marți, 28 octombrie 2008

Spaniolii le transmit românilor să stea acasă, că nici ei nu au de muncă

Autorităţile spaniole îi avertizează pe români ca ţara trece printr-o perioadă de criză, făcându-se concedieri masive, iar în acest context precizează că nici spaniolii nu mai au locuri de muncă. Unii dintre ei consideră că ar fi mai bine ca românii să nu mai vină la muncă în Spania.

Viceprimarul oraşului Castellon, Carmen Amoros, a precizat că, în provincia pe care o reprezintă, se află cei mai mulţi români, aproximativ 52.000, ceea ce reprezintă jumătate dintre străini, imaginea acestora fiind "foarte bună". "Spania trece printr-o situaţie dificilă, pentru că se fac concedieri atât în rândul românilor, cât şi al spaniolilor sau ecuadorienilor. În afară de această campanie, cred că ar fi bine să nu mai vină alţi oameni, pentru că în momentul de faţă nu mai e de lucru. În acest moment nu sunt locuri de muncă nici pentru spanioli, nici pentru români, pentru nimeni şi criza e abia la început", a subliniat Carmen Amoros - prezentă la spectacolul organizat în Valencia cu ocazia campaniei guvernamentale "Hola, soy rumano!", având ca scop îmbunătăţirea imaginii românilor din Spania, citată de Mediafax.

La rândul său, Angela Placsintar, preşedintele Asociaţiei pentru Imigranţii din Ţările Est, este de părere că 30 la sută dintre românii din Castellon sunt şomeri. Aceasta a mai spus că mulţi români refuză şi cursurile de reorietare profesională, sperând că îşi vor găsi de muncă "pe ici, pe colo".
Rata şomajului la nivel naţional este de 11,73 la sută, iar in comunitatea valenciană nu ajunge la zece la sută, spun oficialităţile.

"Teoretic, ei ar vrea să rămână aici, pentru că au dat de o viaţă liniştită în Spania, le este greu să revină în ţară pentru că au de plătit credite bancare şi au copii care se duc la şcoală. Dar, dacă nu mai găsesc un loc de muncă, hotărârea e luată, e greu să spui că într-o zi se vor întoarce toţi acasă", a explicat consul României la Castellon, Liviu Popa.

Românii au câştigat foarte bine în perioada de boom economic a Spaniei, între 2000 şi 2007, ceea ce le-a permis să ducă o viaţă bună, să îşi cumpere casă, maşină, să facă copii, să ia viaţa de la capăt, unii dintre ei vânzând tot ce aveau în România.

Consulul a precizat că de la începutul anului la consulat s-au înregistrat aproximativ 1.200 de cereri pentru eliberarea certificatelor de naştere româneşti pentru copii care s-au născut în ultimii doi-trei ani, iar 60 la sută dintre aceştia s-au născut în comunitatea valenciană. În 2008, s-au născut aproximativ 700.000 de copii.


Sursa: www.adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact