vineri, 11 ianuarie 2008

Mii de romani continua sa munceasca in Italia

Tibi este unul dintre ei. Nu a aparut niciodata în ziarele din Cizma, pentru ca fura sau cerseste. A ajuns în Italia în 1990 si a fost primul care a facut sarmale, spectacole cu Adrian Copilul Minune si nunti cu dar la Roma.

Azi are undeva la periferie un restaurant plin tot timpul de oameni cu mâinile batatorite de munca. Sunt români cu totii, dar au în comun mai mult decât cetatenia: îi mai leaga si o viata luata de la capat.
Stergare traditionale, câteva mese din lemn, sculpturi cu Dracula si un bar cu palinca, visinata si vin fiert venite din tara. Muzica raspândeste orice urma de îndoiala - este un loc pentru români.

De cum intri, patronul îti iese în întâmpinare. Pe Tibi îl stie si îl respecta toata lumea. Are clientela permanent, iar între posturile mari organizeaza nunti si botezuri ca acasa. Vine românul pentru o petrecere si are pe masa de toate: sarmalute, ceafa la gratar, visinata si palinca românesca.

Tibi a fost rugybist de performanta la Constanta, dar aici a trebuit sa lase sportul. A venit la Roma în 1990, a muncit pe apucate si a dormit pe lânga aerisirile de la metrou.

De mâncat, mânca pe unde apuca. De cele mai multe ori de la filipinezi, pentru ca mâncarea lor semana cât de cât cu cea româneasca. S-a saturat însa repede si s-a hotarât sa faca el mâncare ca la mama acasa. Si n-a facut doar pentru el, ci a început sa o vânda prin pietele Romei sutelor de români care soseau la munca în Italia.

În 2000, Tibi si-a costruit primul local. Acum afacerea merge atât de bine, încât nici nu se mai gândeste sa se întoarca vreodata în Romania.

(Acest articol a fost preluat de pe site-ul www.romaniaitalia.net)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact