La Sfânta Liturghie a participat şi Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil al Daciei Felix, ca delegat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a transmis celor prezenţi cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Biserica a fost construită în urmă cu patru ani de către preotul Boian Alexandrovici şi are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi după calendarul pe stil vechi.
Comunitatea românilor din Mălainiţa şi din împrejurimi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi oaspeţi din Banatul sârbesc şi din România, care au slujit şi vorbit în frumoasa limbă românească. Românii din Valea Timocului au fost văduviţi de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduşi preoţi sârbi. Biserica Parohiei româneşti din Mălainiţă, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române, este un simbol al redefinirii identităţii româneşti a locuitorilor din Valea Timocului şi Valea Moravei. Aici se află 154 de sate pur româneşti şi aproximativ 40 de localităţi mixte, unde românii vieţuiesc alături de fraţii sârbi. Numărul românilor din regiunea amintită este estimat la 350.000.
Biroul de presă al Episcopiei Caransebeşului
Sursa: www.basilica.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.