miercuri, 8 octombrie 2008

90% din gresia si faianta spaniole se fabrica în provincia Castellon

Emilio Rodriguez (33 de ani), director de vânzãri la o firma de distributie de materiale de constructie din Castellon, spune cã 90% din fabricile de gresie si faiantã de pe teritoriul Spaniei se aflã în Castellon.

„Calitatea argilei din aceastã zonã a fost declaratã ca fiind cea mai bunã din lume”, afirmã Rodriguez. In acelasi timp, spaniolul spune cã produsele din Castellon sunt cãutate în întreaga lume si cã firmele de constructii mai importante din Europa preferã gresia si faianta produse în aceasta provincie.

Insã, dacã potentialii clienti cer materiale mai ieftine „vom cumpãra si din China, chiar dacã nu sunt atât de bune. Clientul are ultimul cuvânt.”

Calitate, nu cantitate

Rodica Vîlcea (45 de ani), originarã din Suceava a lucrat sase ani la fabrica de gresie si faianta Cima Ceramica. Primii doi ani a muncit la împachetarea gresiei.

Dupã doi ani, a schimbat încadrarea: a lucrat ca sortatoare, munca sa constând în alegerea pieselor cu defecte (ciobite, sparte sau zgâriate) pe care le arunca la containere.

„Trebuia sã iau fiecare piesa de gresie sau faianta în parte si sã le studiez. La început puneam si plãci care nu erau bune... mi se pãrea cã este pãcat sã le arunc doar o zgârieturã care abia se zãrea. Mi-au explicat cã politica firmei se baza pe calitate si cã nu se admiteau produsele care aveau cel mai mic defect”, adaugã Rodica. Acum o sãptãmânã, din cauza crizei economice din Spania, Rodica a fost concediatã.

“Cea din China e de proasta calitate”

Mari Carmen Sanz (40 de ani) proprietara unei firme de vânzari de materiale de constructii din Castellon declarã: „Am fost în China si am vizitat o fabricã de ceramicã spaniola din Pekin. Am rãmas uimitã de cum muncesc acei oameni. Pentru o bucatã de pâine si pentru un pat, chiar în fabricã, lucreazã mai mult de 14 ore zilnic. Produsul final este de proastã calitate fiind destinat tãrilor care vor materiale mai ieftine”.

Sanz sustine cã niciodatã nu va cumpãra, pentru firma sa, produse din China, pentru cã nu are încredere în acestea. De asemenea, ei nu i se pare normal ca fabricile din Spania sã fie închise, iar spaniolii sã rãmânã fãrã locuri de muncã, pentru a deschide fabrici în China.

Gresia şi faianţa din Spania, apreciate în România

În România, firmele de construcţii importã plãci ceramice (gresie şi faianţã) din Occident, mai ales din ţãri precum Spania şi Italia, pentru cã raportul calitate-preţ este foarte important pentru români, când vine vorba de amenajarea unei locuinţe.

Dan Mihãilã, patronul unei firme de construcţii din Capitală, spune cã românii preferã marfa de import, mai ales pe cea din Spania, pentru cã prezintã mai multã garanţie pentru ei. Printre plãcile ceramice preferate de români se numărã şi Gama Premium, din Spania sau Italia.

Compania Pro-Mac Impex S.R.L., din Bucureşti, activeazã de 13 ani pe piaţa importurilor şi distribuţiei de produse ceramice aduse din Spania, Polonia şi China. “Produsele din Spania se cumpãrã mult mai bine decât cele româneşti, pentru cã sunt mai de calitate şi nici nu au preţuri foarte mari. De obicei, clienţii cautã ceva care sã le placã şi sã nu aibã un preţ mare, dar nu se gândesc numai la bani, ci şi la calitate”, a afirmat un reprezentant al firmei.

Sursa: www.adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact