miercuri, 15 octombrie 2008

Filmele documentare româneşti fac săli pline în Europa

Astra Film Festival va fi prezent în Polonia, în perioada 15-19 octombrie, la castelul regal Zamek din Poznan, după ce evenimentul a mai fost prezentat în Cracovia, Paris, Torino şi Novosibirsk (Rusia), prin proiectul Astra Film în lume
„În anii 1990, când am pornit aventura Astra Film Festival, părea un miracol de neatins să ajungem să fim chemaţi ca un brand cultural al Europei. În acest an, Festivalul a fost găzduit în diferite oraşe din Europa şi m-a cuprins aceeaşi emoţie de începuturi, când am văzut succesul programului departe de Sibiu“, a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film.
Aproximativ 32 de documentare ce poartă amprenta unor regizori români consacraţi, o expoziţie de fotografie şi seri de muzică tradiţională susţinute de tineri din Braşov şi de Fanfara Zece Prăjini vor reprezenta România în faţa publicului polonez. Programul mai cuprinde filme documentare studenţeşti devenite între timp clasice, dar şi filme premiate de-a lungul anilor la Astra Film Festival.
Festivalul de film documentar ce se va desfăşura în Poznan se înscrie în seria de acţiuni de promovare a regizorilor români şi a creaţiilor cinematografice româneşti dincolo de hotarele ţării. Programul pregătit de Astra Film include o selecţie a documentarelor de succes produse în ultimii ani de: Thomas Ciulei, Alexandru Solomon, Dumitru Budrala, Dan Alexe, Corina Radu, Adina Pintilie, Angus MacQueen, majoritatea fiind proiectate la diverse ediţii ale Astra Film Festival.
Cu o tematică diversă, filmele abordează diferite aspecte ale realităţilor româneşti: fenomenul migraţiei şi efectele globalizării, profesii tradiţionale în contextul modernităţii, marginalizarea populaţiei de etnie rromă, efectele comunismului. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de dezbateri, la care vor participa cineaşti, studenţi şi invitaţi. Programul special de proiecţii de film va fi completat de expoziţia de fotografie „Transilvania mea“, unde 36 de fotografi din România, Olanda, Statele Unite şi Japonia vor expune 100 de fotografii ce surprind cotidianul urban românesc, dar şi pe cel rural, într-o paletă a cărei compoziţie principală este realitatea nedisimulată din România.
Un film despre brandurile socialismului caută finanţare la East European Forum
Documentarul „Metrobranding“, care vorbeşte despre mărcile faimoase ale României socialiste, produs de Mandragora, caută distribuţie la East European Forum for Documentary, care se desfăşoară între 22 şi 24 octombrie, în Jihlava, Cehia. „Metrobranding“ este regizat de Ana Vlad şi Adrian Voicu şi doreşte să fie o incursiune în povestea brandurilor româneşti, precum motocicleta Mobra, bicicleta Pegas şi tenişii Drăgăşani. Unele mărci au rezistat, altele nu. Filmările s-au desfăşurat din decembrie anul trecut până în septembrie, în oraşele care în perioada comunistă erau celebre pentru obiectele pe care le produceau. Bugetul total al filmului, care acum este în postproducţie, a fost de aproximativ 200.000 de euro, a spus producătorul Anca Puiu, care a adăugat că proiectul participă la East European Forum pentru a găsi un distribuitor mare, conform Mediafax. East European Forum are loc înaintea Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (24 - 29 octombrie).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact