joi, 13 martie 2008

„Ma feresc sa le spun ca sunt roman”


Catalin Burlacu, cel mai bun baschetbalist tricolor al momentului, povesteste viata din Italia si de la Air Avellino

Este considerat cel mai bun produs al baschetului masculin românesc. În 2007 i s-a împlinit cel mai mare vis: s-a transferat în Italia, la Air Avellino, devenind primul tricolor transferat în Peninsula. Venirea lui a coincis cu câstigarea de catre formatia sa de club a Cupei Italiei, o performanta deosebita pentru o echipa totusi fara nume si pretentii. Numele sau? Catalin Burlacu.

„Este foarte greu ca din România sa ajungi sa joci direct în Italia. Si antrenorul mi-a spus ceva de genul asta când am ajuns la Avellino. Aici esti nobody chiar daca în România esti Mister Burlacu . În România nu eram motivat chiar daca aveam un salariu mai mare decât altii.

Am plecat pe aceiasi bani în Estonia pentru ca am vrut performanta. Atunci toata lumea mi-a spus ca sunt nebun ca fac asa ceva", îsi începe Catalin povestea despre cum a ajuns sa evolueze în Italia. „La început nu am înteles nimic, parca se juca un altfel de baschet, era o alta lume.

Dar am crezut în mine si, treptat, m-am adaptat. Am avut ghinionul ca am venit si ultimul la echipa si a trebuit sa învat repede vreo 500 de scheme de joc. În România jucam din talent, aici faci ce ti se cere si nimic în plus. Tot ce se face aici se face pentru baschet. Pai dimineata ma duc la antrenamente, dupa care dorm si iar ma duc la antrenament", spune sportivul despre cum se traieste în baschetul italian.

Nebunie dupa ce au luat Cupa

La începutul lunii ianuarie, Air Avellino a câstigat Cupa Italiei dupa ce a trecut în finala de La Fortezza Bologna, scor 73-67. Burlacu a jucat opt minute, dar nu a reusit sa-si treaca numele nici pe lista marcatorilor, nici pe cea a recuperatorilor.

„Dupa ce am câstigat Cupa Italiei a fost o adevarata nebunie în oras. A fost o sarbatoare extraordinara, tot orasul a iesit în strada. Cam cum ieseau românii în strada dupa succesele de la fotbal. Italienii sunt înnebuniti dupa sport", ni s-a confesat Burlacu, baschetbalist care va mai juca la Avellino si în urmatorul sezon.
De când a ajuns în Italia, Catalin Burlacu se fereste sa le spuna omenilor pe care îi întâlneste ca este român. Este rusinat de ceea ce fac conationali în Peninsula.

„Trebuie sa ma feresc sa le spun ca sunt român. Ma doare sufletul când vine directorul tehnic si îmi spune ca a vazut la televizor ca românii au mai facut cine stie ce prostii. Trebuie sa fug de români ca nu stiu ce probleme au, criminali, droguri. Asa ca stau cu echipa mea, în lumea mea. Aveam un sentiment de scuza pentru ce faceau românii nostri, dar colegii mi-au spus sa stau linistit, ca sunt de-al lor. Este frustrant ca nu pot sa fiu mândru ca sunt român", a spus Catalin.

„Aici nu sunt atâtea masini scumpe"

Chiar daca munceste de dimineata pâna seara, Burlacu a apucat sa vizite Italia. „Am fost în primul loc din lume în care s-a facut pizza, dar si la Roma, care mi se pare un oras fantastic. Ca idee, italienii muncesc mai mult decât noi si apreciaza mai mult banii.

Nu am vazut atâtea masini scumpe ca în România", a mentionat baschetbalistul, care are si câteva sfaturi pentru cei care vor sa-l urmeze în Italia. „Antrenorii de aici pun mare accent pe college-ul american. Daca ai facut asa ceva, nici nu-i mai intereseaza ce nationalitate ai. Românii trebuie sa-si faca o carte de vizita înainte sa vina aici. Si, nu în ultimul rând, trebuie sa-si schimbe mentalitatea. La început o sa li se para ca oamenii astia sunt nebuni, dar nu este asa", a mai spus sportivul.

60 de ani de istorie la Avellino

Echipa de baschet din Avellino a fost înfiintata în anul 1948 sub numele de SS Felice Scandone, denumire care astazi este eclipsata de cea a sponsorului principal, Air Avellino. De-a lungul timpului a mai fost cunoscuta sub diverse denumiri, precum Pasta Baronia Avellino (1996-1997), Cirio Avellino (1997-1998), Select Avellino (1998-1999), Nicoloro Avellino (1999) sau De Vizia Avellino (1999-2002).

Formatia a obtinut cea mai buna clasare în campionat, locul 9 în 2001, iar cupa câstigata la începutul acestui an este singurul trofeu din vitrina clubului din Avellino. Alaturi de Catalin Burlacu, la gruparea italiana mai evolueaza alti sase jucatori straini.


(Articol preluat de pe site-ul www.realitateadinitalia.com)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact