joi, 16 octombrie 2008

Informatii privitoare la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008

Pe data de 30 noiembrie 2008 cetăţenii români sunt chemaţi la urne, pentru alegerea reprezentanţilor în Camera Deputaţilor şi Senat. Cetăţenii români din străinătate care vor dori să voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor putea să o facă doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află. Reşedinţa în străinătate va trebui probată cu ajutorul unor acte doveditoare valide eliberate de autorităţile din ţara în care locuiesc alegătorii români. Conform legislaţiei româneşti, în afara graniţelor României pot vota cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, astfel:
1. Cetăţenii români cu domiciliul în Belgia pot vota pe baza paşaportului românesc simplu, valabil, care poartă menţiunea stabilirii domiciliului în Belgia (CRDS).
2. Cetăţenii români cu reşedinţa în Belgia pot vota cu paşaportul românesc simplu, valabil sau cu cartea de identitate românească valabilă.
3. În ambele cazuri, documentele româneşti valabile trebuie însoţite de oricare din cele 4 categorii de acte belgiene care dovedesc reşedinţa în Belgia. Cele 4 categorii de acte cuprind:


- Carte de identitate electronică pentru străini: Titre de sejour / Verblijfstitel / Aufenthaltstitel
- Carte de identitate pentru străini (alta decât cea electronică): Identiteitskaart voor vreemdeling / Carte d’identité d’etranger / Personalausweis fur auslaender
- Titluri de sejur speciale, eliberate de Ministerul belgian al afacerilor externe specială (ex. carte de identitate diplomatică, consulară, alt tip de act care se încadrează în această categorie).
- Certificat de înscriere la registrul străinilor: Certificat d’inscription au registre des etrangers / Bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister
Pentru vizualizarea celor 4 categorii de documente accesaţi:
http://www.dofi.fgov.be/RG/BORDER/Fr/Start_Fr.htm / Documents donnant droit à l’entrée sans visa / Belgique.

ATENŢIE !

1. NU se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate !

2. NU se va putea vota pe baza titlului de călătorie !

3. La secţiile de vot deschise în Belgia NU vor putea vota cetăţenii români aflaţi în Belgia în scop turistic sau de afaceri !

4. Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte româneşti de identitate valide (cărţi de identitate, paşapoarte simple, paşapoarte simple cu menţiunea CRDS, paşapoarte de serviciu / diplomatice).

Ambasada României recomandă cetăţenilor români din Belgia să se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal (Legea 35 / 13 martie 2008), pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 30.11.2008.

Sursa:www.rombel.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact