc doar cafelele, dar cu puţin efort poţi avea parte de unele virtuale: "Forumul are drept scop informarea românilor din Italia sau a celor care vor să vină, privind  legislaţia, modul de viaţă, cum funcţionează şcoala, cum şi unde se poate închiria o casă.
Încercăm să-i informăm cu privire la toate problemele pe care le poate întâmpina o personă care decide să locuiască în altă ţară. Românii intră în forum şi pentru a vorbi în româneşte sau a sta la taifas, pentru că nostalgia locurilor natale va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre", povesteşte Florin.
Acolo, pe forum, s-au creat prietenii şi legături puternice. Atât de puternice, încât recent au decis să se întâlnească anual: "Mulţi dintre membri s-au întâlnit şi în realitate, nu numai pe forum. S-au creat prietenii, am reuşit să facem şi o întâlnire a forumiştilor la Florenţa, în primăvară, şi probabil mai facem una în octombrie, la Milano", spune Florin.

Vrei un sfat?

Din momentul în care te-ai înscris este greu să nu devii unul de-al lor. Te prinzi în focul discuţiilor, îţi spui părerea, ofurile, ceri sfaturi sau le oferi celor care au nevoie de ele. Oamenii sunt primitori şi au chiar o secţiune pentru italieni, unde majoritatea mesajelor sunt în limba italiană: „Forumul e o modalitate de a te ţine informat, găseşti prieteni dacă suferi de singurătate, alinare dacă ai vreo problemă, un sfat bun, venit de la cineva care a trecut prin aceeaşi experienţă. Poţi primi chiar şi o înjurătură, dacă scrii aiureli", ne scrie Tigruţa25, membră a forumului.
Dana face şi ea parte din „trupă" şi este una dintre „veteranele" forumurilor românilor din Italia: „Îmi amintesc şi acum prima întâlnire de pe un forum al românilor din Italia. Totul a pornit de la o invitaţie la cafea, acum cinci ani  La prima oră a dimineţii eram în două, până seara ni s-au mai alăturat încă cinci sau şase persoane de pe forum. Cu unele dintre ele încă mai ţin legătura şi acum"

Nu ne putem rupe de trecut

Cel mai important avantaj al unui astfel de forum este păstrarea identităţii, menţinerea contactului cu rădăcinile. Fiind prezent acolo, între ai tăi, nu uiţi de unde ai plecat şi te simţi parte dintr-o comunitate de care îşi este dor, cea românească. Chiar dacă ai decis să nu te mai întorci niciodată în ţară. "Rădăcinile nu pot fi uitate, Oamenii au nevoie să se întoarcă la societate. Oriunde ai fi, ai nevoie de alţii, vrei să ştii ce eşecuri şi ce succese au, să împărtăşeşti cu ei experienţe şi gânduri.
Apoi construcţia identităţii în străinătate nu se poate baza doar pe ceea ce îţi pune la la dispoziţie de statul respectiv. Chiar dacă ai o slujbă acolo şi prieteni italieni, inclusiv în acest caz, ai nevoie de trecut şi de rădăcini pentru a te simţi individ complet.
Există unii care încearcă să se rupă, aduc chiar invective ţării lor de origine. De fapt, cu cât invectivele sunt mai puternice, cu atât "foamea" de rădăcini e mai acută. Aşa că ruperea e temporară", explică Lazăr Vlăsceanu, sociolog.

Sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact