miercuri, 5 decembrie 2007

Stefan Hrusca - Turneu Spania 2007



Colindul sfant al lui Stefan Hrusca iti bate la usa sufletului. Te invitam la: "Deschide usa, crestine!

Turneu 2007 organizat de Roman in Lume

9 orase din Spania vor gazdui, departe de tara, colindele noastre strabune.
15 – 23 decembrie 2007
Málaga – 15 decembrie, orele 20.30 Parohia Ortodoxa Romana, Parroquia Cristo Rey, c/Ramon y Cajal, nº 5, ciudad Jardin. Tel. 670 891 805
Roquetas de Mar - 16 decembrie – orele 21ºº Escuela de Musica, Danza y Teatro de "El Parador", Avda. Eduardo Fajardo s/n, Tel. 610 081 243
Valencia – 17 decembrie – orele 20 Salon de Actos del CEIM, Avenida Gran Via Fernando el Catolico 78, Tel. 687 263 145
Ibiza – 18 decembrie – orele 21 Iglesia Santo Domingo, Parroquia San Pedro Apostol (en el castillo de la ciudad) c/General Balanzat, nr. 6, Tel. 666 754 821
Coslada (Madrid) – 19 decembrie – orele 21 Teatro de la Jaramilla, Avda Constitucion 47, Tel. 677 275 236
Zaragoza – 20 decembrie - orele 20.30 Centro cultural de la Caja Inmaculada (CAI), Paseo de las Damas 11 (langa El Corte Ingles din Paseo Sagasta), Tel. 686 792 227
Arganda del Rey (Madrid) – 21 decembrie – orele 20.30 Parohia Ortodoxa Romana, c/ de la Cuesta s/n, Tel. 617 712 589
Gandia (Valencia) - 22 decembrie - orele 20 Parohia Ortodoxa Romana (playa de Gandia) – Plaza del Temple s/n, Tel. 667 929 117
Alcala de Henares - 23 decembrie – orele 20 Auditorio Municipal “Paco de Lucía”, c/Nuestra Señora del Pilar s/n, Tel. 617 904 772

Turneu organizat de ROMAN IN LUME – 2007

LOCURI LIMITATE. CUMPARATI DIN TIMP BILETELE.

Vânzări de bilete la turneul de colinde “Deschide uşa, creştine” cu Ştefan Hruşcă
Intrarea: 10 euro
Málaga – Concert: 15 decembrie - orele 20.30 - Bilete la telefon: pr. Dimitrie Mugurel Onica – 670 891 805
Roquetas de Mar - Concert: 16 decembrie – orele 21ºº - Bilete la telefon: pr.
Emil Somodean – 610 081 243
Valencia – Concert: 17 decembrie – orele 20 - Bilete la telefon: pr. Dumitru Daniel Toadere – 687 263 145
Ibiza – Concert: 18 decembrie – orele 21 - Bilete la telefon: pr. Mihai Seman – 666 754 821
Coslada (Madrid) – Concert: 19 decembrie – orele 21 - Bilete la telefon: pr.
Cimpoca George – 677 275 236
Zaragoza – Concert: 20 decembrie - orele 20.30 – Bilete la telefon: pr. Aurel
Nae – 686 792 227
Arganda del Rey (Madrid) – Concert: 21 decembrie – orele 20.30 – Bilete la
telefon: pr. Ciprian Fărcaş – 617 712 589
Gandía (Valencia) - Concert: 22 decembrie - orele 20 - Bilete la telefon: pr.
Emanuel Pop 667 929 117
Alcalá de Henares – Concert: 23 de diciembre –20 h - Bilete la: Transilvania
Musica Rom S.L. – Tel. 617 904 772
ROMAN IN LUME - MADRID
REDACTIA
(Articol preluat de pe site-ul www.romaninlume.ro)

Punerea pietrei de temelie şi Sfinţirea locului pentru viitorul aşezământ al Parohiei Ortodoxe române Sfântul Gheorghe – Barcelona


9 Decembrie 2007 – ora 10:30


Punerea pietrei de temelie şi Sfinţirea locului pentru viitorul aşezământ al Parohiei Ortodoxe române Sfântul Gheorghe – Barcelona

Parohia Ortodoxa Română Sfântul Gheorghe - Barcelona a luat fiinţă în anul 2001 prin venirea la Barcelona, cu Înalta Binecuvântare a Prea Fericitului Părinte Teoctist şi cu Înalta Binecuvântare a Înalt Prea Sfinţitului Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române de Europa Occidentală şi Meridională, a Părintelui Aurel Bundă, semnatarul acestor rânduri.

La acel moment Biserica Ortodoxă Română nu era recunoscută ca instituţie de către Regatul Spaniei, respectiv Ministerul de Justiţie Spaniol, Direcţia de Afaceri Religioase. Datorită acestui fapt, nici preoţii nu aveau posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea pastoral-misionară în bune condiţii. Încă din toamna anului 2001 am început tratativele cu Ministerul de Justiţie Spaniol dar şi cu Patriarhia Română pentru a înregistra Biserica Ortodoxă Română în Spania. Ministerul Spaniol cât şi Patriarhia s-au găsit în faţa unui fapt neaşteptat: atât spaniolii cât şi Patriarhia nu mai lucrase un dosar de acest gen. Numai în Spania Biserica Ortodoxă Română are în acest moment statut de instituţie recunoscută. Recunoaşterea am primit-o abia in luna iulie a anului 2004, după trei ani de eforturi, de negocieri şi ... de activitate "ilegală" pe teritoriul Spaniei.

Încă de la începutul activităţii pastoral-misionare şi sociale la Barcelona am transmis oamenilor necesitatea de a avea un centru românesc, care să fie folosit din punct de vedere religios, cultural şi social. Încetul cu încetul, această activitate s-a dezvoltat, astfel că, în perioada de "ilegalitate" am mai înfiinţat trei parohii în Catalunia, în afara de cea de la Barcelona.

Pe lângă Parohie, acum mai funcţionează şi o şcoala de Duminica unde copiii învaţă Limba si Literatura Română, Istoria şi Geografia României, precum şi Catehetica.

În aceşti ani Parohia a fost cel mai important punct de întâlnire al românilor din Barcelona şi împrejurimi.

Din această vară, am început lucrările de dărâmare a vechiului edificiu existent pe terenul respectiv, de pregătire a locului pentru aşezarea pietrei de temelie şi pentru construcţie.

Proiectul va fi realizat de un arhitect din România în colaborare cu o echipă de arhitecţi din Colegiul Arhitecţilor din Barcelona, dorind să edificam unul dintre cele mai frumoase centre de cultură şi spiritualitate românească de peste hotare.

La slujba de sfinţire a locului sunt invitaţi Prea Fericitul Părintele nostru Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Primul Ministru, D-l Călin Popescu Tăriceanu, Maria Ligor Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţial al României la Madrid, Consulul General al României la Barcelona, D-l Florin Angelo Florian, Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din ţară şi de peste hotare precum şi demnitari ai Guvernului Cataluniei.

Pentru ca acest gând al nostru, al celor plecaţi de acasă, să se îndeplinească, avem nevoie de ajutorul tuturor celor care ar putea sa aşeze piatră de temelie la ridicarea sfântului locaş, întru slava lui Dumnezeu şi întru cinstirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Se pot face donaţii în contul:
IBAN ES21 2013 0118 90 0201101212 /BIC: CESCESBBXXX
Parohia Ortodoxă Română Sfântul Gheorghe – Barcelona


P.C. Preot Protoiereu
Aurel Bundă

(Articol preluat de pe site-ul www.romaninlume.ro)




Tradiţii româneşti, prezentate în Austria
Reprezentanţii Muzeului "ASTRA" din Sibiu, împreună cu trei meşteri populari, participă, în perioada 30 noiembrie - 9 decembrie, la târgul local de Crăciun din oraşul austriac Bad Ischl aflat la 60 de km de Salzburg, transmite corespondentul ROMPRES.
Meşterii Nicolae Diaconu - cu ceramică figurativă, Poli Mihaela - cu broderie cu mărgele şi cusături şi Nagy Mihaly - cu împletituri din fibre vegetale vor oferi demonstraţii practice pentru vizitatori şi turişti.
Muzeul va fi reprezentat în Austria printr-un stand al Galeriilor de Artă Populară, cuprinzând: textile, piese de port popular, ceramică, icoane, ouă încondeiate, măşti, jucării şi instrumente muzicale.
(Articol preluat de site-ul www.romaninlume.ro)


“AziEoZi”

“AziEoZi” este o acţiune de ajutorare, pe bază de voluntariat, a cerşetorilor bătrâni de pe stradă. În acest an, continuu ca organizator al unei acţiuni similare celei din 2005, când am participat ca voluntar. De ce… ?
Pentru că există persoane pentru care Crăciunul este o zi ca oricare alta : rece, săracă, fără nimic special şi la fel de lungă ca şi celelalte. Bătrânii cerşetori, atât de familiari nouă : băbuţe bolnave care ne întind mâna zi de zi, spunând “Bogdaproste” şi moşuleti sprijiniţi în cârje ce stau la gurile de metrou de la universitate. Oameni amărâţi, la capăt de puteri şi de viaţă, uitaţi sau fără de copii; oameni pentru care fiecare zi este o povară. Pe lângă ei trecem zi de zi, uneori ne este milă de ei, alteori nici nu-i observăm; ei sunt pentru noi nişte entităţi permanent prezente în locurile pe unde trecem, nu ştim poveştile lor şi nici nu ne dorim. De ce ? Pentru că sunt triste. Pentru că avem şi noi tristeţile noastre şi, deşi ne răscoleste sufletele văzându-i cum se chinuie, păşim înghiţind în sec, grăbiţi, mai departe şi ne străduim să-i uitam. Ne străduim să-i uitam pentru ca şi noi avem griji şi frământări, pentru că nu avem maruntiş, pentru că nu vrem să încurajăm mafia cerşetorimii sau pentru că ştim că-i vom revedea, oricum, a doua zi. În graba noastră uităm cât de fericiţi suntem pentru simplul motiv că avem un acoperiş deasupra capului şi putem pune ceva - orice - pe masă, de sărbători. De Crăciun ne place să primim daruri. Ne bucură atât de tare încât asteptăm această sărbătoare tot anul.
Ce-ar fi să împărţim, puţin din puţinul nostru, această bucurie simplă şi cu cei lipsiţi de orice mângâiere ? Ce-ar fi să dăruim, nu un ban de pâine sau un pachet de mâncare ci o sărbătoare unor persoane care, poate, au dăruit la vremea lor şi n-au primit nimic in schimb ?
Haideţi să facem ziua ajunului de Crăciun puţin mai frumoasă pentru cei care ingheaţă de frig, cu mâinile întinse şi cu câteva monede aruncate lângă picior, pe o cârpă…
Crăciunul este pentru toată lumea.
(Acest articol a fost preluat de pe blogul azieozi.wordpress.com)




Craciun organizat pentru romanii din Belgia
Casa de Cultura Belgo-Romana Arthis lanseaza o invitatie la petrecere pentru romanii din Belgia. Luni, 24 decembrie, de la ora 19.30, romanii sunt invitati la Craciun la Bruxelles, un eveniment amplu, ce va cuprinde festival gastronomic si un concert sustinut de Gabriel Cotabita, Benone Sinulescu si trupa Yana.

Nu vor lipsi mancarurile traditionale romanesti (printre care la loc de cinste sarmalele si placinta dobrogeana), atmosfera conviviala, animatiile specific romanesti si distractia ca lamama acasa. Evenimentul va avea loc la Rue Melsens 38, Salle de la Jeunesse, Et. 1, 1000 Bruxelles (Piata Sainte Catherine).

Intrarea costa 20 de euro, iar data limita pana la care se pot face rezervarile este 22 decembrie, la numarul de telefon 0032 2 511 34 20.

Dobrogea este renumita in Romania pentru litoralul sau, pentru frumusetea peisajelor dar si pentru bogatia gastronomica a acestei regiuni. Una din specialitatile culinare specifice sunt produsele de patiserie, inspirate din diversitatea culturala a acestei zone in care convietuiesc oameni de origini diferite. Mangalia este orasul ce gazduieste Festivalul Callatis organizat in fiecare an si de asemenea, cadrul in care se desfasoara ineditul Festival al Placintelor. Anul acesta a fost o adevarata reusita, drept pentru care Arthis – Casa de Cultura Belgo-Romana a dorit sa-l organizeze si la Bruxelles. In felul acesta, capitala europeana, romanii, belgienii dar si toti cei care se afla pe aceste meleaguri, vor avea ocazia sa guste din delicatesele bucatariei romanesti din regiunea Dobrogei. Opt bucatari renumiti din Mangalia vor veni la Bruxelles de Craciun si vor pregati delicioasele placinte dobrogene, urmand retetele traditionale numai de ei stiute. Vinul romanesc nu va lipsi nici el de la aceasta minunata sarbatoare, organizata in chiar centrul orasului Bruxelles, langa biserica Sfanta Caterina.

Si pentru ca anul se apropie de sfarsit, Arthis – Casa de Cultura Belgo-Romana va decerna, pentru prima oara, premiile asociatiei pentru personalitatile anului, pentru care asteapta propuneri. Evenimentul este realizat de Arthis – Casa de Cultura Belgo-Romana, in colaborare cu Asociatia Pro Familia, Primaria Mangalia si Reprezentanta Romaniei pe langa Uniunea Europeana.
(Articol preluat de pe site-ul www.rodiaspora.com)



Asociatia Socio-Culturala “Vocea Romanilor” va invita la spectacolul intitulat “Acasa la Romani, de Craciun”


Asociaţia Socio-Culturală “Vocea Românilor” în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe Român ( DRRP) şi Ambasada României din Italia, au deosebita plăcere de a vă invita la spectacolul intitulat “Acasă la Români, de Crăciun” în compania celor mai mari artişti ai muzicii româneşti, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Sărbătorilor de Iarnă.
Spectacolul va avea loc în următoarele localităţi:
• Latina, 7 decembrie 2007, ora 19:30, Teatrul Comunal G. D’Annunzio, via Umberto I
• Monteorotondo, 8 decembrie 2007, ora 19:30, Palazzeto dello Sport, Via Monviso, Monterotondo Scallo
• Roma, 9 decembrie 2007, ora 18:00, Auditorium Seraphicum, Via del Serafico nr 1, Roma.

ImageVor fi prezenţi artişti renumiţi ai muzicii româneşti folk şi populară:
• Nicu Alifantis
• Aurel Tamaş şi grupul „Dor Transilvan”
• Daniela Condurache
• Radu Ciordaş
• Radu Ghencea ( solist trupa Mondial )
• Dorin Pintea
• Văru’Săndel
(Acest articol a fost preluat de pe site-ul www.vocearomanilor.it)


Concert STEFAN HRUSCA - Colinde, 14 decembrie la Bruxelles
"Concertul STEFAN HRUSCA - Colinde va avea loc la Catedrala St Michel in centrul Bruxelles-ului , langa Gara Centrala.
Pretul unui bilet este de 16 euro , copiii au acces gratuit, iar pt membri CRB 10 euro
Rezervari :0032 486 08 34 65


Dupa succesul din anul 2004 , Stefan Hrusca ne colinda iar la Bruxelles.
Locuri limitate!!!!
Organizat de catre CRB ( Comunitatea Romana din Belgia asbl)Concertul STEFAN HRUSCA - Colinde va avea loc la Catedrala St Michel in centrul Bruxelles-ului , langa Gara Centrala.
Pretul unui bilet este de 16 euro , copiii au acces gratuit, iar pt membri CRB 10 euro
Rezervari :0032 486 08 34 65
Site-ul CRB activ incepand cu 5 decembrie www.c-r-b.org
Comunitatea Romana din Belgia asbl organizeaza cursuri de pian, vioara, dans popular, dans modern, make-up event,
Deasemenea incepend din luna Decembrie Discoteca "Ola Romania" este deschisa a treia sambata din luna pt cei fara somn si iubitori ai muzicii de calitate.
Pentru detalii 0032 2 463 49 61 sau fax 0032 463 49 62.
(Acest articol a fost preluat de pe site-ul www.rombel.com)
Posted on 15:18 / 0 comentarii / Read More

6 decembrie - Sfantul Nicolae



Sfantul Ierarh Nicolae, s-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o provincie din Asia Mica. In vremea imparatilor persecutori Diocletian si Maximilian (284-305), au fost ucisi o multime de crestini, iar altii au fost inchisi. Printre cei inchisi s-a aflat si Nicolae, cunoscut pentru viata deosebita de crestin, drept pentru care crestinii il numisera episcop in Mira Lichiei. Venind la conducerea Imperiului imparatul Constantin cel Mare, prin Edictul de la Milan (313) acesta a acordat libertate religioasa crestinilor, astfel ca toti crestinii inchisi pe motive religioase au fost eliberati. Sfantul Nicolae s-a intors in scaunul de episcop al Mirelor Lichiei, participand in aceasta calitate la primul Sinod ecumenic de la Niceea (325).

A fost unul dintre cei mai mari aparatori ai dreptei credinte in fata pericolului ereziei lui Arie. Desi firea sa la Sinod in apararea dreptei credinte a aratat un om darz, pe Sfantul Nicolae il caracterizau blandetea, infranarea si milostenia deosebita, dar si staruinta in dreapta credinta. Smerenia, saracia de buna voie, iubirea de Dumnezeu si de oameni, l-au asezat pe Sfantul Nicolae in randul celor mai apreciati oameni ai vremii sale, iar de atunci si pana la sfarsitul veacurilor l-au transformat in „Mos Nicolae”, cel ce aduce daruri cuminti, in special copiilor. A trecut la ceruri in anul 340, iar din anul 1087, din data de 9 Mai, moastele sale se pastreaza la Bari, in sudul Italiei, fiind luate de catre Cruciati din Mira pentru a nu fi profanate de catre musulmani.

Darurile Sfantului Nicolae – mai mari sau mai mici - se adauga darurilor pe care le primim in fiecare clipa de la Bunul Dumnezeu.
(Articol preluat de pe site-ul www.crestinism-ortodox.ro)



Despre Sfantul Nicolae, sarbatorit in ziua de 6 decembrie, se spune ca a fost educat de mic intr-un spirit profund crestin, iar mai tarziu, ramas cu o oarece mostenire, el continua sa traiasca ingrijind de cei necajiti, dedicandu-si viata celor saraci, facand daruri si donatii. Este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate in larg si al multor altor vitregiti ai sortii.

Iarna, se spune in popor, ca incepe de Sfantul Nicolae, cand mosul isi scutura barba alba.


De ziua lui se fac vraji, farmece si preziceri despre cum va fi vremea in anul urmator; se pun crengute de pomi fructiferi in apa si daca acestea vor inflori de Anul Nou, se spune ca livezile vor avea rod bogat.

In tara noastra Sfantul Nicolae este cunoscut ca Mos Nicolae.

Cea mai cunoscuta poveste despre el este cea legata de modul in care a ajutat trei fete harnice, dar sarace, sa se marite, punandu-le, noaptea, in sosete cate o punguta cu aur, drept zestre.

La noi, in fiecare an, seara de 5 decembrie este foarte importanta pentru copii, ei isi pregatesc cu grija ghetutele si cizmulitele, le curata, le lustruiesc si le aseaza langa usa. Mos Nicolae vine pe la geamuri, noaptea, vede copiii care dorm si sunt cuminti si le lasa daruri - dulciuri sau fructe. Mos Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata la vedere.

Traditia spune ca Mosul aduce o data cu darurile si crengute argintii. Parintii isi avertizeaza copiii ca daca nu vor fi ascultatori, vor primi numai crengutele, de aici vine asocierea cu nuielusa...

Sfantul Nicolae este o prezenta foarte veche la romani, marcand un moment deosebit al anului, mult asteptat atat de copii, mai ales, dar si de adulti si reprezentand inceputul frumoaselor sarbatori de iarna.
(www.utilecopii.ro)
Sfantul Nicolae la romani

Sfantul Nicolae se mai numeste prin unele parti din Transilvania si San-Nicoara sau Sa-Micoara.



Prin Bucovina se crede ca Sfantul Nicolae este al doilea sfant facut de Dumnezeu, ca sta alaturi de Parintele ceresc in stanga Lui, si ca in noaptea de catre Sfantul Vasile, Dumnezeu si cu Sfantul Nicolae stau la masa, aratandu-se lumii in lumina mare, atunci cand cerurile se deschid de trei ori.

In Ghizdarestii Dobrogei, precum si prin alte sate dunarene am auzit pescari rostindu-i numele in clipe de primejdie sau chemandu-l intr-ajutor pentru mai tarziu.



Prin Bucovina se zice ca Sfantul Nicolae a oprit apele potopului chiar, cari cautau, dupa invaluirea pamantului si prapadirea fumii, sa innece si corabia lui Noe.



Au inteles, prin urmare, praznicele si petrecerile pe cari le fac in aceasta zi cei ce-si petrec vieata pe ape, - pescari si vaslasi, - precum si faptul ca Sfantul Nicolae este ales ca patron al marinei.

(Articol preluat de pe site-ul www.crestinortodox.ro)
Posted on 14:42 / 0 comentarii / Read More

duminică, 2 decembrie 2007

Campanie de Sarbatori lansata de voi, ascultatorii Radio Dor de Tara, in data de 2 decembrie 2007





Pentru aceia dintre voi care duminica dimineata, 2 decembrie, nu ati fost prezenti pe frecventele Radio Dor de Tara trebuie sa va anunt ca impreuna cu ascultatorii Radio Dor de Tara incerc sa pun la cale o "campanie" din inimile si sufletelor romanilor de pretutindeni, pentru inimile si sufletele romanilor de pretutindeni. Despre ce e vorba : voi, ascultatorii de RDT, sunteti invitati sa simtiti spiritul sarbatorilor oriunde v-ati afla. Cum? Trimitandu-mi mie, lui Ionut, pe adresa de e-mail ionut_rdt@yahoo.com o inregistrare (sau mai multe) care sa contina un colind interpretat de voi sau o urare pentru ascultatorii,pentru echipa Radio Dor de Tara. Dupa ce acestea vor fi editate in prealabil ele vor fi difuzate de dj-ii RDT(aceia care vor fi de acord) in programele lor.


"Campania" nu are inca un nume. De aceea,tocmai pentru ca suntem o echipa,am facut un chestionar pe baza caruia,cea mai votata titulatura va deveni numele initiativei noastre.Aveti doar 3 zile la dispozitie sa votati asa ca grabiti-va!

Poate va intrebati cum s-a nascut aceasta campanie: totul a pornit de la o gluma de-a unei ascultatoare din Portugalia, Anca, a postului nostru, insa nu a trebuit mult ca aceasta idee sa prinda viata : romanii din diaspora, ascultatori de RDT, sa simta bucuria sarbatorilor prin intermediul celorlalti ascultatori de RDT. Pentru aceasta campanie s-au arat interesati pana acum: Cori(Germania),Ales(Italia),Loredana(Anglia),Flori(Romania) si bineinteles eu, Ionut,de-aici din Romania... Sper ca vom fi mult mai multi cei care vom participa la aceasta campanie. Devenind cu totii un suflet vom avea parte de niste sarbatori minunate. Fiind uniti putem aduce bucuria in sufletul romanilor de pretutindeni.


NU FITI INDIFERENTI! Mandriti-va ca sunteti romani si tineti aprinsa flacara traditiilor si-a frumoaselor obiceiuri de iarna specifice noua,romanilor ,oriunde v-ati afla! Haideti sa realizam ceva frumos impreuna! Sa fim cu totii o adevarata echipa!

Alex si Cori mi-au trimis deja colinde si urari din partea lor pentru voi!Urmati-le exemplul, dragi ascultatori ai Radio Dor de Tara!

Aceia care nu aveti un program cu care sa va puteti inregistra puteti descarca un asemenea soft de-aici


PENTRU SUGESTII SI PROPUNERI IMI PUTETI SCRIE AICI PE BLOG SAU LA ADRESA DE E-MAIL ionut_rdt@yahoo.com
Posted on 22:44 / 3 comentarii / Read More
 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact