joi, 31 iulie 2008

Romania se pregateste pentru lansarea primului satelit

Romania va lansa, cel mai probabil la sfarsitul a acestui an sau la inceputul lui 2009, primul satelit realizat la noi in tara.
‘Pana acum, Romania a facut doar experimente stiintifice, dar ‘Goliat’ este primul satelit romanesc care va fi lansat in spatiu. In afara de faptul ca este primul satelit, important este si ca este realizat de o echipa de tineri antrenati din facultate pentru a face acest satelit si care, in acest moment, reprezinta un grup cu o capacitate tehnologica semnificativa‘, a precizat presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso.
Satelitul va furniza informatii stiintifice despre fluxul de micrometeoriti la nivelul orbitei joase, informatie pretioasa pentru Organizatia Natiunilor Unite - unde se discuta de multa vreme despre deseurile spatiale. De asemenea, satelitul va furniza informatii despre doza de radiatii la nivelul aceleiasi orbite joase. Satelitul romanesc va fi dotat si cu o camera de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezolutie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, intr-un timp ceva mai lent, ale teritoriului Romaniei.
‘Sunt foarte putini sateliti in spatiu si orice informatie este utila‘, a precizat prof. dr. Piso, precizand ca pe orbita sunt aproximativ 5.000 de obiecte cosmice operationale. ‘Ganditi-va la 5.000 de senzori amplasati pe toata suprafata globului. E foarte putin!’ - a apreciat Piso.
Lansarea satelitului va fi efectuata odata cu zborul rachetei Vega - noul lansator al Agentiei Spatiale Europene. ‘Este o racheta foarte eleganta cu patru trepte de dimensiuni ceva mai mici decat Arianne (o racheta dintr-o generatie anterioara). Cu prilejul acestui zbor se va lansa un satelit mai mare impreuna cu alti sase de dimensiuni mici. Lansarea se va efectua, probabil, pe o orbita eliptica, cu perigeul la 350 km iar apogeul la 1.200 de km, dar acest lucru nu este inca confirmat’ - a tinut sa precizeze directorul ASR.
Desi botezat ‘Goliat’ - dupa numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante - satelitul romanesc cantareste 1 kilogram si se prezinta sub forma unui cub cu latura de 10 cm. Conceptul de nano-sateliti este insa extrem de modern, el fiind posibil in urma miniaturizarii electronicii. Prof. Piso afirma ca miniaturizarea a fost impusa de exigentele razboiului rece, concretizat, intre altele si de cursa spatiala militara. ‘Prin acest sistem, accesul la spatiu este facilitat. Trebuie sa ai inteligenta si mai putin bani’ - sustine seful ASR.
Fondurile pentru acest proiect - 1.500.000 lei - au fost asigurate cu ajutorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin Programul Spatial National - sectiunea Program Cercetare de Excelenta. La acest proiect trebuie adaugate si lucrarile efectuate pentru realizarea spatiilor de la sol, antene cu diametru de patru metri pentru posibilitatea de urmarire rapida, precum si asigurarea de tehnologii pentru o noua generatie de sateliti pe care partea romana se pregateste sa-i realizeze. Prof dr. Piso spune ca pentru ASR ‘investitia’ cea mai mare este formarea unor tineri specialisti in acest domeniu. ‘Problema noastra majora in domeniul spatial nu este ca nu avem bani, ci oameni’, a subliniat Piso, care a adaugat ca aceasta este prioritatea Agentiei.


Sursa: www.gandaculdecolorado.com 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact