marți, 23 septembrie 2008

Milano: Festivalul românesc, fără bani de la guvernul României



A cincea ediţie a festivalului "România-Tradiţii şi valori europene" a fost deschisă duminică seara, la ora 17.30, prin discursul preşedintele ARI Milano (Asociaţia Românilor din Italia), Romulus Popescu. El a afirmat: "Generaţiile tinere trebuie să crească şi de aceea am hotărât să invităm artişti ai culorii, muzicieni şi tineri scriitori."
Referitor la partea organizatorică a ediţiei din acest an, Popescu ne-a spus că a trebuit să pună bani din propriul buzunar, circa 3.000 de euro, iar restul, de circa 2.000 euro, speră că va fi adăugat de preşedintele onorific al asociaţiei, Mărioara Cârlan.
"Anul acesta am fost foarte supăraţi pentru că Guvernul României nu ne-a aprobat proiectul. Direcţia pentru Relaţiile cu  Românii de Pretutindeni ne-a trimis o scrisoare în care ne-a spus că nu au avut fonduri şi că proiectul festivalului rămâne în stand-by."
Popescu a precizat că ARI nu a primit bani, deşi promovează tineri valoroşi. El a explicat că mereu li se cere promovarea valorilor culturale româneşti, dar acest lucru nu se poate face fără bani. El mai speră ca sponsorii ediţiei din 2008 îi vor da ceva înapoi din suma pe care el a cheltuit-o.

Oratori la tribuna de deschidere
La deschidere a mai participat şi Antonio Princiota, secretar general al Provinciei Milano, care a spus despre comunitatea română că e una dintre cele mai numeroase şi mai active  din Italia. Daniel Dina, consul la Milano, a fost prezent din partea oficialităţilor române şi a precizat că instituţia consulară are o colaborare foarte strânsă cu asociaţiile româneşti, iar un rezultat al acestei colaborări este şi festivalul actual.
În prima zi a festivalului romanesc de la Milano au fost prezentate operele a trei tineri artisti romani: Oana Tălmăcel, Alexandru Fola şi Laurenţiu Craioveanu. Operele celor trei trineri artişti români au fost prezentate de Patrizia Gioia, specialist în poetica imaginii, redactor al revistei Internaţionale, secţiunea Intercultura. Gioia a reamintit că 2008, este anul european al dialogului intercultural.

Autoportrete de artişti
Fiecare dintre tinerii expozanţi de la ceremonia de deschidere a festivalului milanez si-a prezentat opera pentru Adevărul. Artista Oana Tălmăcel ( 23ani) spune că în momentul creaţiei ea se gândeşte la peisaje, dar oricine e liber să vadă ce vrea în operele sale.
Student în al doilea an la pictură, la Accademia di Belle Arti di Brera (Milano), Laurenţiu Adrian Craioveanu (21 ani) "pune în discuţie rolul artistului în societate şi funcţia de "sperietoare de ciori (titlul oprei sale) a românului în Ialia care s-a săturat să mai fie considerat ca atare şi cedează activitatea.
Alexandru Fola ( 28 ani), artist cu mamă româncă şi tată italian, a încercat să sintetizeze în operele sale influenţa artei greceşti în iconografia catolică.

Sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime nu vor fi publicate. Autorii comentariilor își asumă răspunderea pentru materialele publicate pe acest blog.

 
Copyright © 2011. proDiaspora - pentru românii de pretutindeni . All Rights Reserved
Home | Despre | Contact