luni, 13 octombrie 2008

Despre arta manastirilor din nordul Moldovei la Academia de Arte Frumoase din Venetia

Miercuri, 15 octombrie, orele 17,00, în Aula Magna a Academiei de Arte Frumoase din Venetia va avea loc conferinta „Celebrari bizantine târzii ale omului si ale imaginii”, sustinuta de Anca Vasiliu, absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, actualmente director de cercetare la Centre Nationale de la Recherche Scientifique din Paris, profesor de filosofie greaca clasica la Universitatea din Paris I (Pantheon-Sorbonne), îndrumator stiintific la „Centre Léon Robin de Recherche sur la Pensée Antique” si membru titular al Societatii Internationale pentru Studiul Filosofiei Medievale.
Manifestarea face parte din seria evenimentelor cu care Institutul Român de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si-a propus sa participe, în perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, la cea mai importanta aniversare culturala a anului 2009 de la Venetia: aniversarea unui mileniu de la întemeierea catedralei din Torcello.
Conferinta Ancai Vasiliu va trata despre fundamentele teologice si filosofice ale iconografiei bizantine, care reprezinta patrimoniul unei mosteniri pe care cultura româna din secolele XV-XVI o are în comun cu istoria si civilizatia Republicii Venetiene, doua dintre cele mai importante repere ale acestuia fiind catedrala „Santa Maria Assunta” din Torcello si bazilica „San Marco” din Venetia.
 
Una din cele mai valoroase contributii o reprezinta arta murala a manastirilor din nordul Moldovei, pe care Anca Vasiliu a analizat-o în numeroase studii si volume, multe dintre acestea publicate la edituri de prestigiu din strainatate.
 
 Totodata, evenimentul din 15 octombrie reprezinta a doua colaborare dintre Institutul Român de Cultura si Cercetare Umanistica si Academia de Arte Frumoase din Venetia, dupa organizarea, în luna mai a acestui an, a unei seri omagiale Ion Popescu Gopo.
 
 Au fost invitati sa participe cadre didactice si studenti ai Academiei, specialisti si istorici, precum si studentii italieni care frecventeaza lectoratul de limba, literatura si cultura româna de la Venetia.



DIRECTOR A.I.

  Dr. Monica Joita
Sursa: www.realitateadinitalia.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact