duminică, 16 noiembrie 2008

I.P.S. Parinte Iona, noul Mitropolit de Washington si New York si Primat al Bisericii Ortodoxe din America (OCA)


I.P.S. Parinte Iona, noul Mitropolit de Washington si New York si Primat al Bisericii Ortodoxe din America (OCA)

Pe data de 12 noiembrie a.c., in cadrul celui de-al XV-lea Congres al Bisericii Ortodoxe din America, Preasfintitul Parinte Iona (Jonah), episcop de Fort Worth, a fost ales in demnitatea de Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe din America.

Preafericirea Sa, ca si laic, James Paffhausen, s-a nascut in Chicago, fiind botezat in Biserica Episcopala din America. S-a convertit la credinta ortodoxa in anul 1978, in timp ce era student la San Diego, University of California. Mai apoi a urmat Facultatea de Teologie "Sf. Vladimir" din New-York si un Master in Teologie Dogmatica absolvit in 1988. Ulterior, a lucrat un an in cadrul Patriarhiei Moscovei, la Departamentul de Publicatii.

Preafericirea Sa a fost hirotonit ca diacon si preot in anul 1994, iar in 1995 s-a calugarit la Manastirea "Sf. Tikhon" din South Canaan (PA), primind numele de Iona (Jonah).

Reintors in California, parintele Iona a suplinit o serie de misiuni, ulterior intemeind o manastire sub patronajul Sf. Ioan de Shanghai si San Francisco (Maximovici). Conducand aceasta manastire, parintele Iona a continuat marturisirea credintei ortodoxe, infiintand o seama de misiuni, cum ar fi: cele din Merced, Sonora, Chico, Eureka, Redding, Susanville etc.

In primavara anului 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America i-a conferit Parintelui Iona demnitatea de arhimandrit, acordandu-i responsabilitatea de episcop-vicar si cancelar al Diocezei de Sud.

Alegerea sa propriu-zisa in treapta de episcop a avut loc pe data de 4 septembrie a.c., in cadrul unei intruniri extraordinare a episcopatului Bisericii Ortodoxe din America.

Hirotonirea Parintelui Arhimandrit Iona in treapta de episcop a avut loc pe data de 1 noiembrie a.c., in catedrala Sf. Serafim din Dallas (Texas).

Mitropolitul Iona va fi instalat in demnitatea de primat al Bisericii Ortodoxe din America de catre membrii Sf. Sinod al acestei Biserici, la catedrala Sf. Nicolae din Washington DC, pe data de 28 decembrie 2008.

Mentionam faptul ca Biserica Ortodoxa din America a fost recunoscuta ca Biserica autocefala in mod unilateral de catre Patriarhia Moscovei, nefiind recunoscuta ca atare de catre Patriarhia Ecumenica si celelalte Biserici surori. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxa din America intretine relatii de amicitie cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale, mitropolitul Iona fiind deja felicitat de catre numerosi Intaistatatori pentru alegerea sa in aceasta demnitate. Amintim faptul ca Episcopia de la Vatra Romaneasca, pastorita de I.P.S. Parinte Nathaniel Pop, face inca parte din Biserica Ortodoxa a Americii, purtand totodata un dialog intens in vederea ajungerii de facto la acea formula de "autonomie maximala", impreuna cu Arhiepiscopia romaneasca de la Chicago, si a intrarii astfel in relatie canonica cu Patriarhia Romana.

Dr. Stefan TOMA

Preluare de pe www.crestinortodox.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact