joi, 7 mai 2009

Telejurnal in limba romana la Rete Canavese

Incepand de vineri, 17 aprilie, in fiecare vineri la ora 13.10 si la ora 19.55, postul local Rete Canavese a inclus in programele sale un Telejurnal in limba romana, transmite Romanian Global News.

Realizatoarea Telejurnalului, Ionela Ionita, a declarat ca „pentru moment acesta este un proiect bazat pe voluntariat 100%, dat fiind ca nu este finantat de catre nimeni. Exista pentru moment cateva promisiuni de colaborare din partea unor redactii din Romania".

Elso Merlo, directorul postului de Televiziune a acordat un interviu pentru ziarul local „La Voce", interviu realizat de Ionela Ionita si preluat de Romanian Global News de la primaria din Torino.

-De ce un jurnal de stiri in limba romana?

-Aici in zona este o mare comunitate romana. Problemele care le aveti voi ca si comunitate, sunt diferite fata de ale noastre. Integrarea naste din dorinta de a se rezolva problemele. De aceea noi, italienii, trebuie sa dam o mai mare importanta rezolvarii problemelor birocratice. Noi consideram ca, daca o mica parte a comunitatii romane creeaza probleme societatii, noi, ca si cea mai mare parte a comunitatii voatre, trebuie sa facem totul pentru a face cunoscuta si partea buna a lucrurilor. A da o informatie comunitatii romane, in limba romana, inseamna a permite accesul la informatie, iar acest lucru imbunatateste integrarea. Care poate face convietuirea mai buna, zic eu. Daca o duce bine o comunitate straina in mijlocul nostru, traim mai bine si noi.

-Nu este un context favorabil pentru noi, romanii, acum cand mass media prezinta fapte mai putin bune, care nu ne fac o buna imagine. Cum credeti ca aceasta imagine poate influenta programul in limba romana si cum va schimba acest program tv mentalitatea voastra dar si a noastra, a romanilor?

-Eu cred ca acesta va fi un impuls in plus. Deoarece si noi, ca telejurnal in limba italiana venim in contact cu o realitate pe care o cunoastem mai putin. Aceasta ar putea fi o ocazie pentru a cunoaste mai bine comunitatea romaneasca. Un telejurnal in limba romana va ajuta foarte mult membrii comunitatii voastre sa cunoasca ce drepturi au, ce obligatii, dar si legile si teritoriul, pentru o mai buna integrare. Eu nu cred ca sunt motive de discriminare. Aud de foarte multe ori persoane care spun ca nu sunt rasiste, dar apoi spun: 'Uite, persoana aceea este o persoana deosebita, onesta, chiar daca este de culoare neagra'. Fraza 'Chiar daca este de culoare neagra' este rasista. A spune 'este o persoana deosebita, chiar daca este roman', este o forma de rasism. Asa se spunea despre noi, italienii, nu stiu daca unii isi mai amintesc, in America. "Este o persoana onesta, chiar daca este italian". A vorbi in acest mod este rasism. Trebuie sa distingem persoanele oneste de cele mai putin oneste, de orice nationalitate, culoare a pielii sau a religiei. Eu cred ca daca lucram in acest spirit, fara prejudecati, ori ca facem un telejurnal in italiana, ori in musulmana, ori in romana sau araba, trebuie doar sa oferim informatii cat mai complete si corecte. Cred ca nu comunitatea romana creeaza probleme italienilor. Cred ca noi, ca si comunitate, fie ca e italiana, chineza, araba, romana ori de orice alta realitate, ne cream reciproc probleme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact