sâmbătă, 4 octombrie 2008

Parlamentari romani care au tradat interesele romanesti la Strasbourg

Strasbourg, Franta / Romanian Global News   
joi, 02 octombrie 2008
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat miercuri Rezolutia 1632 (2008) privind „Situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice romane din Serbia”, insotita de Recomandarea 1845 (2008). A fost un vot istoric, in care autoritatilor sarbe li se recomanda o serie de masuri privind respectarea drepturilor fundamentale ale minoritatii romane din Serbia, si in special ale celei din Timoc. Sarbii au incercat pe toate caile sa faca la Strasbourg din vlahii din Timoc un popor diferit din cel roman. Au reusit sa introduca aceasta confuzie chiar cu ajutorul reprezentantilor Romaniei la APCE care au tradat astfel interesele romanilor din Timoc si ale Romaniei. Amendamentul 17, propus de sarbi in frunte cu Milos Aligrudici, in care se introduce idea ca vlahii nu sunt romani, a fost adoptat cu 21 de voturi in favoare si 19 impotriva. Unul din cele doua voturi care au facut ca in textul rezolutiei finale sa apara distinctia dintre vlahi si romani a fost dat chiar de un parlamentar roman – Cornelia Cazacu (PD-L), supleantul lui Radu Berceanu(PD-L) la APCE. Din cei 10 reprezentanti ai Romaniei la APCE, patru au lipsit la aceasta sesiune: Relu Fenechiu (PNL), Ilie Ilascu(RomaniaMare), Cezar Florin Preda( PD-L) si Mihai Tudose(PSD). Nu au fost nici macar supleantii lor. De remarcat faptul ca fara votul Corneliei Cazacu amendamentul sarbesc ar fi fost eliminat conform regulamentului APCE.

Sarbii au fost in schimb sutinuti puternic de greci si rusi. Daca cei patru s-ar fi deranjat sa se deplaseze la Strasbourg, pe banii statului roman, sarbii nu ar fi reusit sa-si atinga intr-o anumita masura interesele, pe care de altfel le-au urmarit utilizand tot felul de instrumente, inclusiv un memoriu distribuit colegilor pentru a castiga voturile lor. Memoriul sustine, printre alte afirmatii nefondate, ca “identificarea poporului roman cu poporul valah” ar insemna ca identitatea romaneasca sa le fie impusa “valahilor” contrar vointei acestora (!). In urma tradarii de care se fac vinovati parlamentarii romani a rezultat punctul 20 al rezolutiei in care se arata ca “Adunarea incurajeaza asadar membrii minoritatilor romana si valaha din estul Serbiei sa-si uneasca eforturile si sa depaseasca neintelegerile lor interne in interesul lor insisi si pentru pastrarea trasaturilor specifice care constituie identitatile lor. Autoritatile sarbe sunt raspunzatoare in acest caz sa nu impiedice, ci dimpotriva sa sustina initiativele in acest sens”. In textul proiectului de rezolutie apareau cuvintele „minoritatea valaha/romana”.

Majoritatea manevrelor delegatiei sarbe a esuat insa. Si de data aceasta cel care a facut toate eforturile pentru a apara drepturile vlahilor ca parte a minoritatii romane a fost deputatul Vlad Cubreacov din Basarabia. Cubreacov este de fapt cel care a atras atentia la Consiliul Europei asupra violarii drepturilor romanilor din Timoc, intr-un proiect de rezolutie depus in 2005. Sarbii au incercat sa elimine echivalenta „vlah/roman” chiar din titlul rezolutiei si din toate punctele acesteia, dar fara succes. In Rezolultia finala a ramas varinta „vlah/roman” la punctul 23.16, unde APCE invita autoritatile sarbe “sa ia masurile necesare pentru a le inlesni valahilor/romanilor care locuiesc in estul Serbiei (pe vaile Timocului, Moravei si Dunarii) accesul la invatamant, la presa si la administratie publica in limba lor materna si sa le ofere acestora mijloacele sa tina servicii religioase in aceasta limba”.

De asemenea, delegatia sarba a cerut printr-un amendament eliminarea oricarei referiri la situatia Bisericii Ortodoxe Romane. Nici aceasta propunere nu a fost aprobata. In rezolutia finala, “Adunarea roaga insistent autoritatile sarbe sa coopereze deopotriva cu Biserica Ortodoxa Sarba si cu Biserica Ortodoxa Romana pentru gasirea unei solutii practice de natura sa faca efectiva libertatea religiei in partea de rasarit a tarii, asa cum este deja in cazul Voievodinei”. Ca dovada ca parlamentarii de la Strasbourg au inteles ca vlahii sunt romani, autoritatile Serbie sunt invitate “sa identifice si sa aplice solutii tehnice care sa le permita persoanele din estul Serbiei sa receptioneze emisiunile in limba romana difuzate in Voievodina”.

Gestul celor cinci parlamentari din Romania vine inca odata sa confirme iresponsabilitate clasei politice din Romania in ceea ce priveste servirea intereselor romanesti. Sa speram ca mass-media independenta va face tot posibilul ca gestul lor tradator sa fie adus la cunostinta opiniei publice romanesti de pretutindeni si ca la viitoarele alegeri parlamentare, exemplare de de felul lor nu vor mai fi alese in Parlamentul Romaniei.
Pentru Romanian Global News, Corina Sandulescu, Strasbourg

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact