| | | |
La un kilometru de localitatea Milosevo, candva Cologras, pe coama unui delusor ars de bruma, se ridica spre cer, impovarata de ani, trista, o bisericuta despre care legenda spune ca "peste noapte ar fi zburat din Tara Romaneasca". Protopopul de Dacia Repensis, Boian Alexandrovici, ctitorul, in anul 2005, al primei biserici ortodoxe romanesti in Timoc, la Malainita, dupa o sete duhovniceasca de peste 170 ani, vreme in care cele 87 biserici si 17 manastiri ortodoxe romanesti, cate existau pana in anul 1833, cand cade Imperiul Ortoman, au trecut sub administratia Bisericii Ortodoxe Sarbe, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, ca multe din sfintele lacasuri crestine ale romanilor, au avut o soarta asemanatoare. "Credinciosilor nostri li s-a interzis liturghia in limba materna. O parte dintre biserici au fost trecute in inventarul clerului sarb, unele au fost lasate in paragina, cum este cea din Cologras, iar preoti izgoniti peste Dunare, unii omorati, altii obligati sa dea jos haina preoteasca", a marturisit Alexandrovici. De jur-imprejurul bisericutei cu ziduri roase de timp, cu un acoperis improvizat in graba de un roman cu credinta, ramas anonim, fiindca a fost amplasat peste ranile zidurilor intr-o noapte cu luna plina pentru a nu fi descoperit de autoritati, si cu tinda definitiv ruinata, se afla zeci de pietre funerare, si acestea pe cale de disparitie, fiindca sunt carate cu tractoarele prin gospodari spre a fi asezate la temelia unor case.
"In ziua de 15 mai 2005 am incercat, impreuna cu mai multi credinciosi, sa ajungem in biserica pentru un parastas unde sa pomenim capitanii si soldatii lui Mircea cel Batran cazuti la Rovine, sub sabie turceasca. Un grup de extremisti au adus cu ei 15 politisti si ne-au impiedicat sa cinstim aici memoria eroilor romani si sarbi si au pus lacat la usa de intrare in pronaos", a afirmat Alexandrovici. De atunci, bisericuta de la Cologras, ridicata pe locul manastirii zidite de Mircea cel Batran, ale carei urme se mai zaresc astazi printre rugi si vreascuri, a ramas nejustificat rupta de lume. Izvoarele documentare arata ca in interiorul bisericii s-a descoperit o inscriptie, mentionata pentru prima oara de istoricul austriac Felix Kanitz, ce face precizarea ca "aici a fost rapus craisorul Marco", fiul regelui Vukasin si nepotul marelui domnitor Mircea cel Batran. "Este aceasta o dovada a faptului ca biserica de la Cologras, candva, in timpurile trecute, a primit la altarul ei romani si sarbi, poate si alte natii crestine", a spus Alexandrovici. In interiorul bisericutei se mai afla o parte din fresca de odinioara, chipurile unor sfinti mohorati, cu ochii scosi si capetele retezate de maini criminale, cateva icoane, si ele roase de carii si decolorate de mucegai. "Trebuie sa facem ceva pentru a salva acest monument istoric. Vom pune umarul si dragoste pentru a readuce la viata aceasta biserica. Pentru a face toate acestea trebuie sa obtinem proprietatea acesteia care, acum, este a nimanui" , a fost de parere Alexandrovici.
In acest context, parintele Boian Alexandrovici a aratat ca trebuie sa fie sprijinit de intreaga comunitate romaneasca din Timoc pentru a reda stralucirea de altadata a acestei biserici care, ingenunchind, a razbatut prin sute de ani de prigoana pentru a fi contemporani si cu urmasii domnitorului Mircea cel Batran. "Fac apel si la autoritatile administrative sarbe, sa lase la o parte mania si sa ne incredinteze aceasta biserica, fiindca nu conteaza in ce limba slujesti cuvantul Domnului. Biserica din Cologras aici va ramane de-a pururea", a spus preotul Alexandrovici.
|
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.