miercuri, 8 octombrie 2008

Victimele accidentului în care a fost implicat autocarul Atlassib se revoltă

Un autocar al firmei Atlassib a fost implicat în data de 19 septembrie într-un accident în Italia, pe autostrada A4, între localităţile San Giorgio di Nogaro şi Latisana. Bilanţul a fost tragic: un pasager a murit pe loc, alţi zece fiind grav răniţi.

La aproape două săptămâni de la tragedia trăită de călătorii care se aflau în autocarul firmei Atlassib, victimele şi familiile lor dezvăluie pentru „Adevărul” detalii din culisele cumplitului accident.

Taşcău Marius Ionuţ (22 ani), din Galaţi, se întorcea în Italia după o scurtă vacanţă petrecută în ţară. Tânărul munceşte împreună cu familia sa în orăşelul Trapani, Sicilia.

“Şoferul, cu ochii pe pasageră”

Cu puţin timp înainte de incident, Marius îşi aminteşte că una dintre pasagere a făcut schimb de locuri cu şoferul copilot, acesta retrăgându-se să se odihnească.

 „Fata a intrat în vorbă cu şoferul, glumeau, practic bărbatul nici nu prea mai era atent la drum. Pe traseul nostru pe autostrada A4, un tir avusese un accident şi era pus pe avarii, locul respectiv fiind vizibil delimitat.

Cum şoferul era mai mult cu ochii la fata din dreapta sa, el nu a apucat să ocolească tirul care staţiona la doar câteva zeci de metri în faţa autocarului”, povesteşte Marius.

„Noi priveam îngroziţi cum maşina se îndrepta ameninţător către tir. Avertismentele pasagerilor au fost zadarnice, căci la viteza cu care circula, şoferul nu a mai avut timp de nicio manevră şi a intrat din plin în tir”.

În urma impactului, tânăra care ocupa locul copilotului, Ramona Ţurcanu, a murit pe loc. Alţi zece pasageri au fost răniţi, cinci dintre aceştia fiind internaţi în stare gravă la spitalele din Latisana şi Udine. În accident a mai fost implicat şi un camion care se deplasa în spatele autocarului.

Film de groază

„Am fost proiectat prin geam, direct pe şosea. Eram plin de sânge, cioburi de sticlă şi grâu - de la tirul în care intrasem. Imaginile parca erau desprinse dintr-un film de groază: urlete de durere, sânge peste tot”, relatează gălăţeanul. Marius s-a ales cu o fractură la cap şi una la coloană.

Familia Ramonei Ţurcanu (18 ani), din Galaţi, este în stare de şoc. Nimeni nu poate crede că Ramona nu mai e. „Se întorcea în Italia, la muncă. Avea patru frăţiori acasă pe care  îi întreţinea aşa cum putea... Acum cartierul în care locuia a devenit un punct de pelerinaj pentru toţi colegii, prietenii, cunoscuţii care nu pot crede ce i s-a întâmplat Ramonei”, plânge neîncetat mătuşa fetei.

„Ne aşteptam şi noi la o justificare, un ajutor din partea firmei Atlassib, dar au venit cu o zi înainte de înmormântare, au analizat atmosfera şi au oferit doar o coroană cu flori”, precizează aceasta.

Damian Anica, mama lui Marius, susţine că a solicitat şi ea explicaţii Atlassib-ului. „Nouă ni se pare că au încercat să camufleze cât mai bine accidentul şi pagubele de nedescris provocate oamenilor care călătoreau cu autocarul lor”, spune femeia.

“M-au scos din spital”

„E normal ca, în astfel de situaţii, firma să ofere scuze public, o despăgubire, dar nu au dat niciun semn. Mi s-a părut însă ciudat că doi reprezentanţi ai Atlassib au solicitat documentele mele, după ce fusesem internat, fără a-mi explica de ce, şi au convenit cu medicii să mă scoată din spital, la doar două zile după accident”, povesteşte indignat Marius.

„Mi-au spus că mă vor duce ei la destinaţia finală şi că medicul i-a asigurat că sunt în afara oricărui pericol. Eram internat la spitalul din Latisana”.  Deşi acuza dureri de cap şi pierderi de memorie, lui Marius i s-a cerut să semneze foaia de externare şi a fost predat angajaţilor de la Atlassib. Odată cu el, a mai fost externată o româncă grav ranită în acel accident.

Tânărul le-a cerut reprezentanţilor firmei de transport să justifice tot ceea ce s-a întamplat, exprimându-şi intenţia de a face o plângere. În replică, angajaţii Atlassib i-au spus: „Fă o cerere! Crezi că eşti singurul?”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact