vineri, 19 septembrie 2008

Guvernul spaniol a aprobat planul privind repatrierea voluntară a imigranţilor şomeri

Guvernul spaniol a aprobat planul privind repatrierea voluntara a imigrantilor someriGuvernul de la Madrid a aprobat vineri planul privind repatrierea voluntară a imigranţilor şomeri, a anunţat vicepreşedinta executivului spaniol Maria Teresa Fernandez de la Vega după reuniunea Consiliului de Miniştri - informează cotidianul spaniol El Pais.
Prin acest plan, ministrul spaniol al muncii, Celestino Corbacho, doreşte ca străinii afectaţi în număr tot mai mare de actuala criză, mai ales în domeniul construcţiilor, să aibă posibilitatea de a primi tot ajutorul de şomaj deodată, în schimbul întoarcerii în ţara de origine. Decretul va intra în vigoare în luna noiembrie, cu caracter 'permanent'.
Planul este destinat imigranţilor proveniţi din cele 19 ţări care au acorduri cu Spania în materie de securitate socială. Mai bine de jumătate dintre cei 165.000 de imigranţi din afara spaţiului Uniunii Europene contabilizaţi fără un loc de muncă în luna iulie provin din Ecuador şi Maroc.
Străinii din aceste ţări rămaşi fără un loc de muncă vor putea primi în două tranşe tot ajutorul de şomaj la care au dreptul: prima tranşă, de 40% din total, în Spania, iar 60% în luna următoare, în ţara de origine. Ministrul muncii a explicat că participarea la acest plan 'are un caracter voluntar'.
Pentru a avea acces la aceşti bani, imigrantul trebuie să renunţe la permisele sale de rezidenţă şi de muncă. De asemenea, trebuie să se angajeze să nu se întoarcă în Spania în următorii trei ani. După acest interval, poate solicita din nou intrarea în Spania pentru a munci.
Dacă persoana în cauză depune cerere pentru a reveni în Spania după cinci ani de la repatriere pe baza acestui plan, executivul de la Madrid se angajează să-i acorde prioritate în programele de recrutare în ţara de origine. În acest caz, va putea recupera condiţia administrativă pe care o avea înainte de repatriere: dacă atunci când a plecat în ţara sa avea rezidenţă permanentă, la revenirea în Spania nu va primi un permis provizoriu, ci unul permanent.
Proiectul, care a primit critici din partea unor asociaţii de imigranţi, a fost avansat de preşedintele guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, în luna aprilie, în discursul de învestitură. Deşi calculele iniţiale ale ministrului muncii indicau peste un milion de posibili solicitanţi ai acestor ajutoare, la mijlocul lunii iulie guvernul a redus aşteptările la ceva mai mult de 10.000 de persoane.
La acea dată, numărul total de şomeri străini din afara spaţiului comunitar urca la 165.000, adaugă El Pais. Numărul imigranţilor din afara UE care trăiesc legal în Spania este de 2,2 milioane de persoane, potrivit aceleiaşi surse.
Sursa foto: kwintessential.co.uk
Antena3.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact