joi, 14 februarie 2008

Romancele, primele la avorturi in Peninsula


Rata întreruperilor de sarcina este în scadere printre italience, dar în crestere printre imigrante.

Lipsa educatiei sexuale are ca efect o rata a avorturilor îngrijoratoare pentru româncele din Italia. La Spitalul San Carlo Borromeo din Milano, 40% din imigrantele care cer întreruperea sarcinii sunt românce.

În Italia, întreruperea voluntara a sarcinii este reglementata de o lege din 1978. Dupa 30 de ani, legea este contestata cu orice ocazie de miscarile religioase si se afla înca în atentia opiniei publice.


În 2006, în Italia s-au înregistrat 130.000 de avorturi, dintre care o treime, printre imigrante. Numarul în continua scadere al italiencelor care recurg la întreruperea sarcinii aduce în prim-plan imigrantele si în special româncele, al caror numar este în crestere. Datele Ministerului Sanatatii releva ca în 2006 aproximativ 16.000 de românce au renuntat la sarcina în Italia.


Carmen Gulap (40 de ani), stabilita la Milano de zece ani, este mediator la Centrul de Consultanta de pe lânga Spitalul San Carlo Borromeo. Ea ne-a dat detalii despre amploarea fenomenului: „40% din imigrantele care prefera avortul sunt românce. Contribuie pe de o parte lipsa educatiei si, pe de alta, de ce sa nu recunoastem, si presiunea hormonilor pentru femeile care lucreaza ca menajere si au doar câteva ore libere pe saptamâna. Numai la protectie nu le sta capul atunci".


Cifra amintita este confirmata si la nivel national. Din datele ministerului, în 2006, româncele au reprezentat 37,2% din pacientele înscrise la ginecologi pentru întreruperea sarcinii.


Cifrele vor scadea cu siguranta pentru anul 2008. Ministerul Sanatatii din Italia a stabilit ca româncele care nu au rezidenta nu mai au dreptul la gratuitate, stabilind un cost de 850 de euro pentru un avort. „Din pacate, aceasta decizie a Ministerului Sanatatii ne întoarce în timp. Am întâlnit cazuri în care româncele iau un medicament care provoaca avortul pâna în a saptea saptamâna, cu consecinte deseori grave pentru sanatate", adauga Carmen Gulap.

Sursa: www.adevarul.ro

(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact